Arşiv Anasayfa Evlilik ve Aile
Sayfalar: 1
Çocuklarla Doğru Iletişim By: Asortik Hatun Date: September 22, 2013, 08:09:03 PM
İletişim genel olarak insanlar arasındaki, düşünce ve duygu alışverişi olarak ifade edilmektedir. Çocuklarla iletişim kurmak ise daha karmaşık bir süreçtir. Onların duygu ve düşüncelerini anlamak, sorunlarına çözüm yaratabilecekleri ortamı hazırlamak, onları dikkatli bir şekilde dinlemeyi gerektirir. Çocuk, iletişim kurmayı en yakını olan anne ve babadan öğrenir. Kendi anne ve babaları küçükken onlarla nasıl iletişim kurmuşsa, onlar da çocuklarına benzer biçimde yaklaşırlar. Çocuklarla kurulan iyi iletişim, çocukların ileride yetişkin olduğunda çocuklarıyla kuracağı iletişimi de önemli ölçüde şekillendirir.

Birçok anne ve baba çocuklarla iletişim kurmaktan kastedilenin, onlarla konuşmak, öğüt vermek, olduğunu zanneder. Oysa iletişim, çocuğun sorunlarını çözmede gerekli olan uygun ortamı sağlamak ve onu dinlemektir. Dinleme, iletişim kurmanın en önemli unsurudur. Dinlemek çocuğun gelecekte de sağlıklı iletişim kurabilmesini, kendisi hakkında olumlu duygulara sahip olmasını, kendisine önem ve değer verildiğini hissetmesini, kendisine saygısını duymasını sağlar ve kendi problemlerini çözebilme becerisini kazandırır.

Dinlemekten kasıt, çocuğunuz size neşeyle bir şeyler anlatırken, sizin mutfakta yemek yaparken ya da televizyon izlerken aynı anda onu da dinlemeniz demek değildir. Bu durum çocuğun kendini önemsiz hissetmesine neden olabilir. Çocuğunuzla iletişim kurmadan önce uygun ortamı da sağlamanız gerekmektedir. Etrafta televizyon gibi uyarıcıların bulunmadığı, başka bir iş yapmadığınız, onunla göz teması kurduğunuz, fiziksel olarak ona tepeden bakmak yerine aynı seviyede bulunduğunuz durumlarda çocuklarla kurduğunuz iletişim daha verimli ve etkili olacaktır.

Çocuğunuzla iletişim kurarken empati kurmayı unutmayın. Onların çocuk olduğu gerçeğini ve bazen sizinle olaylara aynı bakış açısı ile bakamayacaklarını hatırlayın. Yaşının getirdiği doğal sınırlamaları ve yetersizliklerini kabul edin. Anlattıkları olaydan çok hissettikleri duyguya odaklanın. Böyle yapıldığında, çocuk duygusunun ve hissettiklerinin anlaşıldığını düşünecek ve anlaşıldığını hissedecektir. Böylelikle, bir sorunu olduğunda ya da anlatmak istediği bir şey olduğunda sizinle iletişime geçmekten çekinmeyecektir.

Çocuğunuz konuşurken onu dinlemek, sözünü kesmemek çok önemlidir. Çocuğunuza anlatmak istediklerini anlatacak kadar süre verin zaten o anlatacaklarını bitirdiğinde sizin de fikrinizi duymak isteyecektir. Ancak, konuşma sırasında, onun sürekli sözünü keser, söylemek istediklerini söylemesine izin vermezseniz, bu durum çocuğunuzun bir daha aynı içtenlikle sizinle iletişime geçmesini engelleyebilir.

İşin özü, iletişim çift yönlü bir süreçtir. İletişim kurmak için attığınız her adım, söylediğiniz her söz, karşı tarafın size bir adım yaklaşmasına ya da geri çekilmesine neden olabilir. Bu yüzden çocuklarla iletişimimizde, yetişkinlerle olan iletişimize nazaran daha dikkatli, daha sabırlı, daha empatik ve anlayışlı olmalıyız.

Ynt: Çocuklarla Doğru Iletişim By: sanane_61 Date: September 23, 2013, 07:30:25 PM
Kesinlikle öğüt vermek yerine ilk önce  dinlemeli sonra da konuşarak anlaşmalıdır. Paylaşım için teşekkürler Gülmek :)

SiteMap - İmode - Wap2