Arşiv Anasayfa Psikoloji
Sayfalar: 1
Psikolog Nedir By: beaver Date: June 17, 2015, 12:47:20 AM
Psikolog nedir, psikolog edebiyat fakültesinden psikoloji bölümünden mezun olan kişilerdir. Psikiyatrist ile çalışarak, hastalara gerekli testlerin uygulanmasına ve psikiyatristin hastaya tanı koymasına yardımcı olurlar. Bazı özel eğitimleri almaları halinde, psikoterapi yapabilirler. Fakat psikologlar tek başına hastaları tedavi edemez ve hastalığa tanı koyamaz. Psikoloji insan ve davranışları ile ilgilenen, biyolojiden sosyolojiye kadar uzanan çok geniş kapsamlı bir alandır. Hem insan ve hayvan davranışlarını incelemekte, hem de bu davranışlarla ilintili olan sosyal, psikolojik ve biyolojik süreçleri sorgular. Bu alanın mesleki açıdan açıklaması, psikoloji bilgilerini insan sorunlarını çözebilmek için kullanır. Bunun kullanılabilmesi için kişinin dili iyi kullanabilmesi, araştırma, empati ve istatiksel analiz yapma gibi özel becerilere ve yeteneklere sahip olması gerekir.

Psikologların çalışma alanları nelerdir?

Psikologların çalışma alanlarından ilki beyin ve davranış, diğeri ise çevre ve davranış ilişkisidir. Psikologlar araştırma yapıp geliştirdikleri kuramları sınar ve araştırmaların sonucunda ortaya çıkmış yeni bilgileri uygulama alanında çalışanların kullanımına sunmaktadır. Bunun yanında kişilerin ve toplumların değişen gereksinimlerinin karşılanması için yeni yaklaşımlar geliştirirler. Psikoloji çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Psikologlar toplumdaki örgütlere ve kurumlara danışmanlık hizmeti verir, temel ve uygulamalı alanlarda araştırma yapar, okullarda psikoloji eğitimi verir, çeşitli testlerle zekayı ve kişiliği ölçer, bilişsel işlevleri ve davranışları değerlendirerek bu konularda yardımcı olurlar. Bireylerin birbirleriyle ve çevresiyle olan ilişkilerini araştırarak, bu ilişkilerin iyileştirilmesini sağlamaya çalışırlar.

Psikologlar bağımsız çalışabilecekleri gibi, hukukçu, doktor, bilgisayar uzmanı, polis, yasa koyucu, mühendis, asker gibi meslek dallarıyla birlikte çalışarak, toplumun her kesiminde katkıları bulunur. Bu nedenle yaşamda pek çok yerde psikologlar görülebilir. Adli kararların verilmesini sağlamak için, hukukçulara yardımcı olabilir, performansı yükseltmek ve kişilerin stresi yenmesini sağlayabilmek için yöneticiler ve sporcularla çalışabilirler. Büyük kazalar sonrasında, bunun yaşayanların girdiği şok sürecinde yardımcı olabilirler. Psikolojinin çalışma alanlarının gün geçtikçe artması, toplumdaki sorunların çoğalması gibi etkilerin insan davranışlarıyla ilgili olması nedeniyle bu tarz meslek mensuplarına daha fazla ihtiyaç olacaktır. Toplumda bireylere uygulanan şiddet, bireyler arasındaki ilişkilerdeki zorluklar, sağlığa ve çevreye zarar veren davranışlar psikologların ilgilendiği sorunlar arasında yer alır

Psikologlar sorunları nasıl çözer?

Psikologlar bilimsel yöntemlerden faydalanarak bilgi toplama, bu bilgileri analiz etme, önlemeye çalışma ve bunlara müdahale edebilmek için stratejiler geliştirebilmeye çalışarak, toplumdaki sorunları çözmeye çalışırlar. Toplumda yaşlı sayısının hızla artış göstermesi nedeniyle, bu gruplarla yaşamayı daha uygun hale getirmeye çalışır. Çalışan kadınlarda artış olması nedeniyle, işveren ve aile gereksinimleri arasında denge kurmaya çalışırlar. Psikologlar bu heyecan verici mesleği yapmayı seven kişilerdir. Sonuçta insanlara yardımcı olabildikleri için, kendileri mutlu olurlar. Bireylerin günlük yaşamdaki iniş ve çıkışlarla baş edebilmesi için gereken yardımı yaparlar. İnsanlarda psikologlardan destek istemekten çekinmemelidir. Sorunların daha kolay ve profesyonelce çözümü, toplumu daha ileriye götürecektir.


SiteMap - İmode - Wap2