Arşiv Anasayfa İslamda Aile
Sayfalar: 1
Ailedeki Mutluluk En Güzel Hediye By: Asortik Hatun Date: June 04, 2013, 08:51:15 PM
Memnun edilmek de, etmek de yaşanması gereken çok özel duygulardır. Çocuklarınıza, başkalarını mutlu etme duygularını yaşatmaları için fırsat vermelisiniz.
Hayat sizi yorgun ve bitkin bir hale getirmiş, maddi sıkıntılardan bunalmış olabilirsiniz; ama bu, sizin mutluluğu yakalamamanız için bir gerekçe olmamalıdır. Eğer karamsarlık gibi bir çıkmaz sokağa girdiyseniz yapacağınız ilk iş yüz seksen derece geriye dönmeniz olmalıdır. Yok ben mutlu olamam diye ısrar ediyorsanız mutluluğun dersini almalısınız. Bu konuda hiçbir mazeret sizi haklı çıkaramaz, onu bilin.

Mutluluğu bir türlü ulaşamadığınız çöldeki serap gibi görmeyin. Mutluluğu tadabilmek için önce mutlu etmenin yollarını arayın. Göreceksiniz, mutlu ettiğiniz çocuğunuzun, eşinizin, annenizin, babanızın ya da herhangi bir insanın yüzündeki bir gülümseme sizi de saracaktır. Kalplerin de bir iletişimi olduğunu bilin. Seven insanlar birbirleriyle konuşmasalar da aynı heyecanı, aynı mutluluğu, aşkı yaşarlar. Sevgi işte sizi böyle saracaktır. Anneler Günü de mutluluğu yakalamak için bir fırsat, bir imkandır.

Mutlu insanın ‘mutluyum’ demesine gerek yoktur. Ses tonundan, bedeninin duruşundan, gülüşünden, gözlerindeki ışıltıdan, etrafa yaydığı pozitif enerjiden ve insanları bir mıknatıs gibi etrafına toplamasından tanıyabilirsiniz onu. Odaya girdiği zaman etrafı aydınlatan insanlardan olmak istiyorsanız tıpkı bisiklete binmeyi ya da yüzmeyi öğrenir gibi öğrenmelisiniz mutluluğu. Mutluluk sizin için bir alışkanlık gibi olmalı. Nasıl ki, yemek yerken nasıl yediğinize kafa yormuyor, yürürken nasıl adım attığınızı düşünmüyorsanız mutluluk da öyle olmalı işte. Kendiliğinden, sanki hep oradaymış gibi, karnını doyurup, sobanın kenarına uzanan bir kedi gibi...

1- Eşler arasındaki görüş farklılıkları ne kadar azsa evde huzurlu bir ortam oluşması o kadar kolay olur. Yani misafir ağırlama, akraba ziyaretleri, kayınvalidenin evdeki konumu, çocuk yetiştirme gibi hususlarda kadın ve erkeğin hemen hemen aynı fikirleri paylaşması gerginliği ve stresi olabildiğince azaltıyor. Yetiştirilme tarzlarınız ve kişiliğinizden kaynaklanan farklılıklar sizi bazı konularda farklı düşünmeye itebilir; ama aile saadetinizi korumak adına birlikte oturup konuşarak hangi durumda nasıl tavır alacağınızı önceden belirlemelisiniz. Çocukların yetiştirilmesi ve eğitimleriyle ilgili konularda onların yanında tartışmamalı, kendi aranızda ortak bir strateji oluşturmalısınız.

2- Eşlerin baskı uygulamadan ve karşısındakinin kendini yetersiz hissetmesine neden olmadan inisiyatif kullanabilmeleri gerekiyor. Kadının kendine özgü bir bakış açısı geliştirebilmesi için de kendine güven duymasını sağlayacak uğraşlara sahip olması lazım. Evde ya da dışarıda üretken olan, kendini işe yarar hisseden hanımlar kendine daha çok güveniyor ve inisiyatif kullanmakta daha başarılı oluyor. Bir hayır kurumunda çalışmak, bir el sanatıyla ilgilenmek hatta reçeli, salçayı, turşuyu, konserveyi dışarıdan satın almak yerine evde üretmek kadına kendisini iyi hissettiriyor.

3- Kuşak çatışmasını önlemek de eve huzuru davet ediyor. Evdeki herkesin kendi rolünü benimsemesi, aile içindeki konumunu kabullenmesi gerekiyor. Çocuğun, kadının, erkeğin, kayınvalide ya da kayınpederin merkezi etrafında oluşan ailelerde huzursuzluk yaşanması kaçınılmaz oluyor. Evdeki her birey başlı başına önemli ve değerli olduğunu, adil bir paylaşım yaşandığını hissetmeli.

4- Problemler inkar edilmek yerine kabul edilmeli ve çözüm yolları araştırılmalı. Diyelim eşiniz nezaket kurallarına fazla uymuyor ya da konuşmaktan pek hazzetmiyor. Değiştiremeyeceğiniz durumlarsa, eşinizi o haliyle kabullenmeli, çevrenize karşı da eşinizi olduğundan daha kibar ya da daha arkadaş canlısı gösterme yanlışına düşmemelisiniz.

5- Modern insanın belki en çok yakındığı ‘yalnızlık’ duygusunu bertaraf etmek, ‘başı sıkıştığı an’ kapısını çalabilecek güvenli bir dostun varlığını bilmek hayata pozitif bakmayı kolaylaştırıyor. Akrabalarla iç içe, hala, teyze, dayı, amca kavramlarını öğrenerek ve onlardan sevgi görerek büyüyen çocukların daha sosyal ve daha cana yakın kişiliklere sahip olduğu da su götürmez bir gerçek.

SiteMap - İmode - Wap2