Arşiv Anasayfa Edebiyat
Sayfalar: 1
1980 Sonrası Şiir Hakkında Bilgi By: imge34 Date: November 05, 2014, 11:44:10 PM
1980 Sonrası Şiir

Bu dönemde Türk şiiri, İkinci Yeni’ye yaklaşmıştır. Bu dönem şiirinde kapalı ve karmaşık anlatım yeğlenmiş, uzak çağrışımlara yeniden değer verilmek istenmiş, imge önemsenmiş ve yeni imgeler peşinde koşulmuştur.
Şiir düz yazıya yaklaştırılmış; şiirde anlatmaya uygun temalar işlenmiştir. Bu anlayışın şairleri, 1980 ihtilaliyle bir iç hesaplaşmaya girmişler ancak geçmişi reddetmemişlerdir. Bazı şairler halk şiiri geleneğinden yararlanmıştır.

Dönemin ünlü şairleri şunlardır: Murathan Mungan, Şavkal Altınel, Hüseyin Miraç, Küçük İskender, Nevzat Çelik, Hüseyin Atlansoy, Lale Müldür, Haydar Ergülen…
1980 sonrası şiiri, farklı şiir anlayışına sahip pek çok şairi içinde barındırır. Sonuç olarak bu dönem şiirinin bir akım oluşturmadığı, bireysel bir şiir anlayışına sahip olduğu söylenebilir.

Yenibütüncü Şiir: Seyit Nezir öncülüğünde, “Brooy” şiir dergisinde başlamış bir akımdır. II. Yeni’den sonra en önemli şiir akımıdır. “İnsanın Beyaz Kokusunda” adlı kitabın ön sözü akımın ilkelerini yansıtır. Bu anlayış maddileşen dünyaya karşı maneviyatı öne çıkarır, politiğe yöneltir. Materyalizmi esas alır. Temsilcileri şunlardır: Metin Cengiz, Veysel Çolak, Tuğrul Keskin
Anlatımcı Şiir: Serim-düğüm-çözüm, neden sonuç ilişkileriyle yazılmış; mekân, kişi ilişkisini sunan şiirlerdir. Temsilcileri şunlardır: Roni Margules (Her Rind Bilir), Şavkal Altınel (Kraliçe Viktorya’nın Düşü), Turgay Başar (Yitik Bahar, Dip sevgi)
İmgeci Şiir: Sembolizm ve fantastik unsurlarla yüklü şiirdir. Temsilcileri şunlardır: Haydar Ergülen, Tuğrul Tanyol
Folklorik/Mitolojik Şiir: Folklor ve mitoloji unsurlarını barındıran şiirlerdir. Adnan Özer, Yaşar Miraç en tanınmış şairleridir.
Mistik-Metafizik Şiir: Mistik ve metafizik konuları ele alır. Bu anlayışta yazan şairler eserlerini Dergâh, Kaknüs gibi dergilerde yayımlamışlardır. Lale Müldür, Hüseyin Atlansoy en tanınmış şairleridir.
Beatnik-Marjinal Şiir: Felsefi, toplumsal, özgürlükçü bir dil kullandılar. Dadizmi temel almışlardır. Bilinç akışı, isyan, kuralsızlık temel unsurlardır.
Yeni Garipçi Şiir: Garip anlayışına dayalı, küçük insanı temel alan, komik, nükteli şiir anlayışıdır. En önemli temsilcisi Sunay Akın’dır.


SiteMap - İmode - Wap2