Arşiv Anasayfa Kariyer ve Kişisel Gelişim
Sayfalar: 1
Zamanı Doğru Kullanmanın Sırları By: Asortik Hatun Date: July 23, 2013, 10:18:37 PM
Günümüzde herkesin ortak şikâyet ettiği bir konu var.
Hiçbir şeye zamanımız yetmiyor.
Herkesin ağzında aynı kelime:
Yetişemiyorum.
Bu sıkıntının çözümü olarak ortaya bir kavram çıkıyor.
Zaman yönetimi.
Ne yazık ki birçoğumuzun bilmediği ya da bilse bile uygulayamadığı bir kavram.
Zamanını yönetemeyen insan; başarısızlığa, strese ve dolayısıyla sağlığının bozulmasına, başladığını bitirememeye kısaca kaosa mahkûmdur.
Zaman yönetimi için olmazsa olmaz birkaç madde; (tecrübeyle sabittir, mutlak işe yararlar)


1- Hayatınızı yazılı yaşayın.
Alışıncaya kadar günlük beşeri ihtiyaçlarınızı bile yazın. Bir sümen ajanda ya da artık elektronik ajandalar var onlara yapacaklarınızı yazın. Hepsini bir arada görebileceğiniz bir şekilde yazın.
Bunun en büyük yararı: Hepsini bir arada gördüğünüzde iş gözünüzde küçülür,”çok işim var ne yapacağım ben şimdi” zihni kaosundan kurtarır, işlerinizi bıraktığınız zaman iş kafanızda değil ajandanızda kalır. (ajandayı aman kaybetmeyin)


2- İşleri parçalara ayırın.
Nasıl ki yemeklerimizi ısıra ısıra yiyoruz. İşleri de aynen küçük küçük yapacağız. Merhale merhale. Bunun en büyük yararı; büyük bir işin, bir gün bir bölümünü bitirdiğinizde o gün işinizi yapmış ve başarmış hissiniz olur ve motive olursunuz. Ama bölümlere ayırmadan büyük bir işin her tarafından kontrolsüzce yapamaya başlarsanız hep “bu günde bitmedi” psikolojisiyle kendinizi yıpratırsınız.


3- Başlamak bitirmenin yarısıdır.
Bu cümleyi boşuna kurmamışlar. Çok haklılar. Kâinatta hiçbir iş başlamadan bitirilmemiştir. Ve başlamak en etkili fiili duadır.


4- Uygulanabilir planlama yapın. Gerçekleşmemiş her plan, plansızlığa giden bir adımdır.
“Sen hedefini yüksek tut, olmazda yarısını yapsan o bile kârdır” diye şark usulü bir plan sakın yapma. Plan dediğin öngörüdür. Temenniler değil. Bir plan yapar ve bunu gerçekleştirirsen bu bir sonrakiler için kişiyi yüreklendirir.


5- Mutlaka periyodik olarak boş vakit ayır.
Hiçbirimiz robot değiliz. İş denilen şey 100 metre yarışı değil maratondur. Hız önemlidir ama bitirebilmek daha önemlidir.


6- Eşref saatini iyi belirle.
Herkese göre farklıdır. “Çok başarılı insanlar hep erken kalkarlar” dersen ve fıtratında buna uygun değilse bunu yapmaya çalışırken çuvallarsın, moralin bozulur. Kimi gece çalışır, kimi sabah kimi öğle. Bu durum kişiye özeldir. Kendini dinle, öyle karar ver.


7- İş yerinde çokça kalmak fedakarlık değil, işleri becerememenin işaretidir.
Herkes evine giderken sen hala işinin başındaysan ve bu sürekli ise dur ve düşün neyi yanlış yapıyorsun. Büyük ihtimalle 1. Maddeden itibaren tekrar gözden geçirmen lazımdır bu yazıyı. Sorun kesin zaman planlamandadır.

SiteMap - İmode - Wap2