Arşiv Anasayfa Kariyer ve Kişisel Gelişim
Sayfalar: 1
Kişilik Tipinize Göre Daha Başarılı Bir Konuşmacı Olmanızı Sağlayacak Ipuçları By: -minel- Date: December 24, 2014, 06:50:24 PM
Kişilik tipinize göre daha başarılı bir konuşmacı olmanızı sağlayacak ipuçları








Bir profesyonelin, tanımadığı insanlardan oluşan bir topluluğun önünde etkili konuşabilmesi ve kendini doğru ifade edebilmesi hiç kolay değil. Çünkü bu, hem doğuştan gelen bir hitabet yeteneği; hem de bu yeteneğin üzerinde çalışarak onu geliştirmeyi gerektiriyor.


New York’ta bir strateji ve iletişim danışmanlığı şirketler grubunun kurucularından olan Gavin McMahon, son yedi yılını bu konuya ayırarak, şirketlerinin önemli müşterilerinden elde ettiği veriler üzerinde çalışmış ve McMahon, sunum yapan profesyonelleri doğuştan gelen yeteneklerine; sunumlarda kullandıkları birbirinden farklı formatlara, kullanma eğiliminde oldukları kelimelere ve fotoğraflara göre sınıflandırmış.

İşte McMahon’ın sınıflandırmasına göre kişilik özelliklerine göre sunumlarda başarılı olan profesyoneller…

Hikayeciler


Araştırmada hikayeci olarak tanımlanan bu kişiler duygulu, ritimli ve uyumlu konuşurlar. Mantıktan ziyade duygulara seslenir; eğlenceli hikayelerle dinleyicileri kazanma konusunda başarılılar. Konuşmalarındaki önceliklerini kelimeler, görseller ve sunum formatı olarak sıralayabiliriz.

Dinleyiciler, hikaye anlatan konuşmacılardan çoğunlukla keyif alsa da; hikayeler, zaman zaman konuşmanın asıl amacının anlaşılmamasına neden olabilir. Bu yüzden anekdotları paylaşırken, slaytlarla arasında biraz boşluk olmasında yarar var.

Öğretmenler


Mantıklı adımlarla, karmaşık fikirleri açıklamakta uzman olan bu kişiler, bilgilerini büyük ölçüde hatırlayarak aktarırlar ve onları sunma konusunda özenli ve dikkatliler. Bu kişilerin sunum konusundaki önceliklerini sunum formatı, sözcükler ve görseller biçiminde sıralayabiliriz.

“Öğretmenler” sunum konusunda başarılı olmalarına rağmen fikirlerine ve slaytlarına öylesine odaklanırlar ki; bu durum onların, dinleyicilerini görmezden gelmelerine neden olabilir. Bu kişiler slaytlarında basit, çekici görseller kullanarak ve konuya bir parça mizah da ekleyerek bu olumsuzluktan kaçınabilir; sıkıcı ve sönük olmaktan uzaklaşabilirler.





Rehberler/ danışmanlar


Araştırmada rehber/danışman olarak adlandırılan bu kişiler; kendilerine güvenir ve kendilerini iyi ifade ederler; mantıklıdırlar ve onları izlemek kolaydır. Önceliklerini kelimeler, sunum formatı ve görseller biçiminde sıralayabiliriz.

Olumlu taraflarına rağmen bu kişilerin sözcükleri önemseyen özellikleri onları, soğuk ve nesnel olmaya yöneltebilir. Sunumlarında bilinçli olarak dinleyicilerine anekdotlar anlatarak, onlarla insanca bir etkileşim kurmaları onları bu olumsuzluktan uzaklaştırabilir.

Koçlar

Sunumlarında dinleyicileri tutkuları ve enerjileri sayesinde kazanan bu kişilikteki profesyoneller, önceliklerini görseller, sözcükler ve sunum formatı şeklinde oluşturur. Koçlar, oynadıkları “rolde” ve dinleyicilerle etkileşim kurmada çok başarılı olurlar. Ayrıca bu kişiler çok hareketli, neşeli, renkli; mimik ve jestlerini çok kullanan konuşmacılardır.

Zaman zaman dinleyenler için fazla coşkulu olabildiklerinden; genellikle dinleyicilere, fikirlerini içselleştirmeleri konusunda yeterince vakit vermeyerek ve kendi enerjilerine fazla bağlı kalarak, onlarla bağlantılarını kaybedebilirler. Bundan kaçınmak için bu kişiler, iki veya üç somut mesaja odaklanarak sunum hazırlayabilirler. Enerjilerinin ve konuyla ilgili bilgilerinin, dinleyicilerle farklı düzeylerde olduğunu fark etmeleri bu kişiler için son derece önemli.




Mucitler


Mucit olarak nitelendirilen bu profesyoneller; önce sunmaları, ardından açıklamaları gerektiğinin farkında olduklarından; sunumlar için slayt hazırlamada çok başarılı olurlar. Sunumlarına bazı vurucu noktalarla başlayan bu kişiler, ardından o noktaların etrafında bir yapı geliştirirler. Sunumlarında genellikle soru-cevap yöntemini kullanan mucitler; bu şekilde kendilerini, performans konusunda kısıtlamaktan alıkoyuyor ve daha rahat ifade edebiliyorlar. Mucitlerin önceliklerini görseller, sunum formatı ve sözcükler olarak sıralayabiliriz.

Mucitler tüm bu olumlu özelliklerinin yanı sıra sunuş sırasında genellikle rahat olmazlar. Özellikle doğru sözcükleri kullanma ve küçük ayrıntılar konusunda endişeli olurlar; yani, bir kurguyla hareket etmekte zorlanırlar. Bu nedenle, mucitlerin slaytlarında kısa notlar ve küçük ipuçlarıyla anlatmak istediklerini adım adım ifade etmeleri yararlı olabilir. Böylece, slaytları okuyarak dinleyenleri uyutma tehlikesini ortadan kaldırmış olurlar.

Yapımcılar

Sunum hazırlama konusunda uzman olan profesyoneller araştırmada yapımcı olarak nitelendiriliyor. “Mutfakta” çalışmaktan hoşlanan bu kişiler; son derece titizlikle ve iyi yapılandırılmış sunumlar üretirler. Onların önceliklerini de sunum formatı, görseller ve sözcükler biçiminde sıralayabiliriz.

Yapımcıların olumsuz yanı ise slaytları mükemmel olsa da; spontane düşünme konusunda bir grup insanın önünde rahat olmamaları. Bu olumsuzluğu gidermek adına “yapımcılar” sunumun başında izleyicilerin dikkatini çekecek bir hikayeyle, onlarla aralarında bir güven oluşmasını sağlayabilir ve daha sonra da bazı retorik sorularla ilgiyi koruyabilirler.

Kendinizi hangi sınıfta görüyorsanız, geliştirmeniz gereken noktalara dikkat ederek sunumlarınızda daha başarılı olabilirsiniz.


Nazlı Alan-Sosyal Medya


SiteMap - İmode - Wap2