Arşiv Anasayfa İslamda Aile
Sayfalar: 1
Allah’ın Kadın- Erkek Ilişkisine Getirdiği Ölçüler By: Asortik Hatun Date: June 08, 2013, 05:57:20 PM
Allah’ın Kadın- Erkek İlişkisine Getirdiği Ölçüler
Allah toplumda evliliğe önem verir:24 nur
32: Sizden bekâr olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.
Allah’ın insanlara eş olacak insanlar yaratması Allah’ın bir nimetidir:7 araf
189: “Allah, sizi bir tek nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eşini de ondan var edendir. (İnsan) eşiyle birleşince eşi hafif bir yük yüklenir (gebe kalır) ve (bir müddet) onu taşır. Gebeliği ağırlaşınca her ikisi de Rableri Allah’a, “Eğer bize iyi ve sağlıklı bir çocuk verirsen, elbette şükredenlerden olacağız” diye dua ederler.”
30 Rum
21: Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi (meveddet) ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.
16 nahl
72: Allah, size kendi cinsinizden eşler var etti. Eşlerinizden de oğullar ve torunlar verdi ve sizi temiz şeylerden rızıklandırdı. Öyleyken onlar batıla inanıyorlar da Allah’ın nimetini inkâr mı ediyorlar?
Bize, eş ve çocuk konusuna şu duayı tavsiye eder:25 furkan
74: “(Ve o kullar) Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve nesiller bağışla ve bizi takvâ sahiplerine önder kıl! derler.”
Kuran, ahlak, dürüstlüğün kadın-erkek ilişkisinde önkoşul olduğunu anlatır. Herşeyden önce, insanlık anlamında, dürüstlük anlamında karakterli kişilik oluşturma çabasındadır. Evliliğe de, önce inanç, ahlak penceresinden bakar. Güzel ama ahlakı, inancı sorunlu bir kadındansa, ahlaklı,inançlı, toplumda alt tabakadan da olsa bir kadın daha hayırlıdır denir. (2/221). Ayrıca, evlilik üzere tanışma, konuşmada hiçbir günah yoktur. (2/235)

Ayrıca, toplumdaki kadın erkek ilişkilerine ait bazı tedbirler anlatılır.17 isra
32: Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur.
Aslında normalde toplumda uyguladığımız kurallardan bahseder Allah. Ancak, bazı durumlarda kişisel çıkar ve önemsememezlik yüzünden uygulamadığımız şeylere bir hatırlatma ve uyarıdır bunlar.
Erkek ve kadınların, bakışlarının bir kısmı olan şehevi bakışlardan uzak durmaları emredilir. (24/30-31) Ayrıca, kadınların giyimlerinde tahrik edici yerlerinin örtünmesine dikkat edilmesi emredilir. Ayrıca kırıta kırıta yürünmemesi (24/31), erkeklerle konuşurken, yumuşak, kırıtan, tahrik eden bir tarzda konuşulmaması emredilir (33/32). Ayrıca, evlenecek yaşta, imkanda olmayanlara da iffetsizlik yapmamaları, evlenene kadar iffetli kalmaları tavsiye edilmiş, emredilmiştir. (24/33)
Konuşurken, konuşmanın ölçüsü nedir? Marufa göre konuşmak. (33/32, 2/235). Maruf, bilinen, tanınan, iyi olan, örfe uygun demektir. Yani, ayetlerde çıkarılabilecek şey, karşı cinsle olan konuşmalarda, birileri yanımızda olduğunda da konuşacağımız tarzda ve konuda konuşmak, bu anlamda bir ölçü olabilir. Ayrıca, karşı tarafa gereksiz ümit verebilecek bir durumdan kaçınmak da gereklidir.
Bu emirler, kişi ve cinsiyet farketmeksizin herkes için geçerlidir. Sadece Kuran, en fazla olma olasılığına göre bir hitap seçmiştir. Ayrıca toplumda ortalama insanlar zaten bunlara dikkat eder. Yabancı erkeklerle konuşurken, ciddi konuşur, giyimlerinde çok açık olmamaya dikkat ederler. Ancak kıyafetler, özel yer ve mekanlarda dikkat edilmeyen, erkeklerde ilişkilerde biraz samimiyetle çözünen normal insani konuşmalar ahlaksızlıklara sebep olabilmektedir. Allah da, her durum ve şartta dikkat edilmesi gereken bu konudaki temel ölçüleri veriyor. Karşı tarafın nasıl olduğundan ziyade, kadına da, erkeğe de tedbirlerini almalarını, ileri boyutta zararlı olabilecek kontrol edilemez durumların oluşmaması için; bakış, konuşma, giyim konularında ahlak ölçüsünü vermektedir.
Peki neden bu tedbirler insana fayda sağlar? Herşeyden önce, kadın ve erkeğin birbirine, bir dişi-erkek olarak bakmasından ziyade, insan olarak iletişimin gerçekleşmesi içindir. Dişiliğin, kişiliğin önüne geçirilmemesidir. Gerek normal arkadaşlıklarda, gerekse flört dönemlerindeyse, bu önem arzeder; çünkü insanlar genellikle kız ve erkek oluşun cazibesinden, karşı tarafın kişiliğini tanımaya fırsatları olmaz. Bu olsa da, hataların üstü örtülür, o cazibe uğruna eksikler görmezden gelinir ve insanların gündemleri değişir. Bu ise, ileride daha büyük ve ciddi iletişim ve yaşam sorunlarına yol açacaktır.
Ayrıca,evlilik kurumu hemen hemen tüm toplumlarda var olup, gerek yasal gerek gelenek olarak bazı yükümlülükleri almaktır. Bu sorumluluğa girmek istemeyen kişiler, gayri meşru ilişkileri övmekte, istemekte ve ölçüsüzlüğü özgürlük diye sunmaktadırlar. Oysa bugün, kişisel gelişim profösörleri de dahil olmak üzere, yaşanmış tecrübeler, önce kişiliğinden emin olduğumuz kişilerle evlenmenin uzun vadede asıl huzur ve mutluluğa götüreceğini anlatmaktadırlar. Kişilik, inancın bir alt kümesidir aslında.
Doğru inanç, ahlakın korunması için bir garantidir. Karşı taraf, kimse onu görmediğinde bir kötülük yapar mı? Yarın çıkarına başka birşey uyarsa, yuvasını yıkar mı? Başkasının malını çalar mı? Bu gibi sorular, kişinin sağlam karakteri yanında, “kimse görmediğinde” onu tutacak bir güç var mı? “Bu güç ne kadar güçlü” gibi soruların cevalarına göre, kişinin güvenilirliği ölçülebilir…


SiteMap - İmode - Wap2