Arşiv Anasayfa Kim, Kimdir ?
Sayfalar: 1
Ahmet Ağaoğlu By: KarizmaTic_RizeLi Date: July 22, 2008, 08:36:42 PM
Türkçülük akımının önde gelen isimlerinden, fikir adamı, hukukçu ve tarihçi Ahmet Ağaoğlu 19 Mayıs 1939da İstanbul' da öldü.
1868'de Azerbavcan'ın Şuşa kentinde doğan Ağaoğlu öğrenimini Paris' te Sorbonne Üniversitesi Tarih ve Filoloji Bölümü'nde ve Hukuk Fakültesi'nde tamamladı (1894). Öğrencilik yıllarında Paris'teki İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleriyle ilişki kurdu, Fransız gazete ve dergilerine yazılar yazdı, kongrelere katıldı. Ülkesine dönünce (1894) Rus makamlarına karşı Türk halkının haklarını savunan Rusça Kaspiy ve Türkçe Şarki Rus gazetelerine yazılar yazdı. Azeri aydınların sindirilmeye çalışıldığı bu dönemde Zerdani, Hayat, İrşat, Terakki ve Füyuzat'ı yayımladı; bu yayınlarıyla Azerbaycan uyanış hareketine yeni bir ivme kazandırdı. Bu dönemde Rusya' daki Türkler'in haklarını ve Kafkasya'nın bağımsızlığını savunmaya yönelik "Difai" derneğini kurdu.
II. Meşrutiyet'ten sonra Türkiye'ye geldi (1909). Maarif Nezareti'ne müfettiş olarak atandı. İttihat ve Terakki Fırkası'na girdi. Hikmet, Sebilürreşat, Jeune Turc gazetelerinde makaleler yazdı; Tercüman-ı Hakikat gazetesinin başyazarlığını yaptı. Yusuf (Akçura), Ziya Gökalp ve Mehmet Emin (Yurdakul) ile birlikte Türkçülük akımı içinde yer aldı. Türk Yurdu dergisini kurdu, Türk Ocakları' nda etkin çalışmalar yaptı. Darülfünun' da Rusça ve tarih öğretmenliğine atandı. 1912' de Afyonkarahisar milletvekili ve İttihat ve Terakki'nin Merkez-i Umumi üyesi oldu. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Kafkas Ordulan siyasi müşaviri olarak Azerbaycan'a gitti; dönüşünde 1919' da İngilizler tarafından tutuklandı ve Malta'ya sürüldü.
1921'de serbest kaldı ve Anadolu'ya geçti. Matbuat genel müdürü oldu. 1923-27 yılları arasında Kars milletvekili olarak TBMM'ye katıldı. Aynı dönemde Ankara Hukuk Mektebi'nde Anayasa öğretmenliği ve Hakimiyet-i Milliye gazetesinde başyazarlık yaptı. Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kuruculanrı arasında yer aldı. Fırkadaki çalışmaları nedeniyle İsmet Paşa (İnönü) ile arası açıldı ve siyasetten çekildi. İstanbul Darülfünunu'na hukuk tarihi müderrisi oldu; Akın gazetesini çıkarmaya başladı. Gazete hükümet politikalarını eleştiren yazılar nedeniyle kapatıldı ve Ağaoğlu üniversitedeki görevinden emekliye ayrıldı (1933). Bu dönemde Kültür Haftası, İnsan dergilerinde yazdı.
Kültür ve politika hayah boyunca Türk milliyetçiliğini ve düşünce özgürlüğünü savunan Ağaoğlu'nun bilimsel ve siyasi alanda yayımlanmış birçok yapıtı vardır.

Ynt: Ahmet Ağaoğlu By: By.CeZa Date: November 16, 2008, 07:36:44 PM
Paylaşım için teşekkürler.
Ynt: Ahmet Ağaoğlu By: dreamily Date: December 29, 2008, 12:50:20 AM
emeğine sağlık

SiteMap - İmode - Wap2