Arşiv Anasayfa Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Sayfalar: 1
Barış Makinesi Kitap Özeti – Özgür Mumcu By: BaRaNwEb Date: June 06, 2018, 12:22:50 PM
Özgür Mumcu bunca savaş makinesinin ardından bir Barış Makinesi kitap özeti üretilebilir mi diye okuyucusuna soruyor. Özgür Mumcu savaş ve barış olgularını bu kitap üzerinden irdeliyor.

Savaş Zamanı
Özgür Mumcu bu ilk kitabında tarihi arka plan olarak kullanmış ve ortaya hem eğlenceli hem de insanlara özünü düşündürecek bir eser çıkarmış. Cumhuriyet Gazetesinde yazarlık yapan ve akademisyen olan Özgür Mumcu yazma yeteneğini Barış Makinesi kitap özeti ile gözler önüne sermiş.

Kitap Birinci Dünya Savaşı’nın yaşanmasının yakın olduğu bir dönemde başlıyor. Özgür Mumcu okuyucuyu birçok yere taşıyor. Manisa, İstanbul, Paris ve Sırbistan arasında gezen okuyucunun parçaları birleştirmesi gerekiyor. Bu gezmeler sırasında okuyucu birçok detayla karşılaşıyor ve kitabı okurken araştırma yapma gereği de duyuyor.


 
Okuyucuyu savaş ve barış ihtimalleri üzerinde düşündürüyor. Geri planda geçmişi kullansa da okuyucu bugünün de çok farklı olmadığını görüyor. Barış Makinesinin konusu Sanayi Devriminin hazmedilmesinin ardından 19. yüzyılın sonlarına doğru başlıyor.

Ülkelerin Kralları, Yöneticileri, tiranlar, emperyalist güçlerin savaş çığlıkları attığı bir dönemde eğer bir Barış Makinesi yapılsa ve işe yarasa belki savaş engellenebilirdi. Özgür Mumcu bu soruyu kendisine çok sık sormuş ve hep Birinci Dünya Savaşının engellenebilir olduğunu düşünmüş. Bu kitabın çıkış noktası da buraya dayanıyor. Birinci Dünya Savaşı yaşanmayabilirdi ve bu kadar insan ölmezdi.

Belgrad’da bir saray darbesi yaşanıyor. Avusturya Maceristan Veliahtı öldürülüyor. Tarihte yaşanan bu gerçek olay Birinci Dünya Savaşı çıkmasına neden oluyor. Özgür Mumcu’nun romanı da bu olayla başlıyor. Romanda yer alan kahramanlar o dönemin ünlü isimleri değil. Özgür Mumcu insanlar yerine savaş ve Barış üzerine odaklanmak istediğini belirtiyor.


 
Romanın ana karakteri Celal. Celal enteresan bir kişilik olarak okuyucuların karşısına çıkıyor. Celal çok güçlü ve akıllı bir adam fakat bunun yanında erotik romalar da yazan bir karakter. Özgür Mumcu bu karakteri yaratmasındaki amacının mükemmellik diye bir şey olmadığını anlatmak olduğunu söylüyor. İnsanların içinde mükemmel olma arzusunun yattığını fakat en mükemmel görünen insanın bile bazen saçmaladığını söylüyor. Celal hem Doğu hem de Batı hakkında çok bilgiye sahip ve onun kafa karışıklığını zaman zaman yaşıyor.

Barış Makinesi Çalıştırılsın Mı?
Barış Makinesi yapıldıktan sonra çalıştırılıp çalıştırılmaması konusunda roman kahramanlarının farklı görüşleri var. Devrimci düşünenler Barış Makinesi kitap özeti çalışsın ve barış gelsin diyor. Roman karakterlerinden biri olan Sahir ise Demokrasinin gelmesine çalışmak gerekir diyor. Demokrasi’nin her zaman savaşların önüne geçemediği bir gerçek. Yazar makineyi hemen çalıştıralım diyenlere de çok sıcak bakmadığını ifade ediyor.

Özgür Mumcu kitabın Barış Makinesinin çalışıp çalışmaması üzerine kurulu olduğunu fakat kimsenin doğru çalışıp çalışmayacağını düşünmediğini söylüyor. Barış makinesi dünyaya anında kitlesel bir barış getirebilir fakat önemli olanın kişilerdeki bireysel değişimin barış getirmesi olduğunu söylüyor.

SiteMap - İmode - Wap2