Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Bademcikler Hangi Durumlarda Alınmalıdır? By: Bendis Date: February 16, 2015, 11:37:10 AM


Bademcikler aslında vücudumuzun bağışıklık sisteminin elemanlarıdır. Boğaz bölgesinde yer alırlar ve buradan giren mikropları, vücudun tanımasını sağlarlar. Bu nedenle aslında vücuda gerekli olan bu dokular, mecbur kalınmadığı sürece ameliyat edilmezler. Bademciklerin hangi durumlarda alınması gerektiği, asırlardan beri yapılmış ve halen yapılmakta olan tıbbi araştırmalar ve gözlemlerin sonuçlarına dayanır.
 
Bademcik ameliyatı kararı tüm dünyada aynı şekilde, listelenmiş indikasyonlara göre verilmektedir. Bademcik ameliyatı indikasyonlarını yerli ve yabancı tıbbi kitaplar ile literatürlerde bulmak olanaklıdır ve bunlar sık sık güncellenmektedir.
 
Bademcik ameliyatı kararı verebilmek için çocuğun bademcik infeksiyonlarının birkaç kez görülmesi gerekebilir. Boğaz ağrısı ve ateşi olan her çocukta bademcik infeksiyonu olmayabilir,
çünkü farenjit denilen diğer boğaz infeksiyonu da aynı belirtileri verir.
 
Bunun dışında tek bir bademcik infeksiyonu geçirmiş bir çocuğun da bademciklerinin hemen
alınması söz konusu değildir. Tekrarlayan bademcik infeksiyonları, tıbbi tedaviye rağmen, senede 3–4 kezin üzerine çıkmadıkça bademcikleri ameliyat önerilmez.
Bademcikler sadece büyümüş olmaları nedeniyle de alınmazlar. Bademcikler yapıları gereği
infeksiyon dönemlerinde büyürler, infeksiyon sonlandıktan bir süre sonra küçülürler. Hastalık
olmadığı dönemlerde bile boğaz bölgesini doldurarak yemek yemeyi ve nefes almayı güçleştiriyorlarsa veya uyku apne sendromuna yol açacak kadar büyümüşlerse, ancak bu durumlarda büyüklükleri nedeniyle müdahale etmek gerekir.
 
Bademcikler Alınmalı mı?
Ayrıca geçirilen bademcik infeksiyonlarının komplikasyonu olarak gelişmiş kalp, böbrek ve eklem sorunları varlığında, ya da boyun bölgesinde apseleşmeye yol açtıklarında veya tümör
şüphesi olduğunda da bademcikler ameliyatla alınırlar.
Kısacası bademcikleri, çocuğun sağlığı için faydalı olduklarından çok zararlı olabileceklerini
belirlediğimiz zaman ameliyat ediyoruz. Bu kararı verebilmek için de genellikle çocuğu bir defa
görmek yeterli olmayabilir; bir süre izlemek, infeksiyon ataklarını görmek, tedaviye yanıt alınıp
alınmadığını gözlemlemek gerekir.
 
Bademcikler Nasıl Alınır?
Bademcik ameliyatı, kelimenin sonundaki “cik” eki nedeniyle basit bir ameliyatmış gibi algılanmasına karşın, aslında en fazla özen gösterilmesi gereken ameliyatlardan birisidir. Boğaz bölgesinde bulunması ve burada damarsal yapıların fazla olması nedeniyle bazı riskler taşır. Ameliyat öncesinde yapılacak tetkiklerle, çocuğun herhangi bir kanama pıhtılaşma
sorununun olup olmadığı ve narkoz alıp alamayacağı belirlenir. Ameliyat sonrasında olağan koşullarda kanama olmamalıdır; kanama olursa hemen doktora bildirilmelidir.
 
Bademciklerin Alınmasında En İyi Yöntem Hangisidir?
Bademcikler en iyi şu yöntemle alınır demek doğru olmaz. Her cerrahın deneyimleriyle geliştirdiği kendine has bir tekniği ve bu tekniği uygulayabildiği seçkin bir aracı olabilir. Bizim son 10 yıldır uyguladığımız Thermal Welding yöntemi ile yaptığımız bademcik ameliyatlarından oldukça memnunuz. Türkçe'ye “ısısal kaynaklama” olarak çevrilebilecek bu yöntemde, bademcik dokusunu yapışık olduğu çevre dokulardan ısı ve basınç yardımıyla ayırmaya yarayan maşa benzeri bir araç kullanılıyor. Bu şekilde dokular ayrılırken adeta kaynaklama da yapılarak kanama önlenmiş oluyor. Temiz bir çalışma sahası sağlanmış olduğundan incelikle ve seri olarak çalışmak olanaklı oluyor ve bu şekilde ameliyat süresi de kısalabiliyor. Bu teknikle yaptığımız ameliyatların neredeyse “kansız” olduğunu belirtmekle, altı senenin sonunda artık abartmış olmayız.
Ağrı konusunda da çocuğun geçirdiği herhangi bir bademcik infeksiyonunda olduğundan daha
fazla bir ağrı gözlemlemiyoruz. Ancak teknik ne kadar başarılı olursa olsun, ameliyat sonrası
kanama riskinin unutulmaması ve belirtilen önlemlerin uygulanmasına dikkat etmek gerekir.


SiteMap - İmode - Wap2