Arşiv Anasayfa Tarihi Eserlerimiz
Sayfalar: 1
Hacılar Büyük Höyük Dünya Kültür Mirası’na Girebilir By: orppersephone Date: September 18, 2014, 05:47:55 PM
Hacılar Büyük Höyük kazılarının dönem sonuna geldiğini açıklayan Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır; yerleşim özellikleri ve kazı bulguları nedeniyle Hacılar’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası’na girebileceğini söyledi.

Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olan Hacılar Büyük Höyükte ortaya çıkarılan yerleşim alanı dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır Hacılar Büyük Höyükte incelemelerde bulunarak kazı çalışmaları hakkında Prof. Dr. Refik Duru’dan bilgi aldı.

Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Tanır kazılarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:”İlimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı kazılarının dönem sonuna geldik. 28 Temmuz’da Sagalassos kazılarını sonlandırdık. İncir Han ve Kibyra kazıları devam ediyor. Hacılar Büyük Höyük kazılarında sona gelindi. Kazı ekibinden Refik Duru’dan kazı hakkında bilgi aldık. Bu yerleşim yerinin sahip olduğu özellik farklı yerleşim yeri mimarisi ve ortaya çıkacak yeni verilerle gelecekte Dünya Kültür Mirasına aday olabileceğini, Anadolu’da henüz bu tür bir yerleşim alanına rastlanmadığını ifade edince heyecanlandım. Hacılar Büyük Höyükte yapılan çalışmaların insanlık tarihi ve İlimiz açısından ne denli önemli olduğunu gördük.

Göreve geldiğimizden beri Sagalassos ve Kibyra kazılarını hızla yürütürken Hacılar ve İncirhan kazılarını başlatarak ilimizin tarihine önemli katkı verdik. Kremna kazı yapılabilecek hale geldi. Ayrıca Hacılar, Sagalassos, Kibyra, İncirhan hakkında yayımlanan arkeolojik eserlerin dijitallerini halkımızın ve insanlığın hizmetine sunmak için Web sayfamızda yayınlayacağız.” Dedi.

Prof. Dr. Refik Duru Hacılar Büyük Höyük hakkında şu bilgileri verdi: ” Yuvarlak tabanlı bir höyük yüksekliği yaklaşık 10 m civarında bir birikim var. 4 sene önceki çalışmalarımız ve buradaki son yerleşme evresi M.Ö. 2200-2300′lere ait olan bizim arkeolojik ilk tunç çağ dediğimiz bir çağın sonlarına ait ama burayı yaparken bu kenarda da höyüğün sınırlarını bulmak için sondaj yaptık ve şu anda gördüğünüz ve bu tarafa doğru gelişen muhteşem bir sur çizgisi var. Anlaşılan Bu sur bu tepedeki ilk tunç dediğimiz dönemden daha erken bir dönemi ilk tunç 1 dönemine rastlıyor. Bu da bitiş tarihi tam M.Ö. 3000, 3080 yılları civarında bir tarih ama kendinden sonraki dönemlerin yerleşmelerine mukayese ederseniz çok daha güçlü çok daha akıl almaz. Şu gördüğünüz sistem belki fazla önemli değil gibi gözüküyor ama bizim arkeolojik açıdan incelendiği zaman görülüyor ki böyle bir sistem Anadolu’da yok.

Dolayısıyla şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bugün için o dönemde Hacılar Büyük Höyük Anadolu’da tek bir merkez olarak bu kadar görkemli bu kadar gösterişli ve zengin bir yerleşmedir. Bildiğimiz Troya’yı onları kat kat aşan güçte herhalde küçük bir krallık, belki küçük bir egemenliği altında tutan bir prenslik, beylik, yani o dönemin güçlü bir otoritesi burada yaşıyordu. İşte etrafı surlarla çevrilmiş akıl almaz güçlü bu yerleşim yerini hiç kimse yıkamaz. O dönemde iki metre kalınlığında taş duvar yani mümkün değil ancak deprem böyle bir şey kalın duvarları yıkmış olabilir yada başka savaş hileleriyle burası alınmış olabilir Tabi eninde sonunda her yer gibi burasıda düşmüş M.Ö. 3000 yıllarında yanmış yıkılmış ve şurda öbür taraftan bakacağız taşlar kaymış anlaşılan doğal afetten dolayı vurmuş bu haliyle hakikaten Anadolu’da görülmemiş nitelikte bir yer. ” dedi.

Prof. Dr. Refik Duru Hacılar Höyüğünün görkemli ve özgün yerleşim özelliği ile gelecekte Dünya Kültür Mirası listesine gireceğine inandığını belirtti. Hacılar büyük höyükte yerleşim alanları jeotekstil ile kapatma ve tel örgülerle güvenlik altına alma işlemlerinin tamamlanmasıyla Cuma günü kazı sezonu sona erecek.

Ynt: Hacılar Büyük Höyük Dünya Kültür Mirası’na Girebilir By: diriliş Date: September 18, 2014, 06:57:36 PM
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim... insan o kadar eski tarihlerden bugüne kadar kalan eserler olduğunu okuduğunda yada ziyaret ettiğinde inanası gelmiyor gerçekten çok ilginç

SiteMap - İmode - Wap2