Arşiv Anasayfa Psikoloji
Sayfalar: 1
Problem Çözme Yeteneği By: derinfener Date: December 18, 2015, 12:58:38 AM

Hayatin bir problem cozme sureci oldugu dusunulurse, bireyin yasamsal problemlerini cozmedeki basarisi onun mutlu bir yasam surmesinin de teminatidir.

Birey problemini cozmede basarisiz kaldikca, cozulemeyen problemler birikir ve bireyin ruh sagligi tehlikeye girer.

Klinik olarak "Anormal davranis"  ya da "duygusal rahatsizlik" olarak kabul edilen davranislar etkisiz problem cozme davranislarinin sonucu olarak gorulurler.
Problem çozme becerisi, bir hedefe giderken  (mesela mutlu yasamak icin) araya giren zorluklarin cozumunu ve caresini bulma surecidir.Problem cozme becerinizi degerlendirirken,problemin cozumune yonelik duygularinizi, dusuncelerinizi ve davranislarinizi analiz etmelisiniz.
Simdi, problemin cozumune donuk asamalari beraberce analiz edelim.

Elinize kagit kalem aliniz.Ve su sorulari yanitlayiniz!

Sorununuzla ilgili belirli bir cozumu benimsemenizde veya reddetmenizde etkili olabilecek zihinsel egiliminiz nedir? (dunya gorusunuz, gelenek ve gorenekleriniz, hayat felsefeniz vs..)
Sorununuz  nedir?
Sorununuz sizi nasil etkilemektedir? (sagliginizi, duygu ve düsüncelerinizi, davranislarinizi nasil etkilemektedir?)
Sorununuzla ilgili cesitli kaynaklardan bilgi edininiz? Baskalarininin sorununuza bakisini,sorununuzu nasil degerlendirdiklerini ogrenmeye calisiniz.
Ornegin, esiniz sizi aldatiyor ise, akrabalarinizin arkadaslarinizi olaya bakisi nasildir ve siz onlara ne olcude katiliyorsunuz?
Sorununuzun cozumune yonelik secenekleri belirleyiniz.
Seceneklerinizi belirlerken degerlendirme yapmayiniz, mumkun oldugunca zihninizi ozgur birakiniz ve secenek sayisini fazla tutmaya calisiniz.
Sorununuzu gidermek icin belirlediginiz seceneklerin her birinin size getirecegi faydalari ve zararlari hesaplayiniz.
Artik karar verme zamani gelmistir.Yani seceneklerden biri uygulamaya konacaktir. Kararlariniz, ongordugunuz fayda ve olasi sonuclar tarafindan etkilenir, unutmayiniz.
Karar verdiginiz secenegi vakit gecirmeden uygulayiniz.

Kisaca, problem cozme isleminde basari, oncelikle sorununuzu dogru bicimde tanimlamaniza baglidir.Bunun yanisira problematik durum ile ilgili yeterli ve mumkun oldugunca objektif bilgi sahibi olmali, en iyi cozum olduguna inandiginiz secenekten baslamalisiniz.

Mevcut secenekler uygulamaya konur ve degerlendirilmesi yapildiktan sonra basarili olursa, o yolda devam ediniz. Aksi halde baska bir secenegi deneyiniz.
Basarisiz oldugunuz secenekleri yinelemeyiniz.



SiteMap - İmode - Wap2