Arşiv Anasayfa Fizik
Sayfalar: 1
Ses Işığı Nedir? By: Buse44 Date: April 12, 2015, 05:39:53 PM

                                                                     

Felipe Gaitan adlı bir üniversite öğrencisi, sudaki yalıtılmış gaz kabarcıklarından geçen ses dalgalarının, kabarcıkların şiddetle patlamasına ve ışık yaymasına yol açtığını gördü. Bu olguya, ses ışığı denildi.

Bir ses dalgası, geçtiği ortam içinde, sırayla yüksek ve alçak basınç bölgeleri yaratır. Bir sıvı içindeki alçak basınç bölgesi, sıvıyı parçalayarak eriyik içinde çözünmüş gazların kabarcıklar oluşturmasına yol açar. Parçalanma derinleştikçe kabarcıklar büyür ve çapları onlarca mikrona (milimetrenin binde biri) ulaşır.

Parçalanmanın ardından bir sıkıştırma dalgası gelir ve kabarcıkların içindeki gazı büyük bir güçle sıkıştırır. Saniyenin çok kısa bir bölümünde kabarcığın sıcaklığı 30,000 dereceye ulaşır ve içindekiler, elektrik yüklü atom (iyon) ve elektronlardan oluşan parlak bir plazmaya dönüşür. Sonunda kabarcık çöktüğünde saniyenin birkaç trilyonda biri kadar parlayıp sönen bir ışık yayar.

Bu işlem, her parçalama ve sıkıştırma dalgasında yinelenir ve düzenli aralıklarla ışık yayılır.

Ses ışığı, yüksek sıcaklık ve basınç altında gerçekleşen işlemlerin basit ve ucuz aygıtlarla gerçekleştirilmesini sağladığı için, araştırmacıların ilgisini çeken bir olgudur.

Doğru çıkarsa

ABD’de gerçekleştirilen yeni deney, eğer elde edilen veriler doğru çıkarsa, bir görüşe göre çekirdek araştırmasında bir devrim sayılacak. Deneyi yapan fizikçiler, kabarcıklardaki ısının Güneş’in yüzeyindeki sıcaklığa ulaştığını ileri sürüyorlar.

Bu arada deneyi gerçekleştiren Taleyarkhan ile birlikte Oak Ridge'de çalışan Dan Shapira ve Michael Saltmarsh adında iki fizikçi, Taleyarkhan'ın sonuçlarını test etmek için bir deney daha gerçekleştirdiler. Ne var ki bu deneyde, nötronların daha karmaşık bir nötron dedektörü kullanıldığında saptanamadığı görüldü.

Diğer bilim adamları başka deneylerle Taleyarkhan'ın bulgularını inceleyecekler. Kaliforniya'da Lawrence Livermore National Laboratory'den Mike Moran şöyle diyor: '’Taleyarkhan'ın makalesi yamalı bohçaya benziyor. Teknik olarak her yamanın ortasında ne yazık ki bir delik bulunuyor’

SiteMap - İmode - Wap2