Arşiv Anasayfa Kariyer ve Kişisel Gelişim
Sayfalar: 1
Insan Ilişkilerini Geliştirmek By: Asortik Hatun Date: June 16, 2013, 01:44:40 PM
Sağlıklı ve sürekli bir ilişki için önce uygun bir ortam yaratmalısınız, yani bahçeyi, toprağı hazırlamalısınız. Daha sonra da doğru kişiyi bulmalı ve ona bahçenizi açmalısınız. İlk aşamada ilişkinin kırılganlığına karşı duyarlı ve dikkatli adımlar atmalısınız. İlişkinin sağlıklı ve uzun ömürlü olması için de tıpkı bir ağacın yetişmesi için gösterdiğiniz ilgi, özen, sabır ve kararlılığı göstermelisiniz diyor Prof. Dr. İsmet Barutçugil.

Sağlıklı ilişkiler kurmak, geliştirmek ve korumak başarılı ve mutlu olmanın anahtarlarından biridir. Bu nedenle, zamanınızı ve enerjinizi doğru insanlarla harcayın. Size yardım eden, destek ve cesaret veren insanlar doğru insanlardır. Onlar, dostluğundan ve arkadaşlığından hoşlandığınız insanlardır. Sizin başarılı ve mutlu olduğunuzu görmek isteyenlerdir. Amaçlarınızı elde etmenize yardım ederler. Hayallerinizin gerçek olmasına katkıda bulunmak isterler.

Her gün yeni insanlarla karşılaşıyor ve onlarla konuşuyorsunuz. İş arkadaşlarınız, yöneticileriniz, çalışanlarınız, sizden bir şeyler alanlar, size bir şeyler satanlar, öğrencileriniz, öğretmenleriniz ve daha birçok insan. Bu insanların hemen hepsi yeni bir dostluk ilişkisi başlatmak için bir fırsat demektir. Dost kazanma sanatını öğrenin, kendinize değişik yerlerde, farklı ortamlarda çok sayıda insanla karşılaşma fırsatları yaratın. Bu fırsatları iyi değerlendirin. Yeni dostlarınızı daha iyi tanıdıkça onların size yardım edeceği ve sizin de onlara yardım edebileceğiniz yollar arayın.

Başkalarıyla ilişkilerinizi geliştirmek, iyileştirmek ve zenginleştirmek için neler yapabileceğinizi düşünün. Bu noktaya odaklanın. Çevrenizde sizin için önemli olan insanları kendi yaşam ekibinizin üyeleri olarak düşünün. Yüksek performanslı ekiplerin ortak özelliklerini düşünün. Bildiğiniz ve takdir ettiğiniz ekiplerdeki inanç, güven, amaç birliği, iletişim, anlayış, saygı, disiplin, dayanışma, özveri, işbölümü, kararlılık ve sahiplenme gibi özelliklerin kendi yaşam ekibinizde de gerçekleşmesi için çaba gösterin. Ekip olarak birlikte çalıştığınızda sorunları çözmenin daha kolay, ortak amaca ulaşmanın daha hızlı ve sonuçları elde etmenin daha keyifli olduğunu göreceksiniz.

Daha fazla insan tanımak ve bu insanları daha iyi tanımak gerek iş yaşamında ve gerek sosyal ortamlarda size başarıyı, mutluluğu ve güveni getirecektir. Kimleri tanıdığınız ve onları ne kadar iyi tanıdığınız işinizde ve özel yaşamınızda konumunuzu belirleyecektir. Çok insan tanımanın ve onları isimleriyle çağırabilecek kadar yakın tanımanın verdiği ilişki gücünü doğru yerde ve zamanda kullanmak sizi yukarılara taşıyacaktır.

Ancak, bu ilişki gücünün yanlış kullanılması olasılığı da bulunmaktadır. Olmayan bir ilişkiyi var göstermek, tanınmayan insanları çok yakından tanıyormuş gibi davranmak ve ilişki gücünü, gücün asıl kaynağı olan kişinin bilgisi ve onayı dışında kullanmak yasal ve etik olmayan bir davranıştır. Uzun dönemde beklenen yararlarından çok olumsuz sonuçlar vereceği kesindir. İlişkinin bitmesi, yeni ilişkiler kurmanın zorlaşması ve en önemlisi güvenilirliğin kaybedilmesi ilişki yönetimi beceriksizliğinin açık sonuçlarıdır. Bu nedenle, işini ve toplumsal yaşam kalitesini iyileştirmek isteyen herkesin öncelikle ilişki yönetimi becerilerini geliştirmesi ve doğru kullanmayı öğrenmesi gerekir.

Bugüne kadar, bir insanın IQ (Entelektüel Zekâ) ve EQ (Duygusal Zekâ) düzeyi ve bunun sonuçları üzerinde çok konuşuldu, çok yazıldı. Ancak, yakın gelecekte NQ (İlişki Geliştirme Zekâsı - Networking Quotient) üzerinde daha çok konuşulacağını düşünüyorum ve bugünden başlayarak zaten var olan ilişki zekânızı daha da geliştirmenizi öneriyorum.

SiteMap - İmode - Wap2