Arşiv Anasayfa Kariyer ve Kişisel Gelişim
Sayfalar: 1
Hangi Kitapları Okumalı? By: sanane_61 Date: January 18, 2014, 04:23:26 PM
Bazen hangi kitabı okumanız gerektiğini bilemezsiniz, seçim yapmakta zorlanırsınız hani, işte o zamanlar için bazı ipuçları...

Melih Arat kitap seçiminde uymanız gerekenleri şöyle özetliyor...

Kural 1. Herkesin okuduğu kitapları okumayın. Herkesin okuduğu kitapları okursanız, onlarla aynı şeyleri düşünürsünüz. Devir herkesle aynı olmanın değil, farklı ve sıra dışı olmanın devri.

Kural 2. Herkesin okuduğu kitapları okuyun. İlk maddenin tersi. Eğer hiç Orhan Pamuk, Yaşar Kemal okumadıysanız bir ara en azından göz atın. Popüler kültür eserleri hakkında asgariden de olsa bir bilgi sahibi olmak, dost meclislerinde sohbete katılmaya imkan verir. Ama popüler kültür eserlerini okumayı abartmayın.

Esas Kural. DAHA ÖNCE HİÇ OKUMADIĞINIZ TÜR VE KONULARDA KİTAP OKUYUN.

Hiç unutmam, bir kitap fuarı öncesiydi. Bir grup öğrencim geldi ve kitap fuarından ne kitap alalım diye sordular. Şöyle cevap verdim: Daha önce hiç okumadığınız tür ve konularda kitap alın, dalgıçlık, moda, dağcılık, Afrodias antik kenti tarihi, Çin kültürü, oyuncaklar, Paris’teki mimari yapıların özellikleri, pazarlama teknikleri, İstanbul pastaneleri, Osmanlı padişahlarının biyografileri, DNA, bahçecilik ve çiçek yetiştirme sanatı, fasulye falı, grafoloji… Bilmiyorum, bu konularda kitap okudunuz mu, eğer okuduysanız başka konulara bakın. Bu satırların yazarının önemli bir zamanı daldan dala atlayarak denecek şekilde kitap okuyarak geçti ve geçiyor.

Kural 3. Kitapçının dışında kütüphanelere gidin. Ama açık raf usulü kütüphanelere, okur dostu kütüphanelere… Diğerlerini yalnızlıklarına terk edin. Kütüphaneler iki türdür Türkiye’de açık raf ve kart sistemli kütüphaneler. (Açık rafta gidersin raftaki kitapları incelersin, kart sistemlide kart sisteminden ya da bilgisayardan kitap seçersiniz, görevli de size kitabı getirir. Bu kütüphaneleri boş verin. Bunlar okurla kitabın arasına giren, kitapları okurdan korumayı görev bilen, septik yönetimlere sahip kütüphanelerdir.)

Kütüphane ile kitapçıların arasındaki fark nedir, ikisi de kitap kaynağıdır ama kitapçı ziyadesiyle güncel kitapları satar. Genel bir kütüphanede ise konusu ya da içeriği güncel olsun olmasın her türlü kitap bulunur. Kütüphaneye girince hangi rafa gideceksiniz? İlgi duyduğunuz konuların raflarına mı, bu satırların yazarı ilk rafa gider ve bütün raflardaki kitapları sırtlarından başlıkları okuyarak kütüphanenin son rafına gider, hoşuna giden kitapları alır.

Kural 4. Her kitabı okuyun ama yine de bir konsantrasyon alanınız olsun. Dalgıçlık da okusan, dikiş dikme de, çocuk yetiştirme de, yine de bir ana konun olsun ve beş kitap rasgele okuyorsan, beş kitap da belirli bir konuda örneğin işletme yönetiminde ya da odaklandığınız alan ne ise onu okuyun.

Kural 5. Niçin her konuda kitap okuyoruz da sadece bir konuda yoğunlaşmıyoruz? Ne olup olmayacağınız, ne sevip sevmediğinizi denemeden bilemezsiniz. Onun için değişik türleri denemeniz gerekir. Bu satırların yazarı, çoktan geleceğini kontrol etme tavrından vazgeçti. Gelecekle ilgili bir vizyonu olsa da, yaşamın ona sunduklarını alma konusunda çok daha istekli.


SiteMap - İmode - Wap2