Arşiv Anasayfa Duyu Sistemleri
Sayfalar: 1
Sinüzit Nedir By: Honey_Face Date: July 20, 2013, 10:23:15 PM
Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Sinüsler burnun her iki yanında ve 4 ayrı isimde bulunurlar. Burnun hemen yan taraflarında bulunan ve sinüslerin en büyüğü olan sinüs maksiller sinüs` tür. Bunun dışında burnun üst tarafında, alın kemiği içide bulunan sinüse frontal sinüs, burnun arka ve üst tarafında bulunan ve orta hatta tek olan sinüse sfenoid sinüs denir. Ayrıca burnun yan ve üst taraflarında bir çok küçük boşluktan ibaret bölümlere de etmoid sinüs denir. Bütün bu sinüsler bir delik aracılığı ile burun içine açılırlar. Buruna açılan bu delikler sinüslerin havalanmasını da sağlarlar.

Sinüsler Ne İşe Yarar Aslında bu sinüslerin fonksiyonları tam olarak aydınlatılmış değildir. Ancak sesin resonansının sağlanması, solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması ile zararlı partiküllerin tutulması gibi görevleri vardır. Ayrıca baş ağırlığının azaltılması işine de yararlar. Bütün sinüslerin içini döşeyen mukoza hergün belli oranda salgı yaparlar. Bu salgılar burun içine dökülerek oradan da boğaz ve mideye giderler.

Sinüsler Herkeste Var mıdır ?Her erişkinde sinüs mutlaka vardır. Ancak sinüslerin gelişimi zaman alır. Doğumda sadece maksiller ve etmoid sinüsler mevcuttur. Onlarda filmlerde bile görülemeyecek kadar küçüktürler. Maksiller sinüs 3 yaşında anlamlı büyüklüğe gelir ve ancak puberte çağında erişkindeki boyutuna ulaşır. Frontal sinüs doğumda yoktur. 6 yaşında filmlerde görülebilecek boyuta gelir. Yine puberte çağında erişkin boyutuna ulaşır. Etmoid sinüsler doğumda var olmasına rağmen giderek büyür ve 12 yaş civarında erişkindeki boyutuna ulaşır. Sfenoid sinüs doğumda yoktur. 5 yaşından itibaren gelişimi hızlanır ve puberte çağında erişkin boyutuna ulaşır. Sinüslerin büyüklüğü kişiye göre değişir. Frontal sinüsün hiç olmaması seyrek görülen bir durum değildir.

Kaç Tür Sinüzit Vardır ?Sinüzit genel olarak akut ve kronik (müzmin) olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit anlamına gelir. Uygun tedavi edildiğinde tamamen iyileşir. Ancak kronik sinüzit sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi de zordur. Birçok kez ameliyat gerektirir.

Mehmet Öz Sinüzit, Dr. Mehmet Öz’ün sinüzit tedavisi hakkında verdiği bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Sinüzit alın, burnun arka kısmı ve burnun her iki tarafında bulunan kemik boşluklara yüz sinüsleri (paranazal sinüsler), adı verilir. Bu boşlukların iç yüzlerindeki mukozanın iltihabına da sinüzit denmektedir. Sinüzit kişide dayanılması oldukça zor ağrılar olmasına neden olabilir. Bu ağrılardan herkesin kolaylıkla hazırlayabileceği formüller sayesinde kurtulabilirsiniz.

Yoga ile ilgilenenler Neti Pot(Neti çanağı) yakından tanıdığı bir alettir.Gözyaşı kıvamında,kısacası ılık ve tuzlu suyu çaydanlığa benzeyen bir kap şeklinde olan Neti Pot kullanılarak bir burun deliğinden akıtılıp diğerinden çıkartılır.Eğildiğiniz ve ağzınızdan nefes aldığınız için su yutmazsınız.Neti pot kullanımı oldukça basit ve uygulamadan iyi sonuçlar alınmaktadır.

Neti Pot’un kullanıma hazırlanması nasıl olmalı?

*Neti Pot‘a( bir porselen demliği Neti Pot olarak kullanabilrisniz) ılık ve hjyenik su ile doldurun ve içerisine 1/2 çay kaşığı tuz atıp karıştırın.

Neti Pot’un sinüs tedavisinde ve burun tıkanıklığını gidermede kullanımı :

*Ayaklarınızı omuzlarınızın genişliğinde açıp ayakta durun.

* Neti Pot’u sağ elinize alın ,başınızı yere paralel olacak şekilde sola doğru eğin ve neti potun ucunu burnunuzun sağ deliğine yerleştirin.

*Uygulama sırasında ağzınızın açık olması ve ağızdan nefes alıyor olmanız gerekir . Bu şekide su genzinize kaçmadan diğer burun deliğinizden akacaktır.

*Bu işlemi başınızı başınızı yere paralel olacak şekilde soğa eğerek sol burun deliği için de uygulayın.

Neti pot uygulaması esnasında dikkat etmeniz gereken hususlar:

Kullanacağınız netipot ve suyun hijyenik olmasına, suyun vücut sıcaklığında (aşırı sıcak olmamasına ) dikkat edin , uygulama öncesinde kulak iltihabı veya burun ameliyatı geçirdiyseniz bu uygulamayı yapmayın. Bunun dışında uygulamayı yapmanızda bir sakınca yok.
Ynt: Sinüzit Nedir By: biyonikkiz Date: June 10, 2014, 01:22:28 PM
Bilgilendirme için sağol Gülmek :)
Ynt: Sinüzit Nedir By: wiswis12 Date: August 08, 2014, 10:44:07 PM
teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2