Arşiv Anasayfa AÖF 3. Sınıf Ders Notları
Sayfalar: 1
Katma Değer Vergisi By: Asortik Hatun Date: August 21, 2013, 06:57:55 PM
Katma Değer Vergisi harcamalar üzerinden alınan en modern vergidir. Bu vergi her üretim ve satış aşamasında yaratılan katma değer üzerinden hesaplandığından ve maliyet içerisine girmediğinden vergi mükerrerliğine yol açmamaktadır. Türk Katma Değer Vergisi Kanununa göre ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, her türlü mal ve hizmet ithalatı ve özellik arzeden bir kısım faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler vergi konusu içerisine alınmıştır. Verginin mükellefi mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işleri yapanlar ve ithalatta mal ve hizmet ithal edenlerdir. Kanunda ihracat, deniz, hava ve demiryolu araçlarının yurtiçi üretim, bakım ve onarımı, uluslararası taşıma hizmetleri, bir kısım ithalat ve bazı sosyal ve askeri amaçlı teslimler vergiden istisna edilmiştir. Ayrıca bazı uluslararası kuruluş mensuplarına ve karşılıklı olmak şartıyla yabancı ülke diplomatlarına muafiyet tanınmıştır. Katma Değer Vergisinin matrahı, genel olarak mal teslimi ve hizmet ifası karşılığında alınan bedeldir. Kanunda ayrıca bir kısım mal ve hizmet teslimleri için özel matrah şekilleri düzenlenmiştir. Katma Değer Vergisi gerçek usule göre tespit edilmektedir. Katma Değer Vergisinin genel nisbeti %10'dur. Temel gıda maddelerinde ve tarım ürünlerinde Bakanlar kurulu bir nisbeti %1'e kadar indirmeye ve dört katına kadar arttırmaya yetkilidir. Bakanlar Kurulu yetkisini kullanarak temel gıda maddeleri ile gazete, dergi, kitap teslimlerinde %8, bazı tarım ürünlerinde %1'e indirilmiş, diğer malların vergi oranını ise %18'e çıkarmıştır. Lüks malların vergi oranı %26 olarak belirlenmiştir. Türk Katma değer Vergisi genelde "gelir tipidir". Bakanlar Kurulu kararıyla bazı sektörler veya mal grupları itibariyle özelde "tüketim tipine" dönüşmektedir.
1. Aşağıdakilerden hangisi teslim sayılmaz?



a. Alıcıya elden verilmesi

b. Alıcı adına hareket edenlere elden verilmesi

c. Ödünç verilmesi

d. Malın nakliyesinin başlatılması

e. Malın sürücüye verilmesi



2. Aşağıdakilerden hangisi Katma Değer Vergisini doğuran bir olay değildir?



a. Kiraya verme işlemlerinde kullanıma terketme

b. Elektrik bedelinin tahakkuk ettirilmesi

c. Malların alıcıya teslimi

d. İhracatın gerçekleşmemesi

e. Nakliyatın başlatılması



3. Aşağıdakilerden hangisi KDV'si mükellefi değildir?



a. Mal ve hizmet ithal edenler

b. Vergi daireleri

c. Spor-Toto teşkilatı müdürlükleri

d. Talih oyunlarını tertipleyenler

e. Malı teslim edenler



4. Katma Değer Vergisi dahil 1.000.000 lira olarak belirlenen maç biletinin gerçek bedeli kaç liradır? (Vergi oranı % 18'dir)



a. 100.000.- lira

b. 152.542.- lira

c. 170.000.- lira

d. 847.457.- lira

e. 1.000.000.- lira



5. Ali Kaya 100.000.000.- liralık kömür satın almıştır. Satıcı fiyattan %10 iskonto yapmıştır. Ali Kaya'nın ödeyeceği Katma Değer Vergisi kaç liradır? (Vergi oranı % 18'dir)



a. 15.000.000.- lira

b. 16.200.000.- lira

c. 16.900.000.- lira

d. 17.000.000.- lira

e. 25.000.000.- lira









CEVAPLAR


1
2
3
4
5

C
D
B
D
B

SiteMap - İmode - Wap2