Arşiv Anasayfa Kim, Kimdir ?
Sayfalar: 1
Muhammet Hatemi By: karizmatik_rizeli Date: July 21, 2008, 12:02:04 PM
Dünyaya daha açık bir ekonomi, serbest pazar ekonomisine geçiş, Batı'yla yumuşak ilişkiler, muhafazakar mollaların etkisinin azaldığı daha demokratik ve özgürlükçü bir ortam, kadınlara daha geniş haklar. Bütün bunlar, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin çizgisini belirleyen unsurlar.

İslam Devrimi'nden önce Hamburg'da İran İslam Merkezi Başkanlığı yapan Hatemi, devrim sonrasında da 1993 yılına kadar İran'ın en önemli kurumlarından biri olan Kültür ve İslami Rehberlik bakanlığını 11 yıl sürdürdü.

Ancak Hatemi'nin siyasi hoşgörüsü ve Batı kültürüne sırtını dönmemesi, ülkede ağırlıklı güç olan mollaları rahatsız etti. Hatemi'nin bakanlığı, eski Meclis Başkanı Ali Ekber Natık Nuri'nin başını çektiği muhafazakarların baskıyla son buldu.

Kendini Ulusal Kitaplık'ın başında bulan Hatemi, eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin görev süresi dolunca, politikaya tekrar, hem de en üst düzeyde dönüş yaptı. Cumhurbaşkanı Hatemi göreve başlamasının ardından halkın önemli ölçüde desteğini aldı.

Destek artıyor
Bu desteğin en önemli kanıtıysa Hatemi'nin göreve gelmesinin ardından yapılan yerel seçimler ve 2000'in başında yapılan parlamento seçimleri. Özellikle son parlamento seçimlerde Hatemi'nin cephedaşı ılımlıların parlamentoya çoğunluk sağlayarak girmesi Hatemi'nin ve reformların önünü açtı.

Hatemi'ye verilen desteğin arkasındaki en önemli neden mollaların hakimiyetine son vermek isteyen, ama bunun dışında ortak yanları bulunmayan liberallerle, solcu İslamcılar'ın bir cephede buluşması yatıyor.

Hatemi'nin ardına aldığı desteğin bir nedeni de ekonomik koşullarda yatıyor. Hatemi, halka "milli gelirin yüzde 50'sinin, nüfusun yüzde 20'sinin elinde olduğunu" anlatıyor, bu durumu düzelteceğini söylüyor.

Diğer yandan Hatemi dış politikada da herkesi şaşırtan bir çizgide yer alıyor. İslam Devrimi'nin ardından ABD ile yakınlaşılabileceğinin mesajlarını veren Hatemi, İtalya ve Fransa ile önemli bir diplomatik bağ kurdu.

8 yıllık cumhurbaşkanlığı süresini dolduran Muhammed Hatemi 3 Ağustos 2005'de görevini Mahmud Amedinecad'a bırakmıştır.


SiteMap - İmode - Wap2