Arşiv Anasayfa Hayata Dair.
Sayfalar: 1
Iletişim Engelleri By: bookworm_24 Date: April 11, 2014, 04:35:27 PM
Hayatımızın her kısmında "iletişim" söz konusu olup söylediğiniz her cümlenin karşıdakine ne hissettirdiğini biliyor muydunuz? Bu yazıdan sonra bilecek hatta belki de bundan sonra bunlara dikkat etmeye çalışacaksınız. İletişim Engelleri günlük hayatta sürekli gördüğümüz, uyguladığımız bir durum. Peki "İletişim Engelleri" nelerdir?

İletişim Engelleri

_Emretme, Yönetme: "Yap!", "...yapacaksın.", "Yapmak zorundasın." gibi ifadeler içeren iletişim şekli alıcıda (karşınızdaki insanda) söylenenlerin tersini yapma isteğine, karşılık vermesine ya da misillemeye yol açabilir.

_Uyarma, Tehdit Etme: "...yaparsan sonuçlarına katlanırsın.", "Ya yaparsın, ya da..." gibi ifadeler "Senden daha güçlüyüm ve sana istediğimi yaptırırım." mesajları veren iletişim şeklidir. Korku, boyun eğme, gücenmeye neden olabilir.

_Ahlak Dersi Verme: "...yapmalıydın.", "Doğru bir davranış değil.", "...yapmak gerekir." ifadeleri kullanılarak kurulan iletişim zorunluluk ya da suçluluk duyguları yaratabilir.

_Öğüt Verme: "Ben olsam...", "Neden... yapmıyorsun?", "Bence..." mesajları alıcı tarafından kendisine güvenilmediği şeklinde algılanır. Alıcının kendi sorunlarını çözmekten aciz olduğunu ima edebilir.

_Ön Yargılı Olma: "Sen zaten hiçbir işi beceremezsin..." şeklindeki ifadeler olumsuz bir yargıya hedef olma ya da azarlanma korkusuyla iletişimi engelleyebilir.

_Övme: "Çok güzel!..", "Bence harika bir iş yapıyorsun..." gibi ifadeler kişiden beklentinin çok yüksek olduğunu ima eder, içtenlikten yoksun bir tutum olarak algılanabilir.

_Ad Takma, Etiketleme: "Koca bebek...", "Tembel teneke..." gibi ad takarak etiketlemek karşı tarafın kendini değersiz hissetmesine, sevilmediği kanısına varmasına, yol açabilir.

_Tahlil Etme, Teşhis Koyma: "Senin derdin nedir biliyor musun?", "Aslında sen öyle demek istemiyorsun." şeklinde verilen mesajlar tedirgin edici olabilir ve başarısızlık duygusu uyandırabilir.

_Teselli Etme: "Aldırma... Boşver, Düzelir...", "Hadi biraz neşelen...", "Zamanla kendini daha iyi hissedersin..." ifadeleri ile verilen mesaj karşı tarafta yeterince anlaşılmama hissine neden olabilir.

_İnceleme, Soruşturma: "Neden?.. Kim?.. Sen ne yaptın?.. Nasıl?.." gibi sorularla iletişim kurmaya çalışmak sorgulanma hissi yaratarak iletişimi engelleyebilir.

_Konu Değiştirme, İşi Alaya Alma: "Daha güzel şeylerden konuşalım...", "Sen neden dünyayı yönetmiyorsun?" gibi mesajlar karşı tarafa kendisinin önemli olmadığını düşündürebilir.



SiteMap - İmode - Wap2