Arşiv Anasayfa Kariyer ve Kişisel Gelişim
Sayfalar: 1
Kariyer Ve Insan By: Asortik Hatun Date: June 22, 2013, 06:43:17 PM
kişisel gelişim makaleleri - kişisel geliişimin sağlanması - kariyer planlaması
Kariyer insan yaşamı için bir odak ve önem ifade eder. Bir kişinin çalıştığı çevrede birçok insanla iletişimde bulunması ve onlarla işbirliği içinde çalışması bir mesleğin sosyal yönünü oluştururken bu meslek sayesinde sağlayacağı iş doyumu psikolojik yönünü oluşturur. Kariyer kavramının odak noktasında insan yer alır.

İnsan çalışma yaşamına atıldığı ilk günden itibaren ihtiyaçlarını karşılamak, beklentilerini tatmin etmek, geleceğe yönelik planlarını gerçekleştirmek, işinde ilerlemek kısacası; başarılı olmak ister. İşte insanın başarısı yaptığı işten mutluluk duymasına tatmin olmasına bilgi ve yeteneğini kullanmasına bağlıdır. Bu insanları çalışmaya iten sebepleri şöyle açıklayabiliriz.

Kendileri için fayda temin etmek
Kendini geliştirmek (yeni bilgiler edinmek)
Sosyal kabul gören bir hareket

Kariyer, bir insanın çalışabileceği yılar boyunca herhangi bir iş alanında adım adım ve sürekli olarak ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır. Yani kişinin çalışma yaşamı boyunca üstlendiği işlerin bütünüdür.

Bireyler hayallerindeki iş yaşamı ile gerçek yaşamını kafasında uyumlaştırmaya çalışırken, çalışma yaşamı boyunca çeşitli devrelerden geçer. Kariyer devreleri konusunda öngörülen yaş aralıkları, bireyin gelişimine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Özellikle kadınların evlendikten sonra çalışma yaşamına ara ya da son vermeleri, ülkemizdeki emeklilik yaşının gelişkin ülkelere nazaran düşük olması sonucu kariyer devrelerinde kaymalar olabilmektedir

Çalışma yaşamı sanayileşmenin ilk dönemlerinden beri psikolojinin de alanlarına girmiştir. Çünkü kişinin motivasyonu, morali, işinden zevk alması, tatmin olması, bireyler arası ilişkileri psikolojinin alanına girmektedir.

Bireylerin işverenden birkaç beklentisi vardır. Bunlar; maaş, kişisel gelişim, eğitim, iyi bir iş için tanınma ve network, güvenlik ve çevresel faydalardır. Bireyin bu beklentileri karşılanmadığı takdirde verimlilik kaybı ve örgüt içi çatışmaların çıkma ihtimali fazladır.

Kariyer planlaması özellikle üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar için çok önemlidir. Bunun birkaç aşaması vardır. İlk aşamada kişinin kendini iyi tanıması, yetenek ve becerilerini analiz etmesi ikinci aşamada iş ve mesleğin belirlenmesi gelir. Üçüncü aşamada ise iş bulmak için işvereni ikna ve tatmin etmesi gerekir. İş bulmak ve kariyer sahibi olmak zordur. Fakat unutmayalım ki çalışmak ve insanlara faydalı olmak bana göre çok güzel bir duygudur.

Firmaları özellikle üniversite öğrencileri ve yeni mezunlara kişisel gelişim ve kariyer eğitimleri vererek işverenler ve iş arayanlar arasında bağlantılar kurmaktadır. Unutmayalım ki internet iş arayanlar için çok güzel bir yardımcıdır. Yalnız CV yani özgeçmişimizi çok iyi hazırlamalıyız. Çalışmakla ilgili birkaç sözü sizlerle paylaşmak istiyorum. “İşini severek yapıyorsan çalışmak mutluluktur”, “Çalışanlar, kötülük düşünmeye vakit bulamazlar. Çalışmayanlar ise, kendilerini kötülükten kurtaramazlar”, “Çalışma; sıkıntıyı, kötülüğü ve yoksulluğu uzaklaştırır”, “Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalış”, “Seveceğin bir iş seçersen ömründe bir gün bile çalışmış olmazsın”…

Herkese sağlık, mutluluk, huzur dolu bir kariyer dileğiyle…


SiteMap - İmode - Wap2