Arşiv Anasayfa Güncel Sorunlar & Hayat
Sayfalar: 1
Gelişimin ilk Koşulu Kendini Bilmek By: HaYaL Date: June 23, 2008, 03:50:57 AM
Sokratesin ders verdiği akademinin kapısında "Kendini bil" yazıyordu. Yunus Emre yüzyıllar önce "Seni senden iyi kim bilebile...", "Seninle sen danış, gör nerdesin sen." demişti. Zen Budizminden Zerdüştlüğe kadar her inançta kendini bilmenin önemi anlatılıyor.

Esasında kendini bilmek zor bir iş. Çünkü özgüvenimizi korumak için iyi yönlerimizi abartabilir, kötü yönlerimizi ise görmezden geliriz. Bazen kendimizi şımartır, bazen de suçu başkalarının üstüne atarak rahatlamak isteriz. Kendimizi olduğumuz gibi değil, olmak istediğimiz gibi görme eğilimi de kendi özümüzü tanımayı zorlaştırır.

Kendini tanımayanların arkasında hep heder olmuş yıllar, kaçırılan fırsatlar, komplekslerin girdabında yok olmuş iyi niyetler vardır. Bazen hırsımız, yeteneklerin önüne geçer, hayat oyununda "ofsayt"a düşeriz. Çoğu kez de elimizin ulaşabileceği kadar yakın olan bir başarıyı ıskalayabiliriz.

Aşağıdaki öneriler kendinizi tanımanızı ve kişisel gelişim için sağlam bir temel atmanızı sağlayabilir:

Kendiniz için bir SWOT analizi yapın: Şirketler ve sektörler için yapılan SWOT (güçlü ve zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) analizinin bir benzerini kendi kişiliğiniz için yapın. Bu analizde kendinize torpil yapmadan tüm zaaf ve erdemlerinizi sıralayın. Önünüze çıkabilecek fırsatların ve risklerin de bir listesini yapın. Bu analiz geleceğinize yön vermenize yardım edecek.

Kendinize karşı "tarafsız" olun: Bu tür bir tarafsızlık Türkiye’de epey zor bir iş. İnsanlarımızın bir bölümü, bir birey olarak potansiyelinin farkında ve kendi değerinin bilincinde değil. Diğer bir bölümü ise kendini olduğundan daha güçlü ve bilgili sanıyor. Değişimin, yılların biriktirdiği bilgiyi kısa sürede hurdaya çevirdiğinin farkında olmayanlar da var. Performansı yükseltmek için kendinizi olduğunuzdan daha aşağıda veya yukarıda görmekten kaçınmanız şart.

Kişiliğinizi değiştirmeyi amaçlamayın: Beğenmediğiniz yönlerinizi ve zaaflarınızı ortadan kaldırmak için tutum ve davranışlarınızı değiştirmeyi amaçlayın. Kişiliğinizi değiştirmeyi amaçladığınızda sonuç alamayacağınızı bilin. Çünkü kişiliğin oluşma süreci, genlerden gelen niteliklerin büyüme ve yetişme ortamından gelen etkilerle yoğrulması ile gençlik yıllarında tamamlanır. 25-30 yaşlarından sonra kişiliği değiştirme çabaları, başarısızlık ve mutsuzluk getirir. Kişiliğinizi ve iş yapma tarzınızı "veri" olarak kabul edip, buna uygun iş ve görevler bulmaya gayret ettiğinizde hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

Bir niyet mektubu yazın: Zaaflarınızı azaltmak ve güçlü yönlerinizi geliştirmek için altı ay veya bir yılı kapsayan bir sürede neler yapmak istediğinizi bir köşeye yazın. Kendinize yazacağınız bu niyet mektubunda somut performans kriterleri de bulunsun. Belirlediğiniz süre sonunda yaptıklarınızı gözden geçirin ve niyetlerinize ne ölçüde ulaşabildiğinizi belirleyin. Bu kişisel geri bildirim (feedback) analizi sayesinde kendinizi ve yeteneklerinizi daha iyi tanıyacaksınız. Hedeflerinizi ve performansınızı sık sık karşılaştırdığınızda kişisel gelişiminiz konusunda neler yapmanız gerektiği iyice somutlaşacak

gelisim
gelişim
kişisel gelişim
gelişim koleji
çocuk gelişim
gelişim hastanesi
bebek gelişim
gelişim tv
mesleki gelişim
gelişim dönemleri
kişisel gelişim kitapları
genç gelişim
gelişim psikolojisi
bilişsel gelişim
gelişim ve öğrenme
gelişim dershanesi
gelişim platformu
bebeklerde gelişim
sosyal gelişim
gelişim dersanesi
gelişim sürücü
gelişim sürücü kursu
gelişim evreleri
duygusal gelişim
gelişim prefabrik
bireysel gelişim
fiziksel gelişim
zihinsel gelişim
gelişim dergisi
ruhsal gelişim
gelişim tablosu
çocuklarda gelişim
gelişim kitapları

Ynt: Gelişimin Ilk Koşulu Kendini Bilmek By: [MasaL] Date: June 26, 2008, 12:25:29 AM
teşekkürler
Ynt: Gelişimin ilk Koşulu Kendini Bilmek By: Liza Date: April 29, 2012, 11:49:33 AM
Teşekkürler.
Ynt: Gelişimin Ilk Koşulu Kendini Bilmek By: yazgülü Date: January 13, 2013, 06:58:06 AM
teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2