Arşiv Anasayfa Tarih
Sayfalar: 1
Atlantik'e Korku Salan Türk Korsanları By: Mesut19o7 Date: July 12, 2008, 01:19:13 AM
Akıncıların karada yaptığının benzerini açık denizde yapan bu korsanlar aslında osmanlı devleti'ne bağlı olarak faaliyet göstermektedirler. yani devletin kadrolu korsanları idiler:

Murat Reis:
1585'te ispanya'ya ait, afrika açıklarrındaki kanarya adaları'nın en kuzeydoğuda olanını, lanzaarote adası'nı zaptetmiş, 300 esirle cezayir'e dönmüştür.

1617'de portekiz'in afrika açıklarında bulunan nefis şaraplarıyla ünlü madeira adası'nı zaptetmiş, 1.200 esir alarak, üssü olan cezayir'e dönmüştür.

daha sonra murat reis faaliyet ve teşebbüs alanını genişletmiş, kuzey atlantik'e seferler düzenlemiştir.

murat reis'in en ünlü seferi 12 kadırgadan oluşan filosu ile yaptığı 1627 izlanda seferidir.

manş denizi'nden kuzey denizi'ne geçerek danimarka ve norveç kıyılarını bombardıman eden türk amirali 1627 yılının 20 haziran günü kuzey kutup dairesi'ne erişerek izlanda kıyılarına demir atmıştır. türkler 16 temmuza kadar tam 26 gün izlanda'ya hakim olmuş 400 esir ve büyük ganimetle 12 ağustos'te cezayir'e dönmüştür. 5.000 kilometreden uzun olan izlanda-cezayir dönüş yolu 27 günde alınmıştır.

bu seferde türklere esir düşüp cezayir'e getirilen olaf egilson adındaki bir rahip sonradan kurtularak izlanda'ya dönmüş ve murat reis'in seferini izlanda dilinde bir kitap olarak kaleme almıştır.

Ali Biçin Reis:
daha sonra izlanda'ya bir sefer de ali biçin reis düzenlemiştir. bu seferden 800 esirle cezayir'e dönmüştür.

daha sonra türk denizcileri newfoundland adası'na ve kanada'nın labrador ve st. lawrence kıyılarına sefer yaparak amerika'ya erişmişlerdir. daha güneye, virginia kıyılarına da inmişler hatta virginialı çok güzel bir ingiliz kızını ele geçirerek istanbul'a padişahın haremine yollamışlardır.

türklerin karayip denizi'ne yaklaştığını gören bu denizdeki ispanyol korsanları çok telaşlanmışlar ve her yıl elde ettikleri ganimetten cezayir'e belirli bir pay göndermek suretiyle türk denizcilerinin antiller'e girmesini önlemişlerdir.

1674'te türk filosu lizbon önlerine gelmiş, portekiz başkentinin üzerinde bulunduğu tajo halicindeki büyük bir portekiz savaş gemisini lizbonluların gözü önünde zaptetmiştir.

1693'te iberya yarımadasının kuzey-batı ucu olan finisterre burnu açıklarında bir türk filosu gene bir portekiz savaş gemisini ele geçirmiştir.

Reis Ali Baba:
1695 ocağında ali baba'nın kumandasındaki başka bir türk filosu da st. vincent burnu açıklarında 36 topla donanmış bir hollanda gemisini zaptetmiştir.

1613-1621 yılları arasında 8 yılda yalnız cezayir limanına ganimet olarak 936 avrupa savaş ve ticaret gemisi getirilmiştir.

1625'te türk korsanları bristol kanalı üzerindeki lundy adası'nı ele geçirerek burasını kuzey atlantik'teki 30-40 kadırgadan oluşan filolarının üssü haline getirmişlerdir.

ingiltere kralı i. james'in ve oğlu i. charles'ın tüm çabalarına rağmen ingiltere kıyılarının sadece 10 km. ötesinde olan bu ada türklerden geri alınamamış, bu yüzden birçok ingiliz amirali kral tarafından azledilmiştir.

bu suretle ingiltere'nin bristol, plymouth, southampton ve irlanda'nın cork ve baltimore gibi birçok limanları türk korsanları tarafından birçok defalar vurulmuş, atlantik ortasında yüzlerce ingiliz, ispanyol ve hollanda gemisi ele geçirilmiştir.

yalnız 1627 yılında 10 gün içinde 27 ingiliz gemisi türkler tarafından zaptedilmiştir.

19 haziran 1631 gecesi irlanda'nın baltimore limanının türk korsanları tarafından zaptı derin etkiler yaratmış, bu olayı ünlü şair thomas usborne daways 56 mısralık uzun bir şiir yazarak terennüm etmiştir.


şunu da belirtelim ki bu saydıklarımız osmanlı'nın kadrolu korsanlığını yapan denizcilerdir. bir de barbaros hayrettin paşa gibi serbest korsanlık yapıp türk gemilerine dokunmayan korsanlar vardı.


kaynak: atlas okyanusu'nda türkler
yazan: yılmaz öztuna hayat tarih mecmuası eylül 1967


SiteMap - İmode - Wap2