Arşiv Anasayfa Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Sayfalar: 1
Ne Zaman Mutlu Olacağım By: By.CeZa Date: July 22, 2008, 12:43:51 PM
1. Mutsuzluğun temel nedeni nedir ?
Olumsuz duygusal alışkanlıklar yanlızca mutsuzluğu sağlamaz, sağlığı’da bozar. İnsan, içinde doğduğu, büyüdüğü koşulların etkisinde duygusal kötü alışkanlıklar edinir. Bu duygusal kötü alışkanlıklar onların hayat boyu mutsuz yaşamalarına neden olur. İnsanlar nasıl bu mutsuz edici duyguları zaman içinde edinmişlerse, belirli teknikler uygulanarak yine zaman içinde, bu duygulardan kurtularak mutlu olabilirler. Olumsuz duygusal alışkanlıklar genel olarak çocukluk yaşlarından elde edinilir.
2. İnsanları mutsuzluğa sürükleyen duygular ve çözüm yolları neler olabilir ?
Özellikleri: Bunlar genellikle kümeler halinde oluşurlar ve bir başlangıçları vardır.
A. Kendini değersiz görme :
Bu duyguya neden olan başaramama ve kendini yetersiz hissetmedir. Kişi kendisini düşündüğü amaca layık görmez ve kendisini noksan hisseder.
Çözüm : Her insanın sevdiği ve ilgi duyduğu konular vardır. Bu konular aynı zamanda kişilerin gizli yeteneklerinin olduğu alanlardır. Kişiler bu alanlarda eğitilirlerse başarılı olurlar. Bu olumsuz duygulardan kurtulurlar. Hiç bir insan her konuda başarılı olamaz.
B. Red edilme korkusu :
Red edilmenin nedeni uygun özelliklerde olmamaktır. Müracatın yerinde ve zamanında yapılmaması, red edilmeye neden olur. Sürekli red edilme bu duygunun kazanılmasında temel rol oynar.
Çözüm : Burada düşünülecek şey müracatın doğru yerde, doğru zamanda ve doğru kişiye yapılmasıdır. Uygun düşünme şekli, “kişilerin tercihine uygunmuyum” diye hareket etmektir. İnceleme ve değerlendirme yapmadan müracatta bulunulmamalıdır. Tercihe uygun olan red edilmez.
C. Tenkit edilme korkusu :
Uygun koşullarda, uygun davranışlarda bulunmamak kişilerin tenkit edilmesine neden olur. Kişi davranışlarının tenkit edilmesi, kişileri normal davranışlarından alıkoyar ve kişinin kendisini toplumdan soyutlanmasına neden olur.
Çözüm : Önemli olan tenkit edilme veya başkalarının düşüncesi değil kişi için doğru olandır, tenkide inanmak yerine tersine inanmak ve tenkidi değil eleştiriyi kabullenmektir. Tenkit, kişiyi amacından uzaklaştırmak için kasten yapılmışta olabilir.
D. Başaramama korkusu :
Başarmak hedefe ulaşmaktır. Bir işe başlarken doğru hedefi seçmemek ve şeçilen hedef için yeterli planlama yapmadan, hazırlanmadan işe başlamak başarısızlığa neden olur. Bu da kişiyi mutsuz yapar.
Çözüm : Hedefini kişiliğine, eğitimine ve yeterliliğine uygun seç. Kendini bu konuda eğit, hazır olunca harekete geç. Başaramazsan nedenleri araştır. Tekrar hazırlan ve uygun şartlarda tekrar harekete geç. Başarabileceğimiz konularla uğraşmak en iyi çözümdür.
E. Organ yetersizliği (sakatlık) :
Sakatlık insanları soyutlayan ve mutsuz olmalarına neden olan etkenlerin başında gelir.
Çözüm : Hiç bir insan tamamıyla sakat değildir. Mutlaka gelişmiş organları vardır. Özellikle duyu organlarından biri sakat olanların diğer duyu organları gelişmiştir. Gelişen duyu organı kullanılarak ve eğitilerek toplum içinde değer görmeleri sağlanır. Kişi mutlu bir yaşama kavuşturulur.
3. Kendine güvenirlik açısından 4 ana kişilik tipi :
A. Uysal kişilik : Memnun edici kişilik tipi
B. Saldırgan kişilik : Ne istediğini bilen, fakat onu hangi yolla elde edeceğine önem vermeyen kişilik tipidir. Sonuç kişi için her şeyden önemlidir.
C. Pasif saldırgan kişilik : Görünürde yumuşak başlı fakat aslında kurnaz bir kişilik tipidir.
D. Kendine güvenen kişilik : Hak ettiklerine inandıkları şeyleri ne olursa olsun almak isteyen ve bunuda başkalarının hakkını çiğnemeden yapan kişilik tipidir.


SiteMap - İmode - Wap2