Arşiv Anasayfa Güncel Haberler
Sayfalar: 1
Az Okunana Az Para By: Tourniquet Date: June 29, 2015, 02:12:21 AM


E-kitap konusunda dünyanın öncü şirketlerinden biri olan Amazon, telif ödeme modelini değiştirdi. Yeni telif modeline göre sayfaları daha az okunan kitabın yazarına daha az ücret ödenecek.

DİJİTAL ekonomi birçok sektörü değiştirmeye devam ediyor. E-kitapların çıkışıyla dijital dünyaya adım atan kitap sektörü yeniden değişmeye hazırlanıyor. Bu değişimin fitilini yakan ise ABD’li e-ticaret devi Amazon’dan başkası değil. Şu ana kadar birçok farklı e-kitap okumak için tablet modelini müşterilerine sunan Amazon’un e-kitap sektöründeki yeni hamlesi yazarlara ödenen telif ücretlerini ilgilendiriyor. Şirketten paylaşılan bilgilere göre Amazon’un e-kitap platformunda kendi kitabını yayınlayan yazarlara artık okunan sayfa başına telif ücreti ödenecek. Başka bir deyişle sayfaları az okunan kitabın yazarına daha az ücret ödenecek. Durum böyle olunca da yazarlar e-kitaplarının sayfalarını okutmak için çabalayacak.

Amazon, yazarlara ödediği yeni telif modeli için yeni bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma e-kitap satın alan müşterilerin, satın aldıkları kitabın kaç sayfasını okuduğunu hesaplayacak. Bu hesaplama kitabın birinci bölümünden itibaren başlayacak. Elde edilen bu veriler, amazon veri merkezlerinde işlenecek ve telif ücretlerini yazarların hesabına yatıracak. Amazon’dan yapılan açıklamada, e-kitap okuyucusu Kindle’ın sınırsız üyelik seçeneğine abone olanların okuduğu sayfa sayısının kitaptan elde edilen geliri belirleyeceği ifade ediliyor. Amazon yeni ödeme sistemiyle birlikte kitapların başarısının daha sağlıklı takip edilebileceğini vurguladı ve yeni uygulamaya geçme kararının bağımsız yazarlarla uzun süreli görüşmelerin ardından alındığını ifade etti. Şirketin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Yeni telif sistemimizle beraber yazarlara da daha iyi geri bildirim vermeye çalışacağız. Sadece telif ücreti değil, aynı zamanda müşterilerin hangi sayfayı daha çok okuduğu gibi verileri de yazarlara sunacağız.”


SiteMap - İmode - Wap2