Arşiv Anasayfa Ruh Sağlığı
Sayfalar: 1
Sinirsel Nefes Darlığı Neden Yaşanır? By: Buse44 Date: November 15, 2015, 02:19:41 AM
Sinirsel nefes darlığı olması hava açlığı da denilen bir tür nefes darlığı sorunudur. Bu sorun toplumda en çok gençlerde görülür. Bu sorunu olan kişiler derin bir nefes alarak sorunlarının biteceğini ve rahatlayacağını düşünmüş olsalar da, yine nefes almayı başaramazlar. Nefes alma esnasında normal olarak göğüs kafesi kasları kullanılmamaktadır. Kişi farkına bile varmadan, karın şişmekte ve inmektedir. Karın boşluğu ve göğüs boşluğunu ayıran diyaframın aracılığıyla ciğerler temiz havayla dolar.

Gerginlikten dolayı nefes darlığında, bu şekilde programlanmış olan nefes almak ve vermek gibi mükemmel sistemi devre dışı kalır. Bu sırada kişi göğüs kaslarını kullanır ve nefes alıp vermeye çalışır. Bu yüzden bir süre sonra sırtta ve göğüs bölgesinde ağrılar meydana gelmeye başlar. Hava açlığı bulunan kişiler, daha önce hiç olmayan ağrıları için, endişe duymaya başlar. Bu nedenle nefes darlığının artmış olduğu bir döngüye girerler.

Biyolojik varlığın devam etmesi için, tüm canlıların nefes alması gerekir. Çünkü hayat alınan ilk nefesle başlar, son nefesle sona erer. Yaşamda nefes almakla alakalı olan çok sayıda deyim vardır. İnsan vücudundaki kalp atışı, bağırsakların hareketleri, kan basıncı ve nefes alma gibi eylemler beynin tabanı ile kontrol altına alınır. Bunların hepsi vücudun kendi kendine yürütmüş olduğu işlevlerdir. Fakat vücutta bulunan bazı ruhsal sorunlar nefes almak ile ilgili algı değişimine ya da işlev bozukluğuna sebep olabilir. Anksiyete bozuklukları olduğunda hastadaki en önemli belirtiler arasında nefes darlığı çekilmesi gelir. Bu durumda hastalar istedikleri gibi doyasıya nefes alamaz, göğsünde baskı hissederken, boğazında düğümlenme meydana gelir. Bu türlü yaşanan sinirsel nefes darlığı hastalarda daha fazla endişe duyulmasına neden olur.

Sinirsel nefes darlığı oluğunda ne yapılmalıdır?

Bunu yaşayan kişiler önce paniklemeden, yaşadıkları bu durumun geçici olduğunu düşünmelidir.
Rahat edecekleri uygun bir koltuğa oturmaları gerekir.
Burnunuzdan ikiye kadar sayarak nefes almaya çalışın. Bunu yaptığınız sırada karnınızın şiştiğini görmelisiniz.
Nefesinizi tutup, içinizden bir demelisiniz.
Daha sonra aldığınız nefesi ağzınızdan yavaş yavaş dörde kadar sayarak vermelisiniz
Tüm dikkatinizi nefesinize ve gevşeyen karın kaslarına verin
Egzersizi yaparken tüm vücudunuzun gevşediğini ve bu esnada rahatladığınızı düşünün.

Sinirsel nefes darlığı nasıl belirlenmektedir?

Nefes darlığı çekildiği sırada hastalar aşağıdaki belirtileri vermesi halinde, sinirsel nefes darlığı çekiyor olabilir.

Derin nefes alma ihtiyacının duyulması halinde
Aldığınız havanın size yetmediğine dair bir düşünceniz varsa
Nefes darlığı çekilmesi sırasında buna eşlik edecek hafif bir çarpıntı, ağız kuruması ve iç sıkıntısı bulunuyorsa
Son zamanlarda sizi endişelendiren ve sıkılmanıza sebep olacak sorunlar varsa
Doktora gitmenize rağmen nefes darlığına sebep olabilecek kalp hastalığı, akciğer sorunları ve böbrek rahatsızlıkları gibi fiziksel bir sorun tespit edilemiyorsa

Sinirsel nefes darlığının tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Bu hastaların tedavi edilmesi için, önce nefes darlığının altında yatan bir hastalığın bulunmaması gerekir. Hastada meydana gelecek endişe hissinin giderilmesi ve hastanın rahatlatılması oldukça önemlidir. Hava açlığı nöbetleri çok şiddetli olduğunda bile, belli bir süre sonra kendiliğinden geçtiği görülür. Bu durum hastanın mevcut endişelerinin ve korkularının körüklenmemesi durumunda ortaya çıkar.

SiteMap - İmode - Wap2