Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Bakteriler Alemi - Ders Notları 9.sınıf By: bookworm_24 Date: March 26, 2014, 05:48:34 PM
Bakteriler #

Bu canlıları ilk defa Leeuwenhoek, kendi yaptığı ışık mikroskobunda gözlemlemiştir.

+Bakteriler; tek hücreli, halkasal DNA'ya sahip, zarla çevrili organelleri olmayan mikroorganizmalardır. Çevremizde aklımıza gelen her yerde bulunabilirler.

Bakterilerin bazıları kendi besinlerini kendileri üretebilirken (ototrof bakteri), bazıları da bizim gibi hazır alırlar. (hetetrof) Besinini hazır alan bakterilerden bazıları parazittir. Bazıları ise ölü bitki ve hayvan atıkları üzerinde saprofit (ayrıştırıcı = çürükçül) olarak yaşar.

Bakterilerin Yapısı #

Bakterilerde hücre zarının üzerinde, selüloz yapılı olmayan hücre duvarı bulunmaktadır. "Pepdidoglikon" denilen karbonhidrat ve aminoasitlerin birleşmesinden oluşan kompleks bir karbonhidrattır. Hastalık yapan (patojen) bakterilerin hücre duvarı üzerinde bir de "kapsül" bulunmaktadır. Bu bakteriyi kötü ortam şartlarından korur.

Ribozom dışında hiçbir organelleri yoktur. Ökaryotlardaki organallerin görevlerini enzimler yerine getirmektedir. Sadece oksijenli solunum yapan bakteri türlerinde "mezozom" adı verilen ve hücre zarının içeriye kıvrılması sonucu oluşan bu yapı hücrenin enerji ihtiyacını karşılar. Yani mitokondri görevi yapar.

Hücre duvarının üzerinde aktif hareketi sağlayan "kamçı" ve bakterilerin birbirine ya da başka yüzeylere tutulmasını sağlayan "pilus" denilen kısa uzantılar vardır.

*DNA'ları basit halkasal yapıda olup protein kılıfla çevrili değildir. Çekirdekleri yoktur.

Bakteriler enine bölünerek, eşeysiz olarak çoğalırlar. 20 dakika da bir bölünürler.

Bakterilerde eşeyli üremeye benzeyen fakat bir üreme olarak sayılmayan ve genetik çeşitlilik sağlayan "konjugasyon" adı verilen bir mekanizma vardır. Konjugasyon ile aynı tür iki bakteri arasında pinuslar sayesinde bir köprü kurulur ve "plazmid" adı verilen gen aktarımı gerçekleşir. A bakterisi üstün özelliğini B bakterisine aktarmış olur. Yeni bir bakteri oluşmadığı için bu üreme sayılmaz.

Bakterilerde olumsuz çevre koşullarını atlatmak için "endospor" oluşumu görülür. Çevre şartları iyileşene kadar bakteriler metabolizma hızlarını yavaşlatırlar. Binlerce yıl bu şekilde kalabilirler, şartlar iyileşince tekrar bakteri haline dönüşürler.

Bakteriler çevre kirliliği ile mücadele etmemizde en önemli yardımcılardan biridir. "Biyoremediasyon" olarak tanımlanan bu süreç mikroorganizmalarında yardımıyla zararlı kimyasalları zararsız hale getirme işlemidir.

Bazı bakterilerin yaşam alanını bizim bağırsaklarımız oluşturur. Burada yaşayan bakteriler enzim ve vitamin üretir. Üstelik besinleri sindirmemize yardımcı olur.

-*-*-*-*-

Bunlar benim eski ders notlarımdan, üşenmedim paylaştım. Gülmek :) Gerekli olana faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Göz Kırp.


Ynt: Bakteriler Alemi - Ders Notları 9.sınıf By: haki98 Date: April 23, 2014, 11:39:54 PM
teşekkürler
Ynt: Bakteriler Alemi - Ders Notları 9.sınıf By: yildirimfati Date: May 16, 2014, 04:42:11 PM
Konjugasyon üreme sayılmaz demişsiniz fakat ortaöğretim müfredatında direk olarak eşeyli üreme başlığı altında öğretiliyor.Bilgi için çok teşekkürler.
Ynt: Bakteriler Alemi - Ders Notları 9.sınıf By: su12 Date: July 07, 2014, 04:38:48 PM
Tesekkurler

SiteMap - İmode - Wap2