Arşiv Anasayfa İslamda Aile
Sayfalar: 1
Müslümana Mahsus Özel Bir Elbise Şekli Var Mıdır? By: Asortik Hatun Date: June 09, 2013, 10:21:15 PM
Müslüman erkek veya kadının örtülmesi gereken yerler âyet ve hadislerle belirlenmiştir. Bu dışarıda erkeğin göbekle diz kapağı arası, kadının ise el, ayak ve yüz dışındaki bütün vücudunun örtülmesi şeklinde olur. Allah Rasûlü belli bir elbise modeli üzerinde durmamıştır. Gerek Hz. Peygamber ve gerek dört halife döneminde çeşitli giyim kuşamı olan topluluklar İslâm’a girmiş fakat bunlara modeli belirli standart giysi tipi öngörülmemiştir. Yalnız şu dört çeşit elbise bunun dışında tutulmuştur:

a) Küfür ehli için sembol niteliği taşıyan giysi. Hz. Peygamber, bir gün İbn Amr’ın üzerinde usfur ile boyalı giysi görmüş ve bunun ehl-i küfre ait olduğunu bildirerek giyilmemesini, hatta yakılmasını emretmiştir. Bazı bilginler bu yasağı haramlığa bazısı ise kerahete hamletmiştir.( Ali Nasif, Gâyetü’l-Me’mûl, Mısır, 1381, s. 156) Günümüzde müslüman bir din bilgininin papaz kıyafeti ile dolaşması veya tişörtün ön veya arkasında büyük bir haç şeklinin bulunması buna örnek verilebilir.

b) Erkek için ipek elbise. Çeşitli hadislerde ipek elbisenin erkeklere yasaklandığı görülür.( bk. Buhârî, Libâs, 38, Cenâiz, 2, Hibe, 28; Nesâî, Zinet, 40, Tatbik, 7; İbn Mâce, Libâs, 19) Kadınlara serbest bırakılması, sadece israftan kaçınmak için yasaklanmadığını gösterir. Erkeğin ayrıca altın takı takmasının da çirkin görülmesi, erkeklerin bu gibi süslü görüntü yerine daha ağır başlı bir giysi modeli tercih etmelerinin uygun olacağı anlamını taşımaktadır.

c) Erkeklerin kadın elbisesi, kadınların da erkek elbisesi giymesi caiz görülmemiştir. Çünkü Rasûlullah (s.a.s) karşı cinse benzemeye çalışan erkek veya kadına lânet etmiştir.( Buhârî, Libas, 61; Ebû Dâvûd, Liâs, 28; Tirmizî, Edeb, 34; İbn Mâce, Nikâh, 22)

d) Başkalarına karşı büyüklük taslamak için giyilecek elbise. Hz. Peygamber başkalarını küçümsemek, kendini onlardan üstün görmek amacıyla giyilecek elbiseyi yasaklamıştır.( Ebû Dâvûd, Libâs, 5, IV, 44, H. No: 4029)

Fısk ehlinin giydiği manto, kürk ve benzeri giysiler örtünmeye uygun olur ve herkesçe giyilmeye başlarsa, bu konuda oluşan örf sebebiyle giymek caiz olur. Samur, tilki vb. hayvanların derisinin kullanıldığı kürk mantolar için de hüküm böyle olmalıdır. Ancak derisi süslü bazı hayvanların sırf süslü kürk için, nesli tükenecek şekilde avlanması caiz olamaz. Çünkü her hayvanın neslini sürdürme hakkı vardır. Nitekim Rasûlullah (s.a.s)’in kuş yuvasındaki yumurtalara zarar vermek isteyenleri uyardığı bilinmektedir. Ancak sosyal ve çevre şartları yüzünden bu gibi giysiler mutat giysi hâline gelmişse, müslümanın da bunları giymesinde bir sakınca bulunmaz. Yeter ki giysi dar olmasın, altını göstermesin ve evden dışarı çıkmada dış giysi niteliklerini taşısın.
Ynt: Müslümana Mahsus Özel Bir Elbise Şekli Var Mıdır? By: yazgülü Date: October 28, 2013, 10:04:33 PM
teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2