Arşiv Anasayfa Güncel Haberler
Sayfalar: 1
Zeytinyağı Lobisi! By: imge34 Date: November 02, 2014, 02:45:53 PM
Türk zeytinyağını dünyaya tanıtmak için ‘Anadolu Koleksiyonu’ hazırlamaya soyunan Nar Gourmet, kendi Ar-Ge’siyle özel bir TIR yaptı. Mardin’den Ayvalık’a birçok şehre uğrayacak olan tır, zeytinyağını adeta bahçede üretecek

Türkiye’nin yurtdışındaki lobisinde önemli bir role sahip olan işadamı Yalçın Ayaslı’nın kurduğu Nar Gourmet, şimdi de Tük zeytinyağının dünya liginde öne çıkması adına yeni bir projeye imza attı.
Anadolu’da üretilen ürünleri tanınır hale getirmeyi hedefleyen Nar Gourmet, İtalya’dan getirdiği özel üretim zeytinyağı sıkım makinesini kendi geliştirdiği teknolojiyle mobilleştirdi. Bu projeyle şirket hem Türkiye’nin zeytin gen haritasını çıkaracak  hem de dünya literatüründe Türkiye’nin pek çok şehrinin unutulmaya yüz tutan zeytin çeşitleri ile zeytinyağına da yer açacak.

Artvin’den Mardin’e...
Nar Gourmet CEO’su Samir Bayraktar, “Yalçın Bey’le zeytin çeşitliliğini konuşurken bir Anadolu koleksiyonu yapmak istedik. Artvin’den Mardin’e Antakya’ya Mersin’e en son Tekirdağ’a kadar bölgelerdeki üreticileri ve butik üreticileri dolaşıldı. Kimsenin Anadolu zeytinyağları için bir heyecanı yoktu, biz yapalım dedik” diyor.
Bayraktar, uzun süre bekletilen zeytinden yapılan yağın yüksek asitli yağ olacağını belirterek, en iyi üretim için zeytinin dalından koparıldığı andan itibaren işleme alınması gerektiğini söylüyor.

İşin içinde bakanlık var
‘Türkiye’de, Anadolu’da zeytin var ama tesis yok’ diyen Bayraktar, şöyle devam ediyor:
“Zeytini kendi coğrafyasında nasıl zeytinyağı haline getireceğimizi düşündük. ‘Bizim bir TIR’ımız olsa’ dedik ve başladık. Götürüp bahçeye tırı koyar topladığımız gibi zeytinyağını alırız... Bir çalışma yaptık. Ar-Ge projesi oluşturduk. Önce TÜBİTAK’a gittik. Tübitak bunu Ar-Ge olarak kabul etmedi. Sanayi Bakanlığına sunduk, çok sahiplendi. 780 bin liralık bir bedeli oldu. Makine yatırımını biz üstlendik. Üç partneri var. Nar, Sanayi Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi.  2 yıl saha çalışması yapacak.”


 

‘Nar’ Japonya yolcusu
Ürünlerinin yüzde 65-70’ini Ayvalık, Tire, Şanlıurfa, Antakya, Ardahan gibi Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki kendi bahçelerinde üreten Nar Gourmet, diğer kısmını butik üretimi yapan üreticilerden sağlıyor.
Türkiye’de belli başlı satış kanallarında başarılar elde ettiklerini dile getiren Bayraktar, aynı isimle New York merkezli bir şirket kurduklarını kaydediyor.
Bayraktar, “New York civarında 50 gurme mağazada satılıyor.
Amerika içinde pek çok yerde bulunacağız. Benzer adımları Rusya, Japonya’da Çin’de ve BAE’nde atıyoruz. Küçük bir adımımızı da Fransa özelinde atıyoruz” diyor. 150’nin üzerinde çeşitleri olduğunu söyleyen Bayraktar, yeme-içme kültürünü anlatmak için yakın zamanda Nar Lokanta’yı kurduklarını ifade ediyor.

 

Yollara düşüp üretim yapacak
Makineyi TIR’a entegre ettiklerini belirten Samir Bayraktar, makinenin başından giren zeytinin hiç çıkmadan yıkamadan sıkıma, en son zeytinyağı elde edilene kadar makinede kaldığını söylüyor. Mobil sıkım TIR’ı, bu pazartesi günü İstanbul’dan yola çıkarak, iki hafta içinde Mardin, Kilis, Antakya, Tarsus, Antalya, Manisa güzergahını izleyip son olarak Ayvalık’a Nar Gourmet’nin kendi bahçelerine gelip sıkım yapacak.

Gastronomi rotası çıkıyor
Gelecek yıl da aynı şekilde yolda olacaklarını söyleyen Bayraktar, “Bundan sonra Nar böyle bir üretim yoluna gidiyor. Biz devam edeceğiz, belki başka bir ürün için de düşünülebilir” diyor. Kendi bahçelerinin ürünü olan Ayvalık zeytinyağı ile 12 ödül aldıklarına dikkat çeken Bayraktar, bu şekilde süreci kontrol ederek aynı başarıları Mardin zeytinyağı için de yakalayacaklarını vurguluyor. Bayraktar, “Bölgeye yapacağımız tek katkı bu değil. Dünyada sözleşmeli üreticilik diye bir sistem var. Bölgede vereceğimiz eğitimler ve katkılarla bunu sağlamak istiyoruz. Ayrıca tüm bu rotayı gastronomi turuna dönüştürmek istiyoruz.” diye konuşuyor.

 

ABD’de kazandı Türkiye’ye yatırdı
Türk işadamı Yalçın Ayaslı’nın (67) 1985’te ABD’de kurduğu  Hittite Microwave, haziranda 2.4 milyar dolara el değiştirdi. Şirketin ürettiği elektronik devre parçaları cep telefonundan füzeye ve hatta Mars gezegeninden dolaşan Mars Rover’a kadar birçok yerde kullanılıyor. Firmanın logosunda Hitit Güneşi var. Şirketten 2005’de ayrılan Ayaslı, dönem dönem yaptığı hisse satışlarıyla payını yüzde 48’lerden yüzde 10’ların altına indirmişti.
Ayaslı, 1968’de ODTÜ’den elektronik mühendisi olarak mezun oldu. Amerikan üniversitesi MIT’de master yapan Ayaslı, füze üreticisi Raytheon’da çalıştı. Ayaslı 1985’de ABD’de Hittite Corp’u kurdu.
Boston, Washington ve İstanbul’da ofisleri bulunan kâr amacı gütmeyen Türk Kültür Vakfı ve Amerika - Türk Koalisyonu’nun kurucusu ve başkanı olan Ayaslı, zamanla yaptığı hisse satışlarının ardından elde ettiği parayla Türkiye’ye yatırıma yöneldi.
Ayaslı, önce borajet’i kurdu. Nar markasıyla zeytinyağı ve gurme ürünler üretmeye başladı. Armaggan markasıyla da Anadolu el sanatlarına destek olan mağazalar açtı.


SiteMap - İmode - Wap2