Arşiv Anasayfa Psikoloji
Sayfalar: 1
Bebeklerde Uykusuzluk By: beaver Date: June 17, 2015, 12:21:11 AM
Bebeklerde uykusuzluk, bebeklerin yaklaşık olarak % 10 unda yaşanan bir sorundur. Yeni doğan bebekler ortalama olarak 30 dakika ile 4 saat arasında uyku uyurlar. Bebeğin yaşı ilerledikçe, uyku yoğunlaşmaya başlar. Yeni doğanlar toplam 17-18 saat uyurken, bir aylık bebekler 16-17 saat, 3-4 aylık bebekler 15 saat kadar uyku uyurlar. Dört aylık bebeklerin uykusunun üçte ikilik bölümü gece gerçekleşir. Altı aylık bebeklerde uyku evresi yaklaşık olarak 7 saat sürebilir. Aileler bebeklerinin 12 saat kadar uyuduğunu söyleseler de, aralarda bebeklerinin uyandığını hesaba katmazlar. Bebekler onları uyandıran olmasa da, belli sürelerde uyanırlar. 2 yaşına gelen bebeklerin uyku saati 12 saat kadardır. Gündüzleri ise kısa süreli uyuklama dönemleri yaşarlar. 3 yaşına geldiklerinde ise, gündüz uykularını terk ederler. Bu dönem kesintisiz uyku döneminin başladığı zamandır. Uykusuzluk sorunları daha çok bu dönemde yaşanmaktadır. Uyku non-REM ve REM olmak üzere iki dönemden oluşur. Uykunun en derin dönemi olan non-REM, gecenin ilk üç saatinde yaşanır. REM dönemi ise, ağır uykuyla hafif uykunun birleştiği dönemdir. Uykusuzluk sorunu yaşayan bebekler bu dönemleri tam olarak yaşayamaz. Bebeklerde bulunan bazı sorunlar, uykunun kalitesini düşürerek, uykusuzluk sorunlarına yol açacaktır.   

Bebeklerde uykusuzluk nedenleri nedir?

Bebeklerin uyku sorunları yaşamasının en bilinen sebepleri, gece beslenmeleri, prematüre doğmuş olanlar ve gece beslenmeleridir. Bunların dışında kulak enfeksiyonları, diş çıkarma, idrar yolu enfeksiyonları, reflü sorunları uykusuzluk sorunu çeken bebeklerde değerlendirilmelidir. Bu sorunların ortadan kaldırılmasından sonra, gerçek nedenler bulunmalıdır. Bebekler uyumadan önce kendilerine yapılan davranışların, gece uyandıklarında tekrarını beklerler. Bunlar yapılmadığında huzursuzluk yaşar, uyku sorunları baş gösterir. Gündüz saatlerinde anne ve babasından ayrı kalan bebekler, ayrılık anksiyetesi sebebiyle uykusuzluk yaşayabilirler. Aile içinde stres yaşanması, annenin depresyon geçirmesi, ruhsal problemler uykusuzluk problemi yaşanmasına sebep olabilir.   

Bebeklerde uykusuzluk teşhisi nasıl yapılır?

Bebeklerin öncelikle uyku öyküsü alınmalıdır. Uyku dönemleri ve uyanıklık halleri gözden geçirilmelidir. Yatma zamanı, kullandığı ilaçlar, uykuya geçme ritüelleri, beslenme düzeni, ailenin kafeinli içecek alışkanlıkları sorgulanmalıdır. Geceleri yaptığı davranışlar, gece uykuya dalma süresi, geceleri uyanma dönemleri incelenmelidir. Bunun dışında sabahları uyanma zamanı, ilk davranışları gözden geçirilmelidir. Bebekte solunum sorunları, gece korkuları, horlama, altına kaçırma, uyku apnesi gibi rahatsızlıklar olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Bebeklerde uykusuzluk tedavisi nasıl yapılır?

Uykusuzluk sorunu olan bebekler için, öncelikle uyku günlüğü tutulması gerekir. En az iki hafta süreyle uykuya geçiş saati, uykuda geçirilen süre, uyanma zamanları, uyanma süreleri, sabahları kalkma zamanı, uykuda geçirdiği toplam süre, arada yaptığı uyuklama süresi uyku günlüğüne aktarılmalıdır. Ailenin uyku durumu için çocuğa gösterdiği tepkilerde, bu günlükte belirtilmelidir. Bunlar belirlendikten sonra, yanlış olanlar değiştirilmelidir. Bebeğin temel uyku alışkanlıklarını kazanması için, anne ve baba doğru şekilde yönlendirilir.   



SiteMap - İmode - Wap2