Arşiv Anasayfa Windows
Sayfalar: 1
Windows Vista'da Disk Yönetimi By: mesut1997 Date: May 11, 2008, 03:01:47 PM
İşletim sistemi kurulumunda biz kullanıcılar sahip olduğumuz fiziksel diski istediğimiz oranlarda bölümler ve istediğimiz bölümlere de işletim sistemini kurabilmekteyiz.

Kurulum sırasında ister sahip olduğumuz fiziksel diskin tamamını bir bölüm yapabilir ve bunun üzerine işletim sistemini kurabiliriz veya elimizdeki diski iki bölüm olarak ayarlar ve ilk bölüme işletim sistemi ikinci bölüme ise kişisel dosyalarımızı kaydedebiliriz.

Vista işletim sisteminde de XP işletim sisteminde olduğu gibi Disk Management Tool mevcuttur ve arayüzü bize son derece tanıdıktır. Ama XP Disk Management Tool'dan farklı olarak tek parça olarak kurulmuş bir işletim sistemi bölümünü veri kaybı olmadan birden çok parçaya bölebilmektedir. Vista da bu özelliğe "Partition Shrink" denmektedir.

Bunu yapan 3. parti yazılımlarda mevcuttur. (Symantec Partition Magic, Acronis Disk Director vs..). Ancak böylesine basit bir eylem için lisans bedeli ödemek hoş değildir. Satın aldığımız ürün olan Vista da da böyle bir özelliğin olması bize bu programlara vereceğimiz lisans bedelinin geri dönmesini sağlamaktadır.

Shrink (küçültme) disk üzerinde küçültme yaparak bize yeni bir bölüm oluşturma imkanı sağlıyor. Tabi şunu da belirmekte fayda var, bahsettiğimiz 3. parti programlar biraz daha gelişmiş olduğundan disk üzerinde de daha fazla hakimiyet ve daha fonksiyonel özellikler sunar. Shrink işlemi uygulanan bölümde herhangi bir zarar ve dosya kaybı yaşanmaması için toplam alanın en fazla 3'te birini kullanabiliriz (1/3), üstelik diğer programların aksine sistemimizi yeniden başlatmadan. Dilerseniz şimdi uygulamaya geçelim.



1 ve 2. resimde görüldüğü üzere tek diskten oluşmuş 2 bölümümüz.



Biz hangi bölümü ayırmak istiyorsak o bölümün üzerine gelip sağ klikleyip açılan seçenekler menüsünde shrink'e klikleyelim (Şekil 3)



Resim 4 deki shrink seçeneklerini birlikte inceleyelim:

Total size before shrink in MB: Burada küçültme yapacağımız bölümün şu anki büyüklüğünü MB olarak gösteriyor.

Size avaliable shrink space: Burada bu bölümden maksimum ne kadar yer alabileceğimizi MB olarak gösteriyor.

Enter the amaunt of space to shrink: Bu seçenek ise bizim yeni oluşturacağımız bölümün miktarını belirleyeceğimiz asıl ve en önemli yer bir üst seçenekte bize maksimum ne kadar fazla yer alabileceğimizi belirtiyordu, biz istersek belirtilen MB kadar yeni bölüm için oluşturabiliriz yada daha az bir alana ihtiyacımız var ise buradan bu değeri düşürebiliriz.

Total size after shrink: Bu ise bize küçültme işleminden sonra bu bölümün yeni kapasitesini MB olarak sunar.

Oluşturacağımız alan için boyut belirledikten sonra shrink deyip ayırma işlemini başlatıyoruz ve resim 5 deki gibi yeni bölümümüzü görebiliriz.







Daha sonra bu alanı kullanılabilir hale getirmek için yeni bölümün üzerine sağ tıklayıp new simple volume deyip ekranda bize uygun olan seçenekleri seçip wizard ı sonlandırdığımızda artık yeni bölümü kullanabilir hale getirmiş bulunuyoruz.



Resim 7 de görüldüğü gibi işlem yaptığımız diskimizde herhangi bir daha kaybı olmadı bu işlemi İşletim sisteminin yüklü olduğu bölüme de rahatlıkla yapabilirsiniz. Yeni oluşturduğumuz F: bölümüne tekrar küçültme işlemi uygulayabilirsiniz. Daha sonra istersek E: bölümünden aldığımız boş alanı tekrar E: bölümüne geri kazandırabilir; aynı şekilde C: bölümüne de ilave edebiliriz yine herhangi bir veri kaybı yaşanmadan. Bu işlem için yine disk management aracına geliyoruz. Buradan daha önce oluşturduğumuz yeni F: bölümünü silmemiz gerekecek bu silme işleminde datalarınız da silineceğinden dataları E: bölümüne taşımayı unutmayın. Sonraki adımda F: bölümüne sağ klik deyip delete partition dediğimizde bölüm bilgisi silinmiş olacak.

F: bölümünü sildikten sonra, E: bölümüne eklemek için yine E: bölümü üzerinde sağ klik diyorum ve Extend Volume Wizard'ı takip ediyorum (Resim Şeklimi Koyarım.. Bu Wizard E: bölümünün genişletilmesini istediğim için şu anda diskte mevcut olan ve kullanılmayan alanı seçiyorum, bu kullanılmayan alan bizim önceki F: bölümümüzün alanı. Disk Management bölüm bilgisini sildiğimizden dolayı bu alanı kullanılmayan alan olarak ayırdı. Daha sonra bu alanı seçip E: bölümüne eklemek için next diyorum ve kısa bir işlemden sonra E:  bölümünün yeni hali resim 9 daki gibi karşımıza geliyor.





Bilgisayarım'a girdiğimde ise Vista'nın yeni Areo ara yüzü sayesinde bu bölümün son halini daha hoş görüyorum. (Resim 10.)



Görüldüğü üzere hiç bir bilgi kaybı yaşanmadı bu işlemler sırasında. Vista'nın bu yeni özelliği disk yönetimi konusunda çok kullanışlı ve gelişmiş bizlere çok katkı sağlayacaktır. 3. parti bir yazılımla kurup yapılandırmaya yeniden başlatmaya gerek kalmadan yeni bir bölümler oluşturup tekrar eski bölümlere ekleyebiliriz.



Ynt: Windows Vista'da Disk Yönetimi By: By.CeZa Date: May 31, 2008, 03:19:03 PM
Güzel paylaşım teşekkürler..
Ynt: Windows Vista'da Disk Yönetimi By: Rizeli_Handsome Date: May 31, 2008, 03:35:01 PM
Çok qüzeL anLatıLmı$ , SaoL .
Ynt: Windows Vista'da Disk Yönetimi By: Baby_Teen Date: May 08, 2009, 12:42:42 AM
emegine saglık,,,
Ynt: Windows Vista'da Disk Yönetimi By: SirMc Date: August 14, 2009, 06:06:05 PM
Güzel paylasm..

SiteMap - İmode - Wap2