Arşiv Anasayfa Alternatif Tıp
Sayfalar: 1
Ortakulak Iltihabı, Tedavi Edilmezse Kalıcı Işitme Kaybına Sebep Oluyor By: karizmatik_rizeli Date: July 21, 2008, 02:45:07 PM
Sık görülen çocukluk çağı hastalığı olan, ortakulak iltihabı, kulak zarı arkasındaki ortakulak boşluğunun iltihaplanması olarak biliniyor. Ortakulak iltihabı, soğuk algınlığından sonra çocuklarda en sık rastlanan hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Altı ay ile 6 yaş arasındaki çocukların çoğu, bir veya birkaç kere ortakulak iltihabı geçiriyor. Bebekler, bağışıklık sistemleri gelişmemiş olduğu ve genellikle sırtüstü yatarken beslendikleri için ortakulak iltihabına daha sık yakalanıyor. Enfeksiyonun bebeklik çağında sık geçirilmesinin bir diğer sebebi de östaki borusunun gelişimini tamamlayamaması nedeniyle ortakulağı koruma, temizleme ve havalandırma işlevlerini tam olarak yerine getirememesidir.

Ortakulak iltihabı tedavi edilmezse ve uzun süre devam ederse, çocuklarda kalıcı işitme kaybı ve kulak zarında ve ortakulakta düzeltilmesi zor hasar oluşabilir. Ortakulak iltihabı tedaviye cevap vermezse ya da hastalık kronikleşirse uzmanlar ortakulaktaki sıvıyı uzaklaştırmak için cerrahi tedavi önerebiliyor. Cerrahi müdahalede kulağın içine kulak zarını havalandıran tüp takılır.

Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda ortakulak iltihabı daha sık görülüyor. Ortakulak iltihabının tedavisi antibiyotikler ile yapılıyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ:

* Özellikle geceleri artan kulak ağrısı

* Kulaktan kanlı veya yeşilimsi sarı bir akıntı, işitme kaybı

* Elini sürekli kulağında tutma ve kaşıma

* Rahatsızlık ve huzursuzluk hali

* Mide bulantısı ve kusma

* Hafif veya ağır ateş, iştahsızlık

* Burun akması, huzursuzluk

BUNLARA DİKKAT ETMELİ:

* Çocuk yuvaları ve kreşlerde temizlik kurallarına,

* Çocukların bulunduğu ortamlarda kesinlikle sigara içilmemesine,

* Ortakulak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan grip aşısını yaptırmaya,

* Bebeklerin anne sütü ile beslenmesine dikkat edilmelidir.


SiteMap - İmode - Wap2