Arşiv Anasayfa Ruh Sağlığı
Sayfalar: 1
Yemeden Önce Düşün By: Buse44 Date: November 15, 2015, 02:08:52 AM
Çoğu zaman hayat koşuşturmasının içinde yediklerimize dikkat etmiyoruz. Gün içinde hangi duygular, hangi durumlar bizi o yiyeceği tüketmeye yönlendiriyor farkında bile olmuyoruz. Bize zarar veren davranışları değiştirmek için farkındalıktan başlamamız gerekiyor. Araştırmalar gösteriyor ki farkındalık arttığı zaman yeme davranışları da değişebiliyor. Bireylerde yeme davranışları ile ilgili farkındalık yaratmak, sağlıklı seçimler yapmalarını sağlıyor ve duyguya bağlı yeme davranışını da önlüyor.

Yiyecek tüketimi ve psikolojik iyilik hali arasındaki bağ, açlığa bağlı yemenin direkt bağından daha komplekstir. İngiliz Psikoloji Birliği’nin Konferansında sunulan East London üniversitesinde yapılan bir araştırma bilinçli farkındalığın yeme davranışı üzerindeki etkisini incelemiş. Araştırmacı Ioanna Koptsi ye göre; “yemenin psikolojik bağı açlık ile olan bağdan daha karışıktır.” Çalışma, bilinçli farkındalığın genel yeme davranışında ve Beden kitle İndeksinde oynadığı rolü anlamaya odaklanmıştır. Katılımcıların %7 si normal kilo altında, %63 ü normal kiloda, %28 ise aşırı kilolu ve %1 i obez olarak belirlenmiştir.

Araştırma sonuçlara göre bireyler yeme davranışları ile ilgili daha farkında olduğunda, duygusal ipuçlarına daha az tepki verme eğiliminde, bilinçli yiyecek tüketimi ve beden kitle indeksi daha sağlıklılık halini korumaktadır.

Araştırmacıya göre; “Yeme davranışı şüphesiz modern yaşamın bir mücadelesini temsil ediyor. Şimdiki ve daha önce yapılmış çalışmalar bu konunun kompleksliğini anlatıyor. Agresyon, depresyon ve anksiyete gibi duygusal ipuçları insanların yeme alışkanlıklarında daha az farkındalık göstermesine neden oluyor olabilir. Bilinçli farkında yemenin ilkeleri kolayca öğrenilebilir ve bunlar klinik ve araştırma pratiğinde birleştirilmelidir.”

Bu konuda yapılan pek çok araştırma aynı fikirdedir. Duygusal yemenin önüne geçmek için farkındalığımızı artırmanın yollarını öğrenmeli ve yediğimiz yiyecekleri duygu doldurma amaçlı kullanmamalıyız.

Yazar:
Uzman Psikolog
Nuray Sarp KULKARA

SiteMap - İmode - Wap2