Arşiv Anasayfa Tarih
Sayfalar: 1
İlk Osmanlı Denizaltısı By: Mesut19o7 Date: July 12, 2008, 01:16:30 AM
1888 Suüstünde buhar makinaları ile seyir yapan ve sahip olduğu büyük sıcak su sarnıcı sayesinde denizaltında kısa süre kalabilen, makinalı tüfek ve torpido kovanına sahip olan ilk denizaltıyı ise Nordenfelt,1885'te Resurgam deneyimlerini ileri götüren İngiliz mühendis Garret ile işbirliği yaparak İsveç’te gerçekleştirmiştir.

Nordenfelt-I ismini alan bu gemi o ana kadar muhtelif memleketlerdeki çalışmalarda dikkate alınarak inşa edilmiştir.60 tonluk denizaltı;19.5mt boyunda, 2.75 mt çapında idi 160 mil satıh menzili ve max 15mt derinlikte 15 knot hızı vardı. Denizaltı, aralarında Osmanlı İmparator'luğu temsilcisininde bulunduğu denizci devlet temsilcilerine Kopenhag yakınlarında gösteride bulundu. Osmanlı imparator'luğu temsilcisi teknenin savaş kıfayetine haiz olmadığı ve bilhassa akıntılı sularda vazife görmesinin şüpheli olduğu şeklinde bir rapor hazırladı. Buna mukabil Yunan hükümeti bu denizaltıyı satın aldı.

Yunanistan’ın bir denizaltıya sahip olması Osmanlı hükümetini harakete geçirdi. Yapılan görüşmelerden sonra Vickers&Armstrong firmasına,boyları 30 metreye uzatılmış, 2 Harici torpido kovanı taşıyan, 2 makinalı tüfeğe sahip olan ve teknik bakımdan daha tekamül ettirilmiş 2 Nodenfelt-II ve III (Bazı kaynaklar “Tip”’i esas alarak iki gemiyede Nordefelt II demekte)sipariş edildi. Denizaltılar İngiltere’de inşa edilerek parçalar halinde İstanbul’a getirildi ve Taşkızak tersanesinde monte edildi. 1886 ve 1887 yıllarında denize indirilen denizaltılara Abdülhamid ve Abdülmecid isimleri verildi.Ancak Abdülmecid bitirilemedi.Yapılan Abdülhamid'in tecrübelerinde gemi personeli gemilerini çabuk kavradılar. Tecrübe seyirlerinde firma personelinin hatalarını bulacak kadar kabiliyet gösterdiler. Türk mürettebatın gemiye yabancı personel olmadan dalış yaptırmaya muvaffak olmalarından sonra Abdülhamid denizaltısı İzmit Körfezinde gece ve gündüz hücum talimleri ve torpido atış eğitimleri yaptı.Hitamında 1888 yılında, Sarayburnu önlerinde dalarak akıntıya karşı Üsküdar önlerinde demirlemiş boş bir gemiye yaklaştı ve torpidosunu atıp gemiyi batırararak yabancı devlet temsilcilerine gösteride bulundu.Torpidonun çıkışı sırasında ağırlık değişimi yüzünden dengesi bozulmuş ve kaza atlatmıştır. Bu olay dünya denizaltıcılık tarihinde bir denizaltı gemisinden ilk defa seyyar torpido atılarak bir suüstü gemisinin batırılışı olayıdır. Bu başarı üzerine denizaltıcılar padişah II. Abdülhamit’ten taltif beklerken denizaltıların Haliç’e çekilme emrini aldılar. Gemiler bir daha Haliç’ten dışarı çıkarılmadı. Orada çürümeye terk edildi.


SiteMap - İmode - Wap2