Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Türk Bilimcileri 'lindau Buluşması'nda By: By.CeZa Date: July 08, 2008, 05:34:33 PM
Dünyanın en önemli bilimsel toplantılarından biri olan 'Lindau Buluşması'na ilk kez üç Türk bilim insanı birlikte katılıyor...

Almanya’nın güneyindeki Lindau kentinde 1951 yılından bu yana her yıl düzenlenen, dünyanın en önemli bilimsel toplantılarından biri olan "Lindau Buluşması"na 65 ülkeden, aralarında Türk bilim insanlarının da bulunduğu yaklaşık 550 bilim insanı katılıyor.

Nobel ödüllü bilim insanlarıyla genç bilim insanlarını bir araya getirerek, dünyanın önemli sorunları hakkında tartışma ortamı yaratmak amacıyla düzenlenen toplantıya, bu toplantılara davet edilen ilk Türk bilim insanı olan parça fiziği uzmanı Bilge Demirköz ile ilk kez Cihan Kurter ve Umut Gürsoy adlı bilim insanları birlikte katıldı.

Demirköz, toplantıda ağırlıklı olarak enerji konularının ele alındığını ve hangi enerji çeşidinin gelecekte daha etkili olacağı konusunun yoğun şekilde tartışıldığını söyledi. Demirköz, ana teması bilim eğitimi ve buna bağlı olarak dünyanın geleceği açısından sürdürülebilir kalkınmada sorumluluk sahibi olan bilim insanlarının rolü olan toplantıya Türkiye’nin gözlemci statüsünde katıldığını kaydetti.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) adlı parçacık hızlandırıcısının bu yıl içinde faaliyete geçeceği göz önünde bulundurulduğu takdirde bu yılki "Lindau Buluşması"nın en ilginç toplantılardan biri olacağını ifade eden Demirköz, "Dünyanın en zeki fizikçileri LHC’nin ne bulacağı ve karanlık maddenin yapısı hakkında çok değişik fikirlere sahipler. Onların tartışmalarını dinlemek ve bazen onların tartışmalarına katkıda bulunabilmek gerçekten büyük bir onur ve heyecan verici. Tüm Nobel ödülü sahipleri bana ve diğer CERN çalışanlarına evrenin sırlarını çözmekte bol şans diliyorlar. Sanırım buna çok ihtiyacımız var" dedi.

Demirköz, 2 yıllık bir sözleşmeyle çalıştığı ve dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma merkezi olan Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) tarafından Fransa-İsviçre sınırının 100 metre altından geçen 27 kilometrelik bir tünelde süper iletkenlik sağlayacak olan yaklaşık 2 bin ton ağırlığındaki dev mıknatısın soğutulduğunu ve test edildiğini söyledi.

İlk parçacığın Ağustos ayı ortalarında LHC’ye konulacağını tahmin ettiğini belirten Demirköz, bu denemelerden elde edilecek sonuçların değerlendirilmesinin de en az bir yıl sürebileceğini kaydetti.

Söz konusu deneyin amacı, atom çekirdeğindeki protonların çok yüksek bir enerjiyle çarpıştırılması sonucunda ortaya çıkacak yeni parçacıkların evrenin işleyişindeki rollerinin araştırılması olarak tarif ediliyor.

LHC’de protonlar tünelin çevresine yerleştirilen süper iletken mıknatıs parçaları tarafından yönlendirilecek. Bilim dünyası çarpışmalar sonucunda şimdiye kadar keşfedilmemiş yeni parçacıkların açığa çıkmasını bekliyor. Deney, evrenin başlangıcını oluşturan "büyük patalamadan" sonra ortaya çıkan büyük enerji yoğunluğunu yeniden yaratarak bu parçacıkların ortaya çıkmasını ve incelenmesini mümkün kılacak.

Demirköz ayrıca, CERN’de 80 ülkeden yaklaşık 2 bin bilim insanının sürekli bir şekilde görev yaptığını, geçici süre görev yapan bilim insanlarının sayısının da 8 bine ulaştığını söyledi.

İstanbul’da 1980 yılında doğan Demirköz, TÜBİTAK Proje Yarışmasında matematik dalında Türkiye’de verilen ilk ödülü aldı. Demirköz, tam burslu gittiği ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde fizik ve matematik bölümlerinden sertifika aldı.

ABD’deki Illinois Teknoloji Enstitüsünde yüksek sıcaklık üstün iletkenler üzerine doktorasına devam etmekte olan Cihan Kurter de, "Böylesine seçkin bir toplantıda bulunmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Bu toplantının gelecekteki kariyerime önemli katkıda bulunacağına inanıyorum. Şu anda çalıştığım konunun temellerini yıllar önce atan bilim adamlarının konuşmalarını dinlemek ve onlarla tanışmak gerçekten onur verici" dedi.


SiteMap - İmode - Wap2