Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Ishale Yararlı Bakteri Takviyesi By: sanane_61 Date: August 31, 2013, 11:20:23 AM
Çeşitli etkenlere bağlı olarak vücuttaki iyi huylu bakterilerle kötü huylu bakteriler arasında yaşanan mücadele sonucunda ortaya çıkan ishal, iyi huylu bakteriler olan probiyotik miktarının arttırılmasıyla tedavi ediliyor.

Yaz mevsiminde sıkça rastlanan ishal; bebekleri, çocukları ve yetişkinleri etkileyen önemli sağlık sorunlarından biri. Araştırmalar dünyada yılda 1 milyondan fazla çocuğun ishal yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Ancak ciddi bir sağlık sorunu olan ishal, basit önlemlerle kolayca atlatılabiliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Hocaoğlu, ishalin bağırsaklardaki faydalı bakteriler olan probiyotiklerin azalıp, hastalık yapıcı patojen mikroorganizmaların çoğalarak sindirim sisteminin dengesini bozması sonucu oluştuğunu belirterek, “İyi ve kötü karakterdeki mikroorganizmaların dengesinin sağlanması hastalığın tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, ishal tedavisinde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde probiyotik kullanımının en güvenilir tedavi yöntemi olduğu belirtilmiştir” dedi.

BİRÇOK NEDENDEN KAYNAKLANABİLİR

İshalin yaz aylarında daha sık görülmesinin ana nedeninin sıcak hava olduğunun altını çizen Dr. Hocaoğlu şöyle konuştu: “İshaller birçok nedenle karşımıza çıkabilir. Çeşitli virüsler, bakteriler ve parazitler, çevresel hijyen şartlarının yetersiz olması, bozulmuş gıdaların tüketilmesi gibi nedenler bağırsak florasını bozarak patojen mikroorganizmaların çoğalmasına yol açabilirler. Sıcaklara bağlı olarak yiyecekler daha çabuk bozulmaktadır. Yazın dondurma, pasta gibi gıdaların fazla tüketilmesi beslenme alışkanlıklarının değişmesine yol açarken, tatil bölgelerinde hijyenik şartların yeterince uygulanmaması da ishale davetiye çıkarmaktadır. Yaz aylarında seyahatlerin artmasına bağlı olarak bağırsak florasının bozulması da önemli bir ishal nedenidir.”

HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Dr. Lütfi Hocaoğlu yaz ishallerine karşı alınabilecek önlemleri ise, “Yazın ishalden ve diğer sindirim sistemi hastalıklarından korunmak adına diğer mevsimlerden daha özenli olunmalıdır. Uzun süre dışarıda kalmış gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmeli, meyve ve sebzeler iyice temizlenmeli, birçok patojen mikroorganizmanın el teması ile bulaştığı gerçeği akılda tutularak el hijyenine özellikle dikkat edilmelidir. İshale yol açan ve hastalık yapıcı bakterilerle savaşan probiyotik içerikli zengin gıdalar tüketilmelidir” şeklinde özetledi.

Sindirim sisteminin dengede kalmasını sağlayan probiyotik içerikli gıda takviyeleri de doktor önerisiyle kullanılabilir.


SiteMap - İmode - Wap2