Arşiv Anasayfa Psikoloji
Sayfalar: 1
30 Yaş Sendromu By: beaver Date: June 16, 2015, 08:04:28 PM
30 yaş sendromu, insanın bedeni ve kendisiyle yaşadığı en büyük imtihan 30 yaşından itibaren başlıyor. Bu sendromu yaşayan bir insan, bundan sonraki yaşlarında bile bu yaşların sendromunu yaşamaya devam eder. Ancak insanın en fazla etkilendiği bu yaşta yaşadıklarıdır. Buna örnek vermek gerekirse, insanlar otuzlu yaşlarda boşanma ve depresyon gibi etkileri daha fazla yaşamaktadır. Bu yaşlara insanın kendisiyle imtihanı demek daha doğru olur. Bundan en fazla etkilenenler ise, kalabalık şehirlerde yaşayan kişilerdir. Bazılarında bu süreç 25 yaşından sonra başlarken, bazılarında 35 yaşına kadar devam etmektedir.

30 yaş sendromu nasıl belli olur?

Bu etkiler bazı kişilerde hafif derecede yaşanırken, bazılarında ağır etkilere neden oluyor. İnsanlar bu yaşlarda yaşını ifade ederken 29,5 yaşındayım diyorsa, yaşını küçültmeyi tercih ediyorsa, 30 yaş sendromunu yaşıyordur. Ağır sonuçlara neden olabilen bu durum hakkında bilimde bile yeteri kadar açıklama bulunmamaktadır. Bu durum şehirli neslin yeni sorunu olarak kabul edilmektedir. Köylerde yaşayanlar için böyle bir sorun öngörülmez. Şehirde yaşayanlar üniversite eğitimi, kariyer derken, tüketici durumunda oldukları yirmili yaşları geçirip, 30 yaşın etkisine giriyor. Bu yaşla birlikte geç kalmışlık hüznü, kendini sorgulama, başarısızlık düşüncesi, kendini beğenmeme durumu ortaya çıkıyor. Bu 30 yaş sendromunun ortaya çıkışını bariz şekilde ortaya koyuyor. Bunu yaşayan kişiler genellikle iş sahibi olamamış, çalışıyorsa işinden memnun olmayan, ergenlik psikolojisinde olan ve düzenini oturtamamış olan insanlar arasında yer alır. Uzmanlara göre beden yaşı 30 olması gerekirken, hala ergenlik psikolojisinde yaşayanlar için daha tehlikeli sonuçlar doğabilir

30 yaş sendromuna yakalanmamak için

Bu sendromu yaşayan kişiler uzmanlar tarafından tutuklu kalmış ergenlik dönemi ya da gelmemiş yetişkinlik dönemi olarak tanımlanır. Bu sendromun oluşmaması için insanlarda başarısızlık duygusunun, geç kalmışlık hüznünün ve bulunduğu hali beğenmeme halinin olmaması gerekir. Gelmemiş yetişkinlik tanımı, yaşamı zevk ve neşe işinde yaşayabilmek için sorumlulukların ertelenmesi ve kendi zevklerinin peşinde koşarak bu şekilde bir yaşam sürmek anlamında kullanılır. Bu nedenle 30 yaş sendromu gelmeyen yetişkinlik döneminin bir parçasıdır. Yetişkinliğin gelmesiyle birlikte kişilerin telaşa kapılması, hüzün yaşaması ve ağır bir mesuliyete girmesi söz konusu olmaktadır. Erkekler sorumluluk, hüzün ve korkuyu daha fazla yaşamaktadır. Bu nedenle erkeklerde sosyal çevrenin, ailenin baskısıyla 30 yaş sendromu oluşmaya başlıyor. Kadınlar açısından evlenmemiş ve çocuk sahibi olamamış olmak etkili oluyor. Bunun nedeni kadınlar için çocuk sahibi olmak için riskli bir döneme girilmiş olmasıdır. Bu nedenle bunları yaşayan kişilerin uzman desteği alması son derece faydalı olacaktır.


SiteMap - İmode - Wap2