Arşiv Anasayfa Psikoloji
Sayfalar: 1
Bunalım By: beaver Date: June 15, 2015, 09:47:33 AM
Bunalım, bireysel ve toplumsal düzeyde etki alanı bulunan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar kimlik bunalımı, ekonomik bunalım, manevi bunalım, ayrılık bunalımı, ergenlik bunalımı gibi isimlerle anılır. Ortada iyileştirilmesi gereken bir durum varsa bu hastalık olarak, yaşanarak aşılması gereken bir durum söz konusuysa bu bunalım olarak tanımlanabilir.

Bunalım özellikleri ve insanlar üzerindeki etkileri nelerdir?

Bunalım kişinin sebebini bildiği, bunun kendisinin ve çevresinin üzerindeki etkilerini görebildiği, fakat bunlara çözüm üretmenin zorluğunu ve tahammül etmekteki güçlüğünü fark ettiği bir yapıdadır. Bu etkiler değişik sebeplerden dolayı oluşabilir. İklim etkisi, yaşam çevresi bile bu konuda etkili olabilir. Bunalım olması için sebepler kendiliğinden gelişebilir. İnsanların olaylara karşı dayanma gücü, uyum sağlaması, kapasitesi farklıdır. Bazı insanlar küçük etkilerle bile hayatını kaybedecek duruma gelirken, bazıları bu süreci daha dirençli olarak aşabilir. Kişilerin ciddi bir tehlike olarak olayları algılaması, psikolojisini uzun bir süre etkileyebilecek bir durumdur.

Bunalım karşısında nasıl davranılmalıdır?
•Olayları abartmadan ciddiye almak: Bu gibi durumlarda en doğru yaklaşım, bu olayı abartmamak ve yok saymamak olacaktır. Bir duruma bunalım demek için sadece merak yetmez. Bunun yanında bu olaydan çıkış için yollar aranmalıdır. İnsanların farklı yapılarda olması sorunlarla baş etmek için ve yeniliklere karşı uyum sağlamada önemli bir etkendir. Baskın kişilik yapısına sahip olan, başkalarına bağımlı yaşayan, yardım alma eğilimi gösteren, cinsiyet ve yaş etkenleri bunalım oluşturan etkenler içinde yer alır. Bireysel farklılıklar bunalım karşısındaki tutum ve davranışları etkileyen sebepler arasındadır.
•Yaşanan olaylar nedeniyle kendini deli saymamak: İnsanlar olaylar karşısında zorlandığında, yaşam kalitesini düşüren etkiler aldığında bir psikoloğa gitmeyi sorun haline getirirler. Bu kişinin kendinin deli yerine konmasından çekindiği içindir. Ancak bu düşünceler bu olaylardan kurtulmanıza etkili olmaz. Çünkü gerçekten deli olan bir kişi, zaten kendiliğinden bir uzmandan destek almayı istemez.
•Sebatsız davranmamak: Bunalım etkilerinden kurtulmak için, öncelikle sabırlı olmak gerekir. Uygulanan tedavi sırasında ilaçların kullanımı ve terapilerin yapılması diğer rahatsızlıklara göre daha uzun bir süreç içerir. Bu yüzden sabırlı olmak sizleri bunalım etkilerinden kurtaracaktır.
•Rahatsızlığı kabul etmek: Kişi kendinde olan bunalım etkilerini kabul ettiği takdirde, bundan kurtulması daha kolay  olur. Bu sorun mutlaka uzman yardımıyla çözülmelidir. İlerlemesine izin vererek, kendinizde oluşacak başka psikolojik rahatsızlıklara yol açmış olursunuz.

Bunalım tedavisinde nasıl bir yol izlenmelidir?

Bu sorunun tedavisinde başlangıç aşamasında ilaç kullanımı ile hastayı rahatlatmak etkili olsa da, tedaviye yardımcı olacak en büyük etken yapılacak telkinlerdir. Kişiliğin yeniden yapılanması hedeflendiğinden, bu etki sadece ilaçlarla sağlanamaz. Zaten ilaçların fazla kullanılması sağlık için son derece zararlıdır. Çoğu ruhi bunalımlar ilaç kullanılmadan yapılacak psikolojik terapilerle aşılabilir. Doktor önerisi olmadan bu çeşit sorunların tedavisinde bireyler kendi isteği doğrultusunda ilaç kullanmamalıdır.


SiteMap - İmode - Wap2