Arşiv Anasayfa Hristiyanlik
Sayfalar: 1
Yargılamak Yerine Hizmet Edin By: FeMoX Date: July 09, 2008, 08:22:20 PM
İnsanlar topluluk halinde yaşarlar. Bu yüzden imanlının diğer insanlarla olan ilişkisi çok önemlidir. Kişi, karşısındakini yargılamadan önce kendi durumunu gözden geçirmelidir (1-5. ayetler).

Ana Fikir Matta 7:1-14
1 Başkasını nasıl yargılarsanız, siz de aynı yoldan yargılanacaksınız. Hangi ölçekle ölçerseniz, size de aynı ölçek uygulanacak.
3 Sen neden kardeşinin gözündeki çöpü görürsün de kendi gözündeki merteği farketmezsin?
4 Senin gözünde mertek varken nasıl olur da kardeşine, 'İzin ver de gözündeki çöpü çıkarayım' dersin?
5 Seni ikiyüzlü! Önce kendi gözündeki merteği çıkar, o zaman kardeşinin gözündeki çöpü çıkarmak için daha iyi görürsün.
6 "Kutsal olanı köpeklere vermeyin. İncilerinizi domuzların önüne atmayın. Yoksa bunları ayaklarıyla çiğnedikten sonra dönüp sizi parçalayabilirler.
7 "Dileyin, size verilecek; arayın, bulacaksınız; kapıyı çalın, size açılacaktır.
8 Çünkü her dileyen alır, arayan bulur, kapıyı çalana kapı açılır.
9 Hanginiz kendisinden ekmek isteyen oğluna taş verir?
10 Ya da balık ister de ona yılan verir?
11 Sizler kötü yürekli olduğunuz halde çocuklarınıza güzel armağanlar vermeyi biliyorsanız, göklerde olan Babanızın, kendisinden dileyenlere güzel şeyler vereceği çok daha kesin değil mi?
12 "İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın. Kutsal Yasa ve peygamberlerin söyledikleri budur.
13 "Dar kapıdan girin. Çünkü kişiyi yıkıma götüren kapı geniş ve yol enlidir. Bu kapıdan girenler çoktur.
14 Yaşama götüren kapı ne dar, yol da ne çetindir! Bu yolu bulanlar azdır.

Bana hangi öğütler verilmektedir?pş
1, 2. ayetler: Başkasını yargılayan, kesinlikle yargılanacaktır. Eleştiri niteliğindeki yargı, tartışma ortamının oluşmasına yol açarak topluluğun zarar görmesine neden olur. Başkasının kusurunu eleştiren kişi, kendi yargısına da kapı açmış olur. İnsanı yargılamak Tanrı'ya aittir. Tanrı'nın yargı yetkisini O'nun yerine mi kullanmaya çalışıyorum?
3-5. ayetler: İnsan öncelikle kendi sorunlarını bilmelidir. Başkasını yargılayıp doğru yola yönlendirmek isteyenler, öncelikle kendi günahlarından tövbe etmelidirler. Kendi gözündeki merteği görmeyip başkasının küçük kusurunu eleştirmek, Tanrı'nın gerçeğine aykırı bir davranıştır. Diğer insanların kusurlarına karşı çok hassas davranan kişiler, acaba kendilerini görmezden gelmiş olmuyorlar mı?
6. ayet: Tanrı, kutsal ve ayırt etme gücüne sahip olmamızı ister. İncinin değerini bilmeyen köpek ve domuz için bunun hiçbir anlamı yoktur. Müjde'ye ancak onun değerini bilenler sahip olabilir. İsa, başkasını yargılamaktan kaçınmamızı, ama doğruyu ayırt etmekte etkin olmamızı öğretir.
7-11. ayetler: Rab, dilememizi, aramamızı ve kapıyı çalmamızı ister. Baş- kasını yargılamaktan "kaçınıp onu kabul ederek birlikte yaşamamızı dua yoluyla öğrenebiliriz. Topluluğumuzun barış içinde yaşamayı öğrenecek kadar değişmesi için sabırla dua etmeliyiz. Olgun bir ilişki için, ne gibi dua konuları olabilir?
12. ayet: Tanrı, insanlara iyi davranmamızı ister. İnsanlar arasındaki iyi ilişki, birbirine saygı, güven ve değer bilmekle gelişir. Güzel bir ilişkinin özünde birbirine iyi davranmak yatar. Bugünden itibaren insanlara iyi davranmalıyım.
Dua: Tanrım. başkalarını yargılamak yerine hizmet etmek için gayret göstermek istiyorum.

Ynt: Yargılamak Yerine Hizmet Edin By: iBRaHiMiNe Date: July 25, 2008, 03:36:50 PM
tskler emegıne saglık

SiteMap - İmode - Wap2