Arşiv Anasayfa Türk Kültürü
Sayfalar: 1
Şal Şapik By: FeMoX Date: July 25, 2008, 01:02:37 PM
Şal Şapik  Sanatını Yaşatma Çalışmaları

Şırnak'ta Unutulmaya Yüz Tutan "Şal Şapik" Kumaşını Canlandırmak İçin Başlatılan Çalışmalar Devam Ediyor.

Şal şapik ustası Beşir Şat, Şırnak'ın eski Valisi Osman Güleş'in destekleriyle bu sanatı yaşatmak için yola çıktıklarını söyledi. Avrupa Birliği (AB) desteğiyle 2005'ten 2007'ye kadar çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Şat, ''AB'nin desteği bitince çalışmalarımız 3 ay gibi bir süre durdu. Ama daha sonra valilik, AB, Şırnak İli ve İlçelerini Geliştirme Vakfı (Şirgev) ve halk eğitim merkezi iş birliğiyle gelen hibe ipler arttı. Bizde bu hibe ipleri burada kumaş haline getireceğiz dedik.

Şal şapik sanatı 400-500 seneden beri devam ediyordu. Fakat son 30 yıldır unutulmaya yüz tuttu. Ben küçük yaştan beri bu sanatın içindeyim. Babamdan kalan bu meslekle çalışmamı ve gençlere sahip çıkmamı istediler. Başlatılan şal şapik kursuyla 17 genci kendi seviyeme getirdim. Kendi çabamızla bu sanatımızı yürütmeye çalışıyoruz. Şırgev müdürümüz Rahmet Yumak külliye camisinin pasajında bize yer tahsis etti. Şimdi yetiştirdiğim gençlerle burada gelen siparişler üzerine çalışıyoruz. Bir tekstil firmasıyla 2 bin metre

şal şapik kumaşı anlaşması yapıldı. Önce bu tekstil firması bizden 200 metre örnek kumaş istedi. Kumaşımız beğenilirse bu tekstil firması bizden 2 bin metre kumaş siparişinde bulunacaktır. Eğer bu gönderdiğimiz kumaşlar beğenilirse, 17 ustayla biz bunları yetiştiremeyiz. Maddi yönden desteğe ihtiyacımız var. Yetkililerin bizlere destek çıkmasını sanatımızı yaşatmak adına bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

ŞAL ŞAPİK'İN TARİHİ

Şırnak ilinin eşi bulunmayan ve önemli bir kültür mirası olan şal şapik kumaşı, yüzyıllar önce fabrika dokumacılığının etkin olmadığı dönemlerde Şırnak ve yöresindeki vatandaşlar tarafından dokunmakta ve giyilmekteydi. Fakat dokunduğu ilk tarih bilinememektedir. Hayvancılıkla geçimini sağlayanlar tiftiği ev hanımlarına eğirmeleri ve boyamaları için satar, yine bu işten geçimini sağlayan insanlarda dokuma işini yaparlardı. Kumaş haline gelen şal-şapik terziler tarafından dikilerek, giyilmeye hazır hale
getirilirdi.Bu aşamalardan geçen şal-şapik kumaşının istihdam edici yönü de çok fazladır.

Eskiden vatandaşların evlerinde kurdukları tezgahlarda beceri ve ustalıklarını kullanarak dokudukları bu kumaşlar, yazın serin, kışın sıcak tutuğu ve dayanıklı olduğu için halkın günlük kıyafetiyken, giderek daha az üretilmesi yüzünden sadece düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde giyilir olmuş. Bu sanatı bilen ustaların sayısı dörde düştüğünden, üretim durmuş ve ilgi gören bu kumaşımız kaybolmaya yüz tutmuştur.

Ynt: Şal Şapik By: kubistar Date: December 01, 2008, 11:52:20 PM
güzel olmusguzel Gülmek :)
Ynt: Şal Şapik By: Musty19o5 Date: December 10, 2008, 09:09:09 PM
sağol.  Öptüm.
Ynt: Şal Şapik By: @sen@ Date: June 10, 2011, 11:45:37 PM
İnşaallah bu sanatı yaşatmayı başarırlar.

Bilgiler için teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2