Arşiv Anasayfa Diyet
Sayfalar: 1
İyi Beslen Rahat Öğren By: [MasaL] Date: June 02, 2008, 10:06:07 PM
Beyin için enerji üretimine katkıda bulunan B grubu vitaminler yeterli miktarda alınırsa öğrenme ve hafızayı olumlu etkiliyor. Öğrenme ve hafıza gelişimimiz tükettiğimiz besinlerle de ilgili. Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Neriman İnanç, "Canlılığımızın devamı, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin- mineral, posa ve sudan oluşan besin öğeleri ile sürdürülür. Hayat, enerjinin hareketidir. İlk kalp atışından son nefese kadar vücutlarımız sürekli olarak besinleri enerjiden ısıya, harekete, düşünceye, duygulara ve aktiviteye dönüştürür. Örneğin vücut ağırlığımızın sadece yüzde 2-3'ü oranında ağırlığı olan beyin, günlük aldığımız enerjinin yüzde 30'nu harcar. O halde her gün yeterli enerji almanız gerekir" diyor. Strese karşı koruyor B grubu vitaminler, beyni strese karşı koruyup, fiziksel ve zihinsel sağlığı etkiliyor. Örneğin, folik asit adı verilen vitamin, beynin gıdası olarak adlandırılır. Yeşil yapraklı sebze ve meyve tüketerek folik asit ihtiyacı karşılanır. Beyin için enerji üretimine katkıda bulunan B grubu vitaminler yeterli miktarda alınırsa konsantrasyon, öğrenme, hafıza gücünde ve bilinçsel


performansta artış olur. Et, süt ve yumurta gibi hayvansal protein içeren gıdalar ile tahılları tüketerek günlük B vitamini ihtiyacını karşılayabiliriz. En iyi kaynağı kırmızı et olan demir yetersizliğinde, zihinsel işlevlerde zayıflama gelişir. Yeterli ve dengeli beslenmenin prensiplerinden birinin de az ve sık beslenme olduğuna değinen Doç. Dr. İnanç, hücrelerin ve organların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kan şekerinin daima belirli bir düzeyde kalması gerektiğini belirtti.

Az ve sık beslenin
Kan şekerindeki iniş ve çıkışların, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, uyku hali gibi pek çok belirti verdiğini belirten Doç. Dr. İnanç, şöyle konuştu: "Kan şekerinin yeterli düzeyde olması, öğrenme ve anımsamayı da içine alan birçok beyin fonksiyonu ve davranışı düzenler. Sabah kahvaltısı yapılmadığında, beyne enerji sağlayan kan şekeri en alt düzeyde kalır. Vücut kendi dokularını tüketmeye başlar, bu durumda da keton cisimcikleri dediğimiz, böbreğe, kalbe, beyine ve karaciğere aşırı yük getiren maddelerde artış olur."

Bunlara dikkat!
- Günlük beş ya da daha fazla porsiyon sebze ve meyve, özellikle koyu yeşil yapraklı ve sarı sebze yiyin.
- Her gün, ekmek, tahıl ve baklagil kombinasyonundan altı ya da daha fazla porsiyon tüketerek karbonhidrat ve B grubu vitaminlerin miktarını artırın.
- Yeterli protein ve demir tüketmek için hayvansal kaynaklı besinler, süt yoğurt tüketiminize özen gösterin.

Ynt: İyi Beslen Rahat Öğren By: anderameda Date: June 02, 2008, 10:07:15 PM
Emegıne saglık =))

SiteMap - İmode - Wap2