Arşiv Anasayfa Coğrafya
Sayfalar: 1
Güneş In Dış Tabakası By: imge34 Date: December 21, 2014, 11:06:16 PM


Güneş’in üzerindeki fotosfer katı kesin bir sınırla Güneş’ten ayrılmaz. Türbülans, difüz gaz tabakasına kromosfer denir. Bu tabaka fotosferin üzerinde uzanmakta olup 2000-3000 km kalınlıktadır. Kromosfer çıplak gözle Ay, Güneş‘in önüne geldiğinde dar bir şerit hâlinde görülür. Kromosfer katının üzerinde ok başına benzer aiev hâlinde çıkıntılar görülür.

Kromosferin üzerinde korona denilen difüz bölge uzanır. Bunlar, Güneş’in etrafında güzel bir hâle şeklinde görülür. Bunun yoğunluğu atmosfer yoğunluğunun bir milyonda biri kadardır. Korona’da sıcaklık 2 milyon “C’dir. Fotosferde sıcaklık 6 bin dereceden koronoda 2 milyon dereceye yükselir. Bunun nedeni, Güneş yüzeyinden çıkan parçacıkların hızla hareket ederek sıcaklığı artırmasıdır. Kırmızı alev şeklinde olan çıkıntılar koronadan yükselerek 1 milyon km hızla uzay boşluğunda yayılır. Bunlar, Güneş’in manyetin alanında haftalarca bazen aylarca kalır.

Koronodaki yüksek sıcaklık atomlardaki elektronları bir elektron denizinde hidrojen ve helyumu çıplak çekirdeklere düşürerek şeritler hâline dönüştürür. Bu hücreler ve elektronlar o kadar hızlı hareket eder ki, uzayda güneş rüzgârlarını oluşturarak Güneş Sistemi’nin dışına kadar ulaşır.

Kısaca Güneş, hidrojenin helyuma dönüşmesiyle sıcaklık ve ışın yayan muazzam bir enerji kaynağıdır. Fotosentez sırasında bitkiler tarafından tutulan güneş enerjisi, tüm canlıların enerjisini sağlar.


SiteMap - İmode - Wap2