Arşiv Anasayfa Kariyer ve Kişisel Gelişim
Sayfalar: 1
Negatif Düşünceleri Pozitife Çevirme Yolları By: Asortik Hatun Date: July 18, 2013, 10:12:44 PM
Onlar kafanızda dolaşan çok zararlı virüsler: Olumsuz düşünceler! Bunlarla başa çıkmak, kontrolü kaybetmemek psikolojik sağlık açısından son derece önemli. Çünkü bazıları ‘’zehirli’’ bu olumsuz düşünceler hayatınızı karartabilir. Beyniniz güçlü bir organ. Şişman, yaşlı, kırışık ya da ihmalkar olduğunuzu düşündüğünüzde sağlınızı, kilonuzu ve zihninizi etkileyen stres hormonunu yükseltiyorsunuz. Olumsuz düşünceler olumsuz oluşlara sebep. Dolayısıyla kendi ‘’yok edici’’ çözüm cephaneliğinizi meydana getirmelisiniz. Kendinizle bunlara kulak vermemek için anlaşın. Bunu yaparsanız düşünceleriniz olumlu davranışlara yansıyacaktır. Vücudunuz aklınızı takip eder. Başka şıkkı yoktur.
İşte negatif düşünceleri pozitife çevirme yolları:
1- ‘’Ya hep ya hiç!’’çi olmayın, yani siyah-beyaz düşünmeyin. Bir defa sporu kaçırmanız özdisiplinsiz olduğunuz anlamına gelmez, hepten spor fikrinden vazgeçmenizi size dikte eden çarpık mantığın tuzağına düşmeyin. O gün gidemediyseniz ertesi gün mutlaka gitmeye çalışın.

2- Kesinlikle, daima, asla, hep, herkes, tamamen, bütünüyle, birden gibi toptancı ifadelerden kaçının. ‘’Asla kilo veremeyeceğim!’’ derseniz, eylemleriniz üzerinde hiçbir kontrolünüz yokmuş gibi davranıyorsunuz demektir. Aman dikkat! Zamanla harbiden kontrolünüzü kaybedebilirsiniz. Genelleştiren kelimelere yasak koyun.

3- Olumsuzlar üzerine odaklanmayın. Olumlu şeyler pahasına olumsuzluklara yoğunlaşıyorsanız, sebat etmekten ziyade pas etmeye eğilimlisiniz demektir. ‘’Olan şeyde hayır vardır’’ kuralı gereği, her şeye ve işe olumlu anlamlar yüklemeye çalışın.

4- Hissederek düşünün. Desteklemek ya da karşı durmak için delil arayın.

5- Suçluluk duygusuna dikkat! ‘’Yapmalıyım, yapmak zorundayım!’’ gibi kelimeler suçluluk duygusunun inşasına izin verir ve davranışlarınızı kontrole başlar. Suçluluk duygusunu içinizden atın, ne yapabiliyorsanız yapın ama sağlığınız pahasına bu kelimeleri kullanmayın. ‘’-meli’’ ekini sadece size uyduğu durumlarda kullanmaya ve uygulamaya çalışın.

6- Etiketlemeyin. Kendinizi yaftalarsanız. (Ben başarısız biriyim!’’ gibi) eylemleriniz üzerindeki hakimiyetinizi kaybeder, olumsuzlukları tek gerçekler olarak görmeye başlarsınız. Etiketleri tersine dönüştürüp ona göre davranın.

7- Kendinize dair olumsuz bir gelecek tasavvur etmeyin. ‘’Asla bu sınavı geçemeyeceğim!’’ ya da ‘’Bu işin üstesinden kesinlikle gelemeyeceğim!’’ gibi. Bunlar çok yaygın olumsuz düşüncelerdir ve hızla istila moduna dönüşebilir. Geleceğe dair merakınızı taze tutun ve geleceğin olumlu şekilleneceğini düşünün.

8- Niyet okumayı bırakın. Başkalarının düşüncelerini okumayın. (‘’Beni sevmiyor, çok şişman olduğumu düşünüyor, başaramayacağıma inanıyor!’’ gibi) İnsanların ne düşündüklerini kesin bilemezsiniz. Kafanızdan yorumlar uydurup buna inanmaktan vazgeçin. Kendinize güvenin.

9- Başkalarını suçlamayın. Başkalarını suçlamak, başarı ya da başarısızlığın sorumluluğunu almak zehirli bir düşüncedir. ‘’Bu senin hatan!’’ diye başladığınız cümleler hayatınızı mahvedebilir. Eylemlerinizin, başarı ve başarısızlıklarınızın sorumluluğunu almaktan korkmayın. Eylemlerinizin sonuçlarıyla yüzleşmeye çalışın. Kötü sonuçlardan çıkaracağınız derslerle yarın yeni ve daha iyi bir güne uyanacağınızı düşünün.

SiteMap - İmode - Wap2