Arşiv Anasayfa Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Sayfalar: 1
Bağdat Hatun Kitap Özeti – Güngör Dilmen By: BaRaNwEb Date: June 06, 2018, 12:23:31 PM
Güngör Dilmen tarafından 1974 yılında tiyatro oyunu olarak yazılan Bağdat Hatun kitap özeti bir kadının iktidar hırsını ve bu hırsın kadına neler yaptırabileceğini anlatır.

Tarihi Bir Figür
Olayın geçiş tarihi 14. yüzyıldır ve İlhanlılar ülkesinde yaşanır. İlhanlıların kraliçesi olabilmek için çabalayan bir kadının öyküsü olan Bağdat Hatun kitap özeti insan ihtiraslarını anlatmaktadır. Bağdat Hatun devlete kraliçe olabilmek için ailesini yok eden bir kadındır. Hamiledir ve önce doğmamış olan çocuğunu parçalayarak işe başlar. Ardından babasının ve altı erkek kardeşinin öldürülmesini sağlar.

Bağdat Hatunun amacı Bahadır Han’la evlenmektir. Yaptığı katliamlardan sonra bunu başarır fakat Bağdat Hatun’un tükenmez bir ihtirası vardır. Bahadır Han’la evlenmesi onun kraliçe olmasını ve istediği yetkiye sahip olmasını sağlamıştır.


 
Cengiz Han 1206 yılında kabile halinde yaşayan Moğolları bir araya getirmiş ve dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Moğol İmparatorluğunu kurmuştur. Cengiz Han kendi çıkardığı yasalarla İmparatorluğu yönetmiştir ve bu yasalara kimse karşı gelememektedir. Bu yasalardan biri de devletin başında olan hakana beğendiği her kadını alabilme hakkı veriyordu ve bu kadının evli olması da önemli değildi. Güngör Dilmen tarafından kaleme alınan oyunun konusunu da hakanlara verilen bu hak oluşturmaktadır.

İlhanlı Devleti
İlhanlı Devleti Moğol İmparatorluğu’na bağlı bir devlettir ve Moğol kanunları ile yönetilmektedir. O sırada İlhanlı Devletinin başında olan Bahadır Han, bir gün Bağdat Hatunu görür ve ona aşık olur. Güzelliğiyle dillere destan olan Bağdat Hatun aynı zamanda başkomutan Emir Çoban’ın kızıdır. Çok ihtiraslı bir kadın olan Bağdat Hatun kitap özeti bu isteğe sıcak bakar. Babası ise karşı koymaktadır çünkü yasalar çocuk varsa kadınların boşanmaya zorlanamayacakları yönündedir. O esnada hamile olan Bağdat Hatun kendi çabalarıyla çocuğunu düşürür, babası ve kardeşlerini öldürtür ve kraliçe olmasının önündeki bütün engelleri ortadan kaldırır.

Bağdat Hatun, Bahadır Han ile evlenir ve İlhanlıların kraliçesi olur. Elde ettiği hiç bir yetki Bağdat Hatun’un ihtirasını karşılayamamaktadır. O yönetimin her kademesine dahil olmak istemektedir. O kadar ihtiraslıdır ki devlet yönetimine hakim olabilmek için Bahadır Han’ı kendi elleriyle öldürür. Tüm bu entrikalar sonunda Bağdat Hatun’un kellesinin alınmasına neden olacaktır.


 
Artık hayatta olmayan bu oyunun yazarı Güngör Dilmen arkasında bir başyapıt bırakmıştır. Dilmen gerçek bir öyküden esinlendiği bu oyunu yazarken karakterleri adeta bir oya gibi işlemiştir. Oyunda pek çok farklı zaman ve mekan vardır. Dekorlar bu farklılıkları sağlayacak şekilde çok iyi kullanılmıştır. Sahneye eşya yığmaktan kaçınılmış ve paravanlar yardımıyla zaman ve mekan dekorları kullanılmıştır. Zaman zaman oyuncu kadrosu çok kalabalıklaştığı için eğimli sahne düzeni kullanılmış ve en arkadaki seyircinin bile sahneye hakim olması sağlanmıştır. Kostüm çalışmaları çok detaylı yapılmış ve dönem giysileri ustalıkla yaratılmıştır.

Bir başyapıt olan bu eseri tiyatro sevenler mutlaka izlemelidir.

SiteMap - İmode - Wap2