Arşiv Anasayfa Genel Kültür.
Sayfalar: 1
Sanatsız Dünya Mümkün Mü? By: S.e.s Date: May 04, 2016, 12:17:46 PM


Sizce sanatsız dünya olabilir mi? Bence olamaz. Neden mi? Sanatsız dünya, susuz bir evrene benzer. Nasıl evrende su olmadan yaşam olmaz ise, işte sanat ta böyle bir şeydir. Yani sanat bir su gibidir. Ağacın suya ihtiyaç duyduğu kadar, sanata ihtiyaç duyarız. Köklerimiz su ile toprağa sarılır. Su olmadan çiçek açamayız. İşte sanat böyledir. O olmazsa duygusuz, yaşamdan tat almayan varlıklar oluruz. Sanat aslında yaşamımızı canlandırır. Sanatsız dünya olamaz.

İnsanların Yaşamına Anlam Katar

Peki, neden olamaz diye soracak olursak, şu cevapla karşılaşırız. Sanat olmasaydı insani duyguları olmayan sadece içgüdüsel davranışlarla hareket eden, duyarsız, estetik duygulardan uzak varlıklardan ibaret olurduk. Yani düşünün hayatınızda müzik, resim, sinema, tiyatro, dans ve edebiyat olmayacak. Mümkün mü sizce? Evet diyemiyorsunuzdur diye düşünüyorum. Çünkü sanat insanların yaşamlarına anlam katar, mutluluk verir.  İnsanların yaratıcı yönünü arttırır. Estetik duygularını geliştirir. Sanat dünyadaki bütün sorunlara karşı mücadele gücünün geliştirir. Bütün insanlar sanat ile ilgilenmiş olsa dünyanın ne kadar güzel olacağını düşünsenize. Ne savaş ne bir kötülük olurdu. Peki, sanatsız dünya olamaz dedik. Ama sanatın ne olduğunu söylemedik. Birazda ona bakalım.

Peki, Sanat Nedir?

Sanat güzelliktir, tutkudur, güzeli görmek ve onu kendisi ile içselleştirip ortaya çıkarmaktır. Sanat bir duyguyu yaşamaktır. Sanatçı duyguyu yaşamanın yanı sıra insanların o duyguyu yaşamasını sağlamalıdır. Sanat bir ayna gibidir. Sanatçının duygularının yansımasıdır. Aynı zamanda toplumunda aynası gibidir sanat. Sanat ile bir toplumun bütün özelliklerini öğrenebilirsiniz. Sanatçı sanatıyla bir toplumu etkileyebilir ve aynı zamanda toplumdan da etkilenebilir. Sanat yaratmaktır.

İlk Sanatın İzleri

İlk sanat eseri 42 bin yıllık bir tarihi olan, mağara duvarlarında çizilmiş bir balık resmidir. Mağaralarda yaşayan insanlar yüksek ihtimal avlarını duvarlara çiziyorlardı. Sanat mağara duvarlarında hayat bulmuştur.

Peki, mağara içindeki resimlerden etkilenmemek mümkün mü? Tabi ki değil. Nasıl olabilir ki; düşünün insanlar henüz yerleşik yaşama geçmemişler ama duvarlara resim yapıyorlar. Hayvan figürleri çiziyorlar. Çizilen resimlerde hayvanlar hareket halindeymiş gibi görülüyor. Bunu başarabilmek demek ayrı bir yetenek demektir. İşte sanat böyle doğuyor. Şu anda ise sanat çok fazla gelişmiştir. Sanatın gelişmesi insanlarında gelişmesini sağlamıştır. Ama insanlar sanatı paragözüyle görmeye başladıkları için, sanat zarar görmüştür. Görmeye devam ediyor. Ama hala gerçekten sanatı tutku ile yapan, toplumlara ayna tutan sanatçılarda vardır.



SiteMap - İmode - Wap2