Arşiv Anasayfa Alternatif Tıp
Sayfalar: 1
Güzel Kokmak Isterken Sağlığınızdan Olmayın By: Elysion Date: October 09, 2014, 01:52:31 PM
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, açık parfümlerin cilt için son derece zararlı olabileceğini, bazı hastalıkları tetikleyebileceğini söyledi. 

Kiraz, "doğal veya sentetik kokulu yağlar, su ve alkolün belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen hoş kokulu sıvılar" olarak tanımladığı parfümün seçiminin büyük önem taşıdığını belirtti.

Türkiye'de 1995 yılından itibaren açık parfüm satışına başlandığını,  son dönemlerde ise neredeyse her köşe başında açık parfüm satan büfelere rastlandığını anlatan Kiraz, düşük fiyatı ve orijinaline yakın kokusu nedeniyle  tercih edilen bu ürünlerin bayram ve özel günler öncesinde önemli oranda tüketildiğini gözlemlediklerini kaydetti.

Kozmetik ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen  Prof. Dr. Kiraz, bu tür ürünlerde katkı maddelerin bulunduğunu, toksik maddelerin sağlık açısından son derece zararlı olduğunu ifade etti.

Açık parfümler önemli hastalıklara yol açabilir
Açıkta satılan bu tür parfümlerin ciltte alerjiden, lekelenmeye kadar onlarca soruna neden olabileceğine dikkati çeken Evci, şunları söyledi: "Parfümde bulanan bazı maddeler kızarıklık, kaşıntı ve alerjik  egzamaya yol açabiliyor. Açık parfümün hazırlanışında kullanılan su bile sağlıklı olmalıdır. Her yabancı madde gibi tenimize değen açık parfümler, alerjik reaksiyonlara yol açabilir, koku aracılığıyla akciğer hastalıklarına zemin hazırlayıcı veya var olan hastalıkları tetikleyici olabilirler. Baş ağrısı, migren ağrılarında artış gibi belirtiler verebilir. Sonuçta bir kimyasal maddenin etkisinde kalıyorsunuz."

Sağlıksız ürünler için sıkı denetim şart
Kiraz, piyasaya arz edilen kozmetik ürünlerin mutlaka "İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzuna" göre üretiminin yapılması gerektiğini vurguladı. Yönetmelik ekleri incelendiğinde kozmetiklerin içinde bulunması ve  bulunmaması gerekenler, üretim yerlerinde uyulması gereken şartlar, denetim mekanizması ve benzeri hususların açıkça yer aldığını hatırlatan Kiraz, uygun olmayan üretim ve sağlıksız mamüllerin önüne geçilmesi için sıkı denetim mekanizmalarının şart olduğunu belirtti.

Doğal görünümü bozuyor
ADÜ Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur  da, orijinal parfümde birçok kimyasal madde bulunduğunu, sahte üretimlerinde ise  bu oranın ve çeşidin daha fazla olduğuna dikkati çekti. Şendur, "Açık veya sahte  diyebileceğimiz parfümlerde kimyasal madde oranı çok daha fazla. Bu ürünler  deride çok büyük hasar bırakabilir. Özellikle yanma, kızarıklık, şişlik, yanık  gibi etkiler meydana getirebiliyor. Uzun dönem kullanıldığında özellikle boyun ve  yüz bölgelerinde kalıcı lekelenmelere yol açıyor. Ancak bu tür sağlıksız parfüm  kullananlar 'deride kızarıklık ve yanma' şikayetiyle hastaneye başvurmasına  rağmen, kalıcı lekelerin hemen ortaya çıkmadığı için anlayamıyor. Açık parfüm kullanmak cildinize, derinize, en hassas bölgelerinize zarar verme anlamına  geliyor ve farkında olmadan doğal görünümünüzü de bozabiliyor" dedi.


SiteMap - İmode - Wap2