Arşiv Anasayfa Türk Kültürü
Sayfalar: 1
Anadolu Takıları By: FeMoX Date: July 25, 2008, 01:24:31 PM
Takılarıyla güzelliklerini bütünleyen kadınların mesajları ve beklentileri boyunlarında, parmaklarında, kulaklarında...

Tarihin ilk devirlerine kadar uzanan bir gelenektir takı kullanımı... Görkemli, güçlü ve etkileyici görünme isteği, takıyla süslenmenin temelini oluşturur. Her bölgenin insanı kendi geleneğine, zevkine, inancına uygun özgün takılar üretmiş, böylece yerküremizde zengin bir takı kültürü oluşmuştur. Uygarlıklar beşiği Anadolu’da da gelmiş geçmiş kültürlerin inanç felsefeleriyle yaratılmış takılar zengin bir çeşitlilik gösterir.


ON BİN YILLIK GELENEK

Anadolu’da takı kullanımının tarihi neolitik çağa (MÖ 8000-5500) kadar uzanıyor. Hitit, Asur, Urartu, Lidya, Frigya, Eski Yunan, Roma ve Bizans gibi eski kültürlere ait arkeolojik buluntu ve tasvirlerden bu geleneği izleyebiliyoruz. Ölüyü eşyalarıyla gömme adetinin süregeldiği devirlere ait uygarlıkların mezarlarında, değerli madenlerden yapılma takılar bulunmuştur. Bunlar arasında özellikle kadın takıları zengin bir grup oluşturuyor.

Anadolu’da bu dönemlerde önemli kuyumculuk merkezleri kurulmuş, üstün bir işçilikle takılar üretilmiştir; en çok da altın takılar... Ayrıca büyüden, kötülüklerden ve kem gözlerden korunmak için, dinsel motiflerin kullanıldığı takılar da bulundu kazılarda... Uygarlıklar arasında gelişen ilişkiler, Doğu ve Batı kültürlerinin etkileşimi, bu takılardan yola çıkılarak yepyeni tasarımların üretilmesini sağladı.


KADINLARIN STATÜ GÖSTERGESİ


Anadolu’da gümüş takıları daha çok geleneksel halk takılarında görüyoruz. Doğumdan ölüme kadar inançla kullanılan ve bazen soydan soya geçen bu takılar, özellikle kadınların maddi ve manevi desteği olmuştur yüzyıllardır. Kadın, baştan ayağa her gün takılarıyla yaşamış ve toplum içindeki statüsünü üzerinde taşıdığı bu süs objeleriyle ifade etmiştir. Böylesine bir bütünleşme nedeniyle de Anadolu Türkmen ve Yörüklerinde ölen kadın takılarıyla birlikte gömülmüştür; tıpkı eski çağlarda olduğu gibi... Böyle bir olayı kanıtlarıyla kırk yıl önce yaşamıştım.

Bodrum’un Mazı köylerinde halı dokuyan kızlar yağmurdan sonra makilerle kaplı tepelere takı toplamaya giderlerdi. Çünkü Türkmen ve Yörükler sürüleriyle dağlarda konar göçer yaşarken ölülerini çalıların içine gömerlermiş. Zaman aşımıyla yağmur ve sellerin ortaya çıkardığı ve sürüklediği takıları taş aralarından arayıp bulan kızlar sevinçten uçarlardı. Böyle bir takıyı ben de edinip koleksiyonuma katmıştım.

Ynt: Anadolu Takıları By: a6666yet Date: September 18, 2008, 07:18:36 AM
tesekkur bılgıler ıcın
Ynt: Anadolu Takıları By: [S][N][G][L] Date: October 07, 2008, 03:30:30 PM
emegıne sagLıkkk bıLgıLer icin sagoL...
Ynt: Anadolu Takıları By: bugse Date: April 01, 2009, 03:57:59 PM
takı vazgeçilmez olup,ayrıca çogunluk TÜRK lere dayalı bi özgü dür :)teşekkürler paylaşım için
Ynt: Anadolu Takıları By: CeRoş Date: April 02, 2009, 10:34:08 PM
güzel paylaşım ... teşekkürler Gülmek :)
Ynt: Anadolu Takıları By: _Dr.sağbırakmayan_ Date: April 16, 2009, 05:27:38 PM
Bilgi için teşekkürler.
Ynt: Anadolu Takıları By: By.DiéséL* Date: November 14, 2009, 09:30:43 AM
Teşekkürler.
Ynt: Anadolu Takıları By: @sen@ Date: June 16, 2011, 12:52:22 PM
Bilgiler için teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2