Arşiv Anasayfa Kanser Hastalığı
Sayfalar: 1
Bağırsak Kanserinde Tehlikeli Üçlü By: imge34 Date: January 07, 2015, 10:14:03 PM


Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artan kolorektal kanserler (bağırsak kanserleri) için en önemli risk faktörlerinin başında sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve obezite geliyor.

Acıbadem Atakent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bilgi Baca, kolorektal kanserlerin erken teşhisi durumunda tedavide tam başarı sağlanabildiğini belirtiyor. Doç. Dr. Baca sabah.com.tr'ye önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Batılı ülkelerinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kolorektal kanserler (bağırsak kanserleri) özellikle 50 yaşından sonra daha sık görülüyor. Yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarından obeziteye hareketsizlikten egzersiz yapmamaya dek birçok faktörün hastalığın oluşumunda önemli rol oynadığını belirten Acıbadem Atakent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bilgi Baca "Örneğin lifli gıdalardan fakir, yağlı ve hayvansal ürünlerden zengin beslenenlerde, yeterince meyve tüketmeyenlerde, fast food tarzı beslenmeye ağırlık verenlerde hele de ileri yaşlarda hastalığın görülme sıklığı artmaktadır.
Kolorektal kanserlere ayrıca iltihabi bağırsak hastalıkları ve genetik hastalıklarda da (ailevi polipozis sendromu, herediter polipsiz kolorektal kanser gibi) rastlanıyor.
ERKEN TEŞHİSTE TAM TEDAVİ
Kolorektal kanserlerin tüm kanserler içinde ülkemizde görülme sıklığının kadınlarda % 7,5, erkeklerde % 7,8 olduğunu belirten Doç. Dr. Baca, erken teşhisi ve tedavisi durumunda başarı oranının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek "Erken evrede (evre 1) müdahale edildiğinde hastalıkta 5 yıllık sağ kalım % 100'e ulaşabilmektedir" diyor. Kolorektal kanserlerin cerrahi tedavisinde laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat) son derece önemli rol oynuyor. Günümüzde laparoskopik cerrahinin hastalara açık cerrahiye eş değer onkolojik sonuçlar sunduğunu belirten Doç. Dr. Baca, kapalı ameliyatın açık ameliyata göre birçok önemli avantajı olduğunu vurguluyor. Hasta daha az ağrı, daha az kanama ve daha küçük kesiler ile daha çabuk günlük ve iş hayatına geçiş sağlayabiliyor. Enfeksiyon ve fıtık gelişimi gibi yara komplikasyonları da daha az oluyor. Robotik cerrahinin de laparoskopik bir yöntem olmakla birlikte cerrahın konforunu sağlayan ve bazı bölgelerde (rektum ameliyatı gibi) hastanın ameliyatı sırasında cerraha kolaylık sağlayan yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Baca "Laparoskopik veya robotik cerrahi hastanın daha çabuk iyileşmesini sağlayarak hastanın bir sonraki aşamasında tedavi zamanını kısaltmaktadır" diyor.
KOLONOSKOPİYİ İHMAL ETMEYİN
Hastalığa yakalanmamak için düzenli spor yapmak, lifli gıdalar tüketmek, meyve yemek, sağlıklı beslenmek, sigara içmemek çok önemli. Doç. Dr. Bilgi Baca, genetik hastalığı olmayanların da şikayeti olsun ya da olmasın mutlaka 50 yaşından sonra kolonoskopi yaptırmaları gerektiğini vurguluyor.


SiteMap - İmode - Wap2