Arşiv Anasayfa Çocuk Gelişimi
Sayfalar: 1
Beslenme Problemleri By: lazkızı_çiğdem Date: May 09, 2008, 04:29:37 PM
Çocuğunuzun yeme problemine sahip olmasını istemiyorsanız, sevdiği yiyeceklerle yemeğe başlayabilirsiniz. Yemeklerden, önce tabağına az miktarda koyun ve çocuğun iştahı arttıkça miktarı arttırın.

Yemek yemek istemiyorum,bu yemek iğrenç kokuyor,karnım aç değil,yemek yerine çikolata yesem...bunun gibi binlerce mazeret duyduğunuzu biliyorum. Yemek saatlerinizin işkenceye dönüştüğünü de kolaylıkla tahmin edebiliyorum. Bir çok problemde olduğu gibi bunda da yalnız değilsiniz..

Ana – Babaların çocuklarında karşılaştıkları yeme problemleri göreli olarak önemsizdir ve aslında çoğu zamana bağlı olarak geçer. Ama bazen bazı besinleri yemekteki isteksizlik çocuğun sağlığını ciddi bir şekilde tehdit edebilir.
Beslenmeyle ilgili problemler genellikle ilk çocuklukta başlar. Yiyeceklerle ilgili olmaktan çıkar ve güç gösterisine, ana-babalar ve çocuklar arasında gelişen bir savaşa dönüşür. Ve bu gerçekten de ana-babaların kazanabileceği bir savaş değildir.

Küçük çocukların çoğunda sağlıklı kalmak için neleri yemeleri konusunda içsel bir sezgi vardır. Kendi hallerine bırakıldıklarında birkaç günlük süreç içinde dengeli bir beslenme sağlamaktadırlar. Belki ilk gün çok fazla yağ alırlar çünkü küçük sistemlerinin ona ihtiyacı vardır. Daha sonra proteinleri ve en sonra da daha fazla sebze alabilirler. Günlük değerlendirmede beslenmeleri biraz dengesiz görülebilir ama sonuç dengelidir. Bu nedenle anne-babalar çocuklarına yemek konusunda biraz fazla özgürlük tanımalıdır. Tabi ki onlara ihtiyaçları olan yiyecekleri sunmalı fakat seçme özgürlüğünü onlara tanımalısınız ve hiçbir zaman yemek konusunda güç gösterisine girmemelisiniz.

Ebeveynlere çocukların gerçekten sevdiği yiyeceklerle işe başlamalarını öneririm. Yemek zamanını oldukça keyifli hale getirmelisiniz. Hazırlanmış olan tüm yemeklerden azar azar yiyerek bir örnek oluşturun. Çok tatlıdan ve yemeklerden önce yenen abur cubur yiyeceklerden kaçının. Ama yemek aralarında acıktıklarında ulaşabilecekleri kolayca yenebilen sağlıklı yiyeceklerin bulunmasını sağlayın. Yemeklerden, önce tabağına az miktarda koyun ve çocuğun iştahı arttıkça miktarı arttırın. Eğer çocuk tabağına konulan yemeği şiddetle reddediyorsa onun yerini alabilecek bir besin grubundan çocuğun daha rahatlıkla kabul edebileceği bir yiyeceği seçmesine izin verin. Örn. Çiğ havuç kabağın, ton balığı ciğerin yerini alabilir.

Küçük çocuklarda küçük bir sorun olarak ortaya çıkan beslenme problemleri daha büyük çocuklarda daha ciddi problemlere dönüşebilir. Anne babasıyla ilk çocukluğunda güç mücadelesine girmiş olan bir çocuk biraz daha büyüdüğünde ya da ergenliğinde beslenme bozuklukları geliştirebilir.
Sonuç olarak söylemeliyim ki yemek problemlerinin çoğu anne babaların kaygılarından ve bunun sonucunda oluşan mücadelelerden kaynaklanmaktadır. İşte size bazı öneriler:

● Çocuğa söylenmeyin ve cezalandırmayın
● Sevecen ve yumuşak olun
● Yemek saatinin işkence haline dönüşmesini engelleyin. Yemek yemesinin veya yemek yememesinin sizin probleminiz olmadığı konusunda siz inanmıyor olsanız bile onu inandırmaya çalışın ve tüm önerilerinizi reddettiğinde “peki yeme” diyerek onu şaşırtın.
● Yemek saatlerinde tüm aile bireyleri bir araya gelmeye çalışın ve yemek saatlerini şölen haline dönüştürün.
● Yemekten istediği miktarda alması konusunda çocuğunuzu yüreklendirin bu çocuğunuzun kendine olan güveninin de artmasına yardımcı olacaktır.
● Sofrayı birlikte hazırlayın yemek bitiminde ondan yardım isteyin, önemli bir yardımda bulunduğunu düşünen çocuğunuz yemek bitimini sabırsızlıkla bekleyecektir.
● Yemeğini güzel yediği her zaman onu güzel sözlerle motive edin. Olumsuz pekiştirecleri kullanmamaya çalışın. Zira her olumsuz pekiştirec size olumsuz davranış olarak geri dönecektir.
● Basit , dengeli, çekici ve lezzetli yemekler hazırlayın.
● Kendi yediklerinizden zevk alın ve çocukların çoğu ana-babalarının zevk aldığını görünce aynısını yapmak isterler.
● Çocuğun tabağına az miktarda yemek koyun ve tabağındakilerin hepsini bitirmesini sağlayın. Sonra ikinciyi teklif edin.
● Her yemekte çocuğun sevdiği bir şeyin olmasını sağlayın.
● Yemek aralarında az miktarda yemesini sağlayın ki sofraya geldiğinde acıkmış olsun.
● Ona bir vitamin verin ve sabırlı olun. Zaman içinde çocuğunuz ihtiyacı olan tüm besinleri alacaktır

Ynt: Beslenme Problemleri By: TwiLight Date: September 05, 2010, 12:11:43 AM
Paylaşım İçin Teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2