Arşiv Anasayfa Ruh Sağlığı
Sayfalar: 1
Psikolojik Durumun Hayata Etkileri By: Buse44 Date: November 15, 2015, 07:23:48 PM
İşsiz kalmak insan psikolojisini nasıl etkiler?




İnsanın bir işe sahip olması ve çalışması karşılığı maddi ve manevi anlamda doyum sağlaması en temel ihtiyaçlar arasında yer almaktadır. Her insanın içinde geçim kaygısı vardır ve bu kaygı beraberinde iş sahibi olma veya çalışma isteğini doğurur. Geçim kaygısını ortadan kaldırmasının yanı sıra çalışmak kişiye saygınlık ve özgüven kazandırır, sosyal çevre ile etkileşim kurmasını, toplumda itibar görmesini sağlar. Bunlar kişinin en temel ihtıyaçlarıdır ve bu temel ihtiyaçlardan mahrum kalması kişide psikolojik olarak sorunlar ortaya çıkarır.

İşsizlik büyük bir umutsuzluğa, çaresizliğe, yalnızlık duygusuna ve depresyona yol açar. İşsiz kişi için çoğunlukla hayatın anlamı azalır ya da yok olur ve gelecek karamsarlıkla algılanır. Öz saygıyı ayakta tutan unsurlardan biri olan topluma yararlı olma duygusunun yok olması kişide saygınlığı yitirmişlik duygusu yaratır ki bu da kişiyi özgüveninde azalmadan intihara kadar götürebilir. Depresyonla birlikte işsiz kişi de aşırı derecede stres, sinirlilik, kaygı (anksiyete bozuklukları), uykusuzluk, yeme bozuklukları gibi sorunlar da gözlenebilir.


İşsizlikle ilgili psikolojik sorunlar yaşayanlar size ne gibi şikayetlerle geliyorlar? Bu şikayetlerle gelenlerin sayısında artış var mı?


Türkiye' ye yeni geldiğim ve yeni işe başladığım için bu soruya yurt dışındaki iş tecrübelerime ve Türkiye' ye ait genel bigilerime dayanarak cevap vermek durumundayım.

İnsanlar genelde işsizlikten şikayetçi olarak psikoloğa başvurmuyorlar. Hatta çoğu zaman yaşadıkları psikolojik problemlerin işsizlikten kaynaklandığının bile farkında değiller. Genelde depresif belirtilerden (hayatın anlamını yitirmek, enerji ve istek azlığı, özgüven kaybı), yüksek derecede stres ve kaygılardan (kötü bir şey olacakmış gibi hissetme) ve bunların sonucu olarak psikosomatik rahatsızlıklardan ve ev içi (ailevi) ilişkilerde yaşanan sorunlardan şikayetçi olarak yardım istemektedirler.

Devlet İstatistik Enstitüsü açıklamasına göre geçen yılın son çeyreğinde yüzde 11.5 olan işsizlik rakamı, bu yılın ilk çeyreğinde 12.3e çıktı. Ülkemizde her geçen gün işsizlik ve işsizlik sorunlarının artması göz önünde bulundurulduğunda bu kişilerin profesyonel yardıma ihtiyaç duymaları ve başvurmalarının da artması kaçınılmazdır.


İşsiz sayısının artışı toplumsal psikolojiyi nasıl etkiler?


Artan işsizlik insanların gelecek güvencesine tehdit oluşturduğu için kişilerde "gelecek endişesi"ni doğuruyor. Bu endişe kişilerin davranışlarına ve duygularına yansıyor. Sonuç olarak karşımıza değer yargılarını yitirmiş, toplumsal dayanışmanın ve sosyalleşmenin azaldığı, bireyselliğin ya da bireysel çıkarların artığı, umutsuz, ümitsiz ve kişiler arası ilişkileri bozuk bir toplum çıkıyor.


SiteMap - İmode - Wap2