Arşiv Anasayfa Php ve Asp Dilleri
Sayfalar: 1
Php Ile Form Işlemleri By: [B][R][N] Date: July 04, 2008, 03:28:32 AM
PHP ile Form İşlemleri

1. GET Metodu Kullanımı
2. Post Metodu Kullanımı


PHP ile çoğu zaman FORM işlemleri uygulamamız gerekir. PHP'nin genel yapısından farklı olmayan bu işlemler zinciri çok fazla karışık olmamasına rağmen genel HTML bilgisine ihtiyaç duyar. Bu makalede HTML kullanımınada deyinilecektir ancak ağırlık olarak PHP kodları üzerinde durulur. Form işlemlerinde temel olarak iki çeşit form işletisi kullanılır. Bunlardan biri GET, diğeri ise POST dur. GET metoduna örnek bir işlem "
   
www.domain.com/islem.php?degisken=deger1&degisken2=deger2
" gibidir. Bu prosedürü işletmek için HTML bazında bir form değeri oluşturmamız şart değildir. Tarayıcımız vasıtasi ilede bu işlemleri yapabiliriz, Ancak POST değerleri tarayıcımız ile Web Sunucusu arasında hususi bir prosedür uygular ve adres satırında bu değerler görünmez. Şimdi sırasıyla önce GET daha sonrada POST metodunu inceleyelim.

1. GET Metodu Kullanımı

GET metodunda daha öncede bahsettiğimiz gibi HTML üzerinden işletilme zorunluluğu yoktur. Adres satırına yazacağımız değerler ile PHP sayfamızın içerisindeki değişkenlere aktarılabilir.

Şimdi deneme.php dosyasını oluşturalım ve içerisine aşağıdaki satırları ekleyelim.

<?
echo "$degisken1 $degisken2";
?>

Görüldüğü üzere adres satırından GET metodu ile değişken işletmeyi ve bu değişkeni PHP sayfamız içerisinde kullanmayı basit bi kod dizisi ile örneklendirdik.

Adres satırına istediğimiz kadar değişken atayıp ilgili PHP sayfasına değişkenler atamamız mümkündür.


2. Post Metodu Kullanımı

Post metoduda yine GET metoduna çok benzer bir yöntem ile kodlanır. Yalnız kullanım prosedürü GET metodundan biraz daha farklıdır. POST metodunda ilgili PHP sayfasına HTML ile veri aktarımı yapabiliriz. Hemen basit bir örnekle anlatalım ;

Aşağıdaki satırları form.htm olarak kaydedelim ;

<form method="POST" action="deneme.php">
<p>
Adınız <input type="text" name="ad" size="20">

Soyadınız <input type="text" name="soyad" size="20">

Mesleğimiz <input type="text" name="meslek" size="20">

Yaşımız <input type="text" name="yas" size="20">



<input type="submit" value="Gönder" name="B1"><input type="reset" value="Sıfırla" name="B2"></p>
</form>

Şimdi deneme.php dosyasının içerisinede PHP kodlarımızı yazalım ;

<?
echo "Adım : $ad
";
echo "Soyadım : $soyad
";
echo "Mesleğim : $meslek
";
echo "Yaşım : $yas
";
?>

Şimdi 127.0.0.1/form.htm sayfasını tarayıcımızdan görüntüleyelim. Karşımıza adımızı, soyadımızı, mesleğimizi ve yaşımızı soran bir form görünecek. Buraya sırasıyla bilgileri girelim..

Gönder'e tıkladığımızda değerler deneme.php sayfasına POST edilecek ve karşımıza girdiğimiz bilgiler çıkacaktır. Görüldüğü gibi yöntem GET metodundan çok farklı değildir. Aradaki fark yalnızca verinin aktarılma yöntemidir. GET metodunda veri tarayıcı ile görünür ve aleni bir şekilde aktarılırken, POST metodunda değerler arka planda gönderilip alınmaktadır.

Bu örnekler niceliklendirilebilir. Diğer form değerleride "CheckBox, ListBox, ComboList, vs." aynı şekilde aktarılabilir.

Ynt: Php Ile Form İşlemleri By: RiZeLi_MeHMeT Date: December 13, 2008, 04:14:43 PM
ellerine sağlık

SiteMap - İmode - Wap2